istanbul vezneciler metrosunda istanbul üniversitesi çıkışından çıktıktan sonra tramvay yoluna giderken sol tarafta ki amcanın ücretsiz içme suyu dağıtmasının sebebi olduğu durum.
"Kutlu Doğum Haftası, Süleyman Hayri Bolay'ın teklifi ile Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1989 yılında başlatılan, Diyanet işleri Başkanlığı tarafından da desteklenerek sadece Türkiye'de resmiyet kazandırılarak her yıl farklı gündem ile Muhammed'in anlatılmasının amaçlandığı ve doğum gününün miladi takvime göre 20 Nisan kabul edilerek kutlandığı ifade edilen bir etkinlik haftasıdır. Etkinlik son yıllarda 14-20 Nisan tarihleri arasında yapılmaktadir.
Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri 1989′da hicri takvime (Hicret olayı ile başlayan ay takvimine) göre, Mevlit Kandili’nin peşi sıra düzenlendi. Ancak 1994 yılından itibaren, diğer dini günlerin aksine miladi takvime (isa'nın doğumunu başlangıç kabul eden güneş takvimi) göre kutlanmaya başlandı. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarı ile birlikte devlet kurumlarının yayınlanan genelgeler ile katılımı arttırılarak ülke çapında daha geniş çaplı organizasyonlar düzenlenmeye başlandı.
Kur'an'da Kadir Gecesi dışında işaret edilen önemli bir gece bulunmamaktadır. Kadir Gecesi dışında mübarek geceler olarak bilinen kutlamalar, Osmanlı Devleti padişahı II. Selim'in Muhammed'in doğum günü kutlaması için başlattığı Mevlit Kandili örneğinde olduğu gibi Muhammed bin Abdullah'ın ölümünden yıllar sonra ortaya çıkmış ve Osmanlı Devleti padişahları tarafından başlatılan gelenekselleşmiş uygulamalardır. islam dininde herhangi bir kaynağa dayanmadan kutlanılan bu hafta bir bid'at'tır.
Mümtaz'er Türköne, Türkiye Diyanet Vakfı'nda Yayın Kurulu üyesi olarak görev yapmaya başladığı dönemde, kurul başkanı Profesör Süleyman Hayri Bolay, Ayvaz Gökdemir ve kendisinin bulunduğu 6 kişilik bir kurulun aldığı karar ile ortaya çıkan bir proje çalışması olarak açıklamıştır.
Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti bu projeyi kabul etti. Diyanet işleri başkanlığı tarafından da desteklen bu proje hicri takvime göre kutlanan Mevlid kandili'nin içinde bulunduğu haftanın Kutlu Doğum Haftası olarak ilan edilmesi ile yaşama geçti. ilk yıl sadece Ankara'da ve sadece ilahiyat Fakültesi bulunan illerde kutlanan etkinlik daha sonra diğer illerde düzenlenen panel ve konferanslar ile genişletildi. Bu haftanın farklı etkinlikler ile gelişmesinde Nur Cemaati büyük rol oynadı.
1994 yılından itibaren de, Hicri Takvime göre 11/12 Rebiülevvel 1415 (18/19 Ağustos 1994)[9] kutlanması gereken hafta gerekçe gösterilmeden (Hicri Takvim'in 10/11 gün kısa olması dolayısıyla o yıllarda yaza doğru yaklaşan Mevlid Kandili Türköne'nin yazısında açıkladığı üzere o dönemde kış aylarına gelmesi söz konusu değildir) Mahmut Paşa el-Felekî'nin hesaplaması doğru kabul edilerek miladi takvime göre 20-26 Nisan tarihine sabitlendiği açıklanmıştır. Bu yıldan itibaren hafta içerisinde sempozyum düzenlenmeye başlamıştır. Kutlama Haftası'nın bu tarihe sabitlenmesi ile Muhammed'in doğum günü yılda iki defa kutlanmaya başlamıştır.
1995 yılından itibaren yine Türkiye Diyanet Vakfı aracılığı ile Muhammed'e yazılan naatlarda gül ile özdeşleştirilmesinden esinlenilerek "Bir Dal Gül Ver" kampanyası başlatılmıştır. 1996 yılında "Kutlu Doğum Aşı" adı altında da Diyanet Vakfı, hazırladığı 3500 kişilik etli pilav ve ayranı, Kocatepe Camii avlusunda ilk kez teşrif edenlere ikram etmiştir.
Miladi takvime göre 20-27 Nisan olarak sabitlenen bu etkinlik Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması ile Türk Milletinin egemenliğini eline aldığı tarih olan 23 Nisan 1920 tarihi esas alınarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak ulusal çapta kutlanan bayram ile çakışması halktan ve sivil toplum kuruluşlarından alternatif bir kutlama olarak halkın arasına sokulmak istenen bir çeşit fitne olduğu tepkisi ile karşılaşmıştır.
Vikikaynak'ta Türk Genelkurmay Başkanlığı 27 Nisan 2007 tarihli basın açıklaması
ile ilgili metin bulabilirsiniz.
Çocukları ve ailelerini bu bayram ile kutlama haftası çerçevesinde düzenlenen Kuran okuma yarışmaları gibi etkinlikler arasında seçim yapmaya zorlayan düzenlemeler karşısında Genelkurmay Başkanlığı da bir basın açıklaması yaparak gelişmelere kayıtsız kalmamıştır. Açıklamasında bazı örnekler vererek çalışmaların alternatif bir tören olarak görüldüğü ve bölücülük çalışmalarıyla benzerliklerinin altını çizmiştir.
Ayrıca etkinliğin son gününün Fethullah Gülen'in doğum tarihi (27 Nisan 1941) ile çakışması kutlamanın bu kişiye atfen yapıldığı konusunda ayrı bir tepki doğurmuştur.
Gelen tepkiler üzerine 2008 yılından itibaren etkinlik tarihi bir hafta öne alınarak değiştirilmiş ve 14-20 Nisan tarihleri arasında düzenlenmeye başlamıştır.
AKP döneminde bu kutlamaların resmi bir törene dönüştürülmesi, siyasi parti liderlerinin öne çıkması dikkat çekmeye başlamış, din ve siyasetin bir araya geldiği bir hafta olarak ön plana çıkmaya başlamıştır. Bunun en önemli örneği ise Resmi Gazete’nin 13 Şubat 2010 tarihli sayısında yayımlanan bir genelgede görülebilmektedir. Bu genelgede Kutlu Doğum Haftası’nın kutlanmasına ilişkin usul ve esaslar tek tek sıralanmıştır. 2011 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın genelgesiyle okullarda Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri düzenlenmiştir.
2013 yılında yapılan kutlamalar da mecliste bulunan parti liderlerinin katıldığı açılış töreni, dini içerikli sözler ile birbirlerine gönderdiği siyasi mesajlara sahne olmuştur. Diyanet işleri Başkanı'nın Diyarbakır Belediye başkanı ile verdiği pozlar dinin ve diyanet işlerinin bazı çıkarlar doğrultusunda kullanıldığı tepkisi almıştır."
fetö projesi olduğu söylenen olaydır. Bu ülkede 2007ye kadar fetocular temiz insanlar olarak görüldü. 2007den sonra siyasi gücü olan insanlar olarak korkuldu. 2013ten sonra devleti ele geçirmeye çalışan tipler olarak nefret edildi 15 temmuzdan sonra da terörist ilan edildiler. Aslında ülkeye 2000li yıllarda şekil verenler hep bunlar olmuş.
Sadece türkiye'deki Müslümanlar'a gizlice Fethullah gülenin doğum gününü kutlattırmak için 1989'da icat edilmiş haftadır.
Bu yüzden müslüman alemince tanınmaz.
islam'da yeri olmayan bir uydurmadır. 1989'da nurcular tarafından uydurulmuştur ve islamcılar tarafından benimsenmiştir.
her müslüman peygamber efendimizin doğumunu zaten mevlid kandili olarak kutlar! dini kandil ve bayramlar hicri takvime göre kutlanır ve her sene 10 gün değişir.
çok dindar biri değilimdir ama bu ülkedeki müslümanlar dinine sahip çıkmıyor. cemaatler, şeyhler, saçma sapan kutlamalar almış gidiyor. yazık.
Beni fitil eden saçma salak bir düzen. Bir kere islam'da böyle bir kutlama yok zaten. Hepsi bidat, uydurma. Bunu kutlayan insanlara bakın, ramazan bayramına bu kadar önem vermez. Cuma gününü perşembe günü kutlar, 5 vakit namazını kılmaz uydurma namazları, kandilleri hiç aksatmaz. Kuran okumaz, hadis bilmez...
Böyle embesil, geri zekalı insanların yaptığı işlerden ne yazık ki bir tanesidir.
ülkemizde yanlış tarihlerde kutlanmakta ve 23 nisan'a denk getirilmektedir. oysa peygamberimizin doğum günü 20 nisan 571'dir. 23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı'dır.
bunların farklı bir versiyonu da mekke'nin fethi'ni 31 aralıkta kutlarlar. mekke 11 ocak 630'da fethedilmiştir. 31 aralık gecesi yılbaşıdır.
denk getirilen tarihlere biraz dikkatli bakarsanız amacı anlamak için alim olmaya gerek yok. okumadan, cahil cesaretiyle bilmedikleri konu hakkında ölümüne yorum yapanlardan olmayın. azıcık araştırın yahu. ölmezsiniz.
hristiyanların isa'nın doğum gününü noel olarak kutlamasını ve müslümanlarında buna dahil olmasına içerleyenlerin uydurduğu hafta. mevlit kandili dururken kutlu doğum haftası tamamen uydurmadır.
ay yılı ile işleyen hicri takvimin gün sayısı güneş yılı ile işleyen miladi takvimden 11 gün eksik olduğuna göre her yıl hicri takvim yılına göre şu ayda doğdu denen peygamberin doğum günü güneş yılına göre 11 gün kayar.
tane tane söyleyelim:
nasıl ki ramazan her yıl 11 kaya kaya yazın başına geliyor
nasıl ki kandiller her yıl 11 gün değişerek kutlanıyor
hicri takvime göre şu gün doğan her insan türkiye'de bir sonraki yıl doğum gününü 11 gün önce kutlar.
mantık, akıl, gerçekler bunu gerektirir.
taklit, nakil, yalanlar ile yaşanacaksa işte böyle bir haftaya karar verir onu kutlatmak için 23 nisanları her sene bahane ile iptal edersin.
her sene 12 şubat ta kutlarım. (bkz: charles darwin)
tüm milli bayramlarda hasta olan veya kutlamamak için
ne maymunluk yapacağını bilmeyen zerzevat dünya da
türkiyeden başka kimsenin kutlamadığı bir şeyi kutlamak
için türlü hokkabazlık yapar.
cumhuriyete ve onun milli bayramlarına alerjisi olan arap sevdalıların, uydurduğu haftadır.
23 nisan'ı iptal edip, akabinde kutlu doğum etkinlikleri yapmaları, kutlu doğum diye yapılan etkinliklerde allah, kitap adına hiçbir şey olmaması, onun yerine rabia işaretleri, filistin bayrakları olması da bunun en büyük göstergesidir.
amaç ne kutlu, ne doğum. ama arapları yalamak, cumhuriyet devrimlerine karşı başkaldırmak.