Kutsamaktan gelir. Dini olarak yuceltmek, bag kurmaktir. " Bu tencere kutsaldir " diyen insan tencerenin bir sekilde tanrisal bir oge olduguna inanmaktadir. Bu sebeple putlastirmak ile paraleldir aslinda kutsallik.
Saygi duyulup duyulmamasi gereken bir sey olduguna insanlar karar verir, saygi duyulmasi gereken bir sey degil, hakedilmesi gereken bir seydir.
Cennetteki kutsal meyve bile sindirildikten sonra dışarıya bok olarak çıkıyorsa dünya üzerinde hiçbir şey kutsal değildir. Kutsal dediğimiz her şey sadece birilerinin çıkarıdır. Dünya üzerinde ne kutsal bir amaç ne de kutsal bir nesne vardır. Zamanla hepsi özüne döner ve bok yığınına dönüşür zaten.
insanların yüzyıllar boyunca yaptığı bir şey vardır, kutsallaştırma. insanlar var oldukları süre boyunca kendi ürettikleri pek çok kavramı kutsallaştırmıştır. din, aile, yapılar, tapınaklar, namus gibi baya bir kavramı kutsal kılmıştır.
günümüzde de devam ediyor bu kutsallaştırma davranışı daha önce üretilen kutsal şeyler üzerinden. kutsallaştırma ne kadar doğru bunu da düşünmek gerek. kendi ürettiğimiz kavramlar ne ara kutsal bir şey haline geldi ve insanlar bu kutsal saydıkları şeyler nedeniyle insanların özgürlüklerine karışır haline geldiler, düşünen yok.
kutsal diyebilecegimiz bir kavram bir anlam varsa bu doğanın kendisidir. fakat insanlar bu kutsala pek önem vermiyor kendi ürettikleri kavramlar onlar için daha kutsal, putlar, aile, tabu, ahlak kavramı gibi kavramlar.
doğa, ona iyi baktığınız zaman boyunca size yiyecek ve barınma sağlar ama ona zarar verdikçe o da size daha fazla zarar verir. doğa bu yüzden tam anlamıyla gelişecek olanı devam ettirir ve bu insanların kutsal dediklerinin yapmadığı şeylerden. düşünmeden, sorgulamadan kavramlar üretip kutsallaştırıyor ve kutsal olanı fark etmiyorlar.
islamiyet öncesi türk inanışında olan kut anlayışından türemiş sözcük. örnek vermek gerekirse burak kut'taki kut mesela. ya da kutsi'deki kut. bundan tam emin değilim ama.