muhtemelen yazanların kutuplardan bihaber olduğunun göstergesidir. namaz vakitleri, oruç tutma gibi ibadetlerin 6 ay gündüz veya gece olan yerlerde inanılmaz bir mantık hatasına dönüşmesi de ayrı bir konudur.
kum saati diye bir aletin olduğunu idrak etmek lazım.
hem kutuplardaki yaşamın varlığı en son keşfedilen yerler olduğundan dolayı dinler o bölgeye yayılmamış olabilir.
not: kutuplar da yaşayan Eskimoların örf ve adetlerinden biri eve gelen misafire, eş ikramıdır. yani Eskimoları ziyarete gidiyorsun ve evin reisi o gece eşini sana ikram ediyor. bu kutuplara giden bir gazetecinin anılarından alıntıdır. bir de bu ikramı kabul etmezsen büyük saygısızlık yapmış oluyormuşsun. enteresan şeyler bunlar.
Süleymaniye Vakfı Din ve Fıtrat Araştırmaları Merkezi, "Kutup Bölgelerinde Namaz Vakitlerini" tartışmalı olmaktan çıkarıyor. Bu maksatla 12-15 Ocak 2011 tarihlerinde Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır, Astronom Prof. Dr. Adnan Ökten ve Doç. Dr. Servet Bayındır'dan oluşan bir ilim heyeti ile Halit Mollaoğlu, Hasan Mustafa Arslan, Mustafa Evli ve Mikdat Şen'den oluşan idari ve teknik heyet, Kuzey Kutup dairesi içinde 70° Kuzey enleminde yer alan Norveç'in Tromso şehrinde gözlemler yaptı.
Güneşin doğmadığı günlerde namaz vakitlerinin net bir şekilde oluştuğu görüldü ve bu durum fotoğraflar ve kamera görüntüleriyle kayıt altına alındı.
Güneşin doğmadığı yerlerde sabah, akşam ve yatsı vakitlerinin oluşumundaki ölçülerin diğer bölgelerle bire bir uyum içinde olduğu tespit edildi.
Heyet başkanı Prof Dr. Abdülaziz Bayındır'a göre; "Güneşin doğmaması, gece ile gündüzün ve namaz vakitlerinin oluşmadığı anlamına gelmez". Kurân'ın ilgili âyetlerine göre, aydınlığın tüm çevreye yayılması anından doğuda kaybolmaya başlamasına kadar geçen süre gündüzdür. Öğlen vakti, güneşin meridyen geçişi ile birlikte başlar. Aydınlığın zayıflamasıyla ikindi vakti, doğu ufkunda karanlığın başlamasıyla da akşam vakti girer. Yatsı ve sabah namazı vakitleri ise hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde gerçekleşmektedir Derin vadilerde öteden beri namaz vakitlerinin tespitinde zaten bu ölçüler uygulanmaktadır&".
Heyetin sonraki hedefi güneşin hiç batmadığı dönemde de benzer bir gözlemi gerçekleştirmektir. Çalışma neticesinde bu gibi yerlerde; ne takvim, internet vb. iletişim araçlarına ne de başka bir bölgenin namaz vakitlerine kıyasa gerek duyulmadan, ibadet vakitlerinin çıplak gözle anlaşılabilir kriterlerinin ilgili ayet ve hadisler doğrultusunda ortaya konulması mümkün olabilecektir.
Bu çalışmanın, din ve bilim sahalarındaki verilerin bir arada değerlendirilmesi konusunda iyi bir araştırma örneği oluşturacağı umulmaktadır.