962 yılında kurulan ve batı roma imparatorluğu sonrasında oluşan, büyük siyasi boşluğu dolduran, orta avrupa'daki irili ufaklı birden fazla krallığa, prensliğe, lordluğa, düklüğe, bir nevi çatı devleti olan, imparatorluk. 1806'da, napolyonfransa'sı tarafından yıkılmış olup, ardılı olarak kurulan; avusturya imparatorluğu ile varlığını başka bir adla sürdürmüştür.
charlemagnenin kurduğu karolenj imparatorluğunu oğlu dindar ludwig dahada güçlendirdi. ludwig ölünce üç oğlu taht savaşına girip savaştılar ı.lothar ve darzlak karl birleşip kardeşleri şişman charlesi yenilgeye uğrattı. bu zaferden sonra verdunda bir antlaşma imzaladılar. ı.lothar bugünkü almanyaya ek olarak kuzey polonya,avusturya ve hollandayı birleştirip alman imparatoru,darzlak karl bugünkü fransaya ek olarak batı isviçre ve belçikayı birleştirip fransa kralı şişman charles ise akutanya,floransa,ceneviz ve batı isviçre kralı oldu.
şişman charles ve kuzeni pippinin ordularını birleştirip lotharı yok etmek için topraklarına girince lothar charles ve pippini yenip yok etti ve kuzey italyayı işgal edip büyük alman imparatorluğunu kurdu. ı.otto alman imparatoru olunca papadan roma imparatoru ünvanını istedi. papa kabul edip ı.ottoya roma imparatorluk tacını giydirdi ve kendisini bütün romanın ve cermenlerin imparatoru ilan edip kendisine kutsal otto ünvanını verdi. ottonun bu ünvanı almasıyla imparatorluk papanın izniyle kurulduğu için ''kutsal'' ünvanını alıp kutsal roma-cermen imparatorluğu oldu.
tarih kitaplarımızda yazan avusturya macaristan imparatorluğu var ya hah işte bu o. hanedanı habsburglardan olup birçok devleti birleştirmiştir yine alman liderliğinde. aynen bugün olduğu gibi. bir nevi avrupa birliğinin bir prototipidir. ancak bu imparatorluk da aynen osmanlı gibi zamana ayak uyduramayıp köhneleşmiştir. ingiliz fransız amerikan çağına yenik düşmüştür. içinden bir almanya çıkartabilmiştir ve bu almanya bugün avrupa birliğinin avrupanın lideridir. alman kökenli olmayan avrupa halkları tarafından özellikle fransızlar hem kıskanılır hemde sevilmez.
1) kırmızı ile gösterilen (bkz: house wettin), ingiliz, portekiz, bulgaristan, polonya ve belçika kralları çıkardı. house wettin'in alt branşı sayılan house of saxe-coburg and gotha, halen ingiliz tahtında oturmaktadır ama 1900'lerin başında adlarını windsor olarak değiştirmiştir.
2) sarı renk ile gösterilen (bkz: house hanover), alman kökenli olmasına rağmen 5 ingiliz kralı (george i, george ii, george iii, george iv, william iv) ve 1 de ingiliz kraliçesi (queen victoria) çıkarmıştır.
3) koyu yeşil ile gösterilen bavyeralı (bkz: house of wittelsbach), kutsal roma germen, hollanda, isveç, danimarka, norveç, macaristan, bohemya ve yunanistan kralları çıkarmıştır.
4) mavi renk ile gösterilen (bkz: house of hohenzollern), prusya ve birleşik alman imparatorluğunun imparatorlarını çıkarmıştır. 1918 de birinci dünya savaşının bitimiyle alman monarşisi kağıt üzerinde sona ermiştir.
5) son olarak turuncu ile gösterilen (bkz: house of habsburg). avusturya kökenli olan bu hanedan, stratejik evliliklerle o kadar çok dallanıp budaklanmış ki avusturya'dan macaristan'a, kutsal roma germen imparatorluğu'ndan hirvatistan'a, ispanya ve ispanyol kolonilerinden italyan şehir devletlerine kadar, hatta atlantik okyanusunun öte tarafından bir tane meksika imparatoru çıkaracak kadar etki alanlarını genişletmiştir. muhtemelen bugün "ben soyluyum" diyip damarlarında az da olsa habsburg kanı akmayan biri çok azdır.
belki de tüm bunların en büyük ironisi, 1. dünya savaşı, haritada sarı-kırmızı olan haneler ile mavi-turuncu olan haneler arasında yaşanmıştır.
yani alman kanlı britanik hanedan, alman kanlı hohenzollern ve avusturya habsburglarını yenip, bu iki devlette monarşiyi bitirmiştir.