kut ül ammare zaferi

entry7 galeri0
    1.
  1. --spoiler--
    ingiliz kuvvetleri ve müttefikleri ile Osmanlı kuvvetleri arasında geçen I. Dünya Savaşı'nın temel muharebelerinden biri. 1. Kut Muharebesi olarak da bilinir. Muharebeler Dicle Nehri kıyısında Kut'ül Ammare şehri yakınlarında konuşlanmış ingiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu tarafından ele geçirilmesi ve ingiliz birliklerinin tamamının esir alınmasıyla bitmişti.

    Kut'ül Ammare, Dicle Nehri kıyısında Şattülarap kanalı ile birleşen Basra Körfezi'nin 350 km kuzeyinde, Bağdat'ın 170 km güneyinde bulunan bir kasabadır. 1915 yılı nüfus sayımına göre 6500 kişi bulunmaktaydı.
    --spoiler--
    *
    0 ...
  2. 2.
  3. 1952 yılına kadar coşkuyla kutlanan, lakin adnan menderes'in nato'ya girerken ingiltere ile papaz olmamak için kaldırdığı bir bayramdı.

    adnan menderes ingiltere'den öcü gibi korkuyordu arkadaşlar. benden duymanızı istedim.
    1 ...
  4. 3.
  5. ingilizlerin 30.000 zayiat verdiği savaştır. esirleri hariç.

    19 Nisan 1916'da 6. Ordu Komutanı Mareşal Von der Goltz Paşa, Bağdat'ta bulunan karargâhında tifüsten ölünce, yerine Mirliva Halil Paşa (Kut) getirildi.

    29 Nisan 1916 Townshend birlikleri Kut'ta yaşanan açlıktan dolayı diğer 13 general, 481 subay ve 13.300 er ile birlikte Osmanlı Kuvvetleri'ne teslim oldu. Halil Paşa, Kutü'l-Ammare zaferinden sonra 6. Ordu'ya yayınladığı mesajda şöyle dedi:

    Arslanlar! Bütün Osmanlılara şeref ve şan, ingilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın güneşli semasında şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek uçarken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum. Ordum gerek Kut karşısında ve gerekse Kut'u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve 10 bin erini şehit vermiştir. Fakat buna karşılık bugün Kut'ta 13 general, 481 subay ve 13 bin 300 er teslim alıyorum. Bu teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen ingiliz kuvvetleri de 30 bin zayiat vererek geri dönmüşlerdir. Şu iki farka bakılınca, cihanı hayretlere düşürecek kadar büyük bir fark görülür. Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır. işte Osmanlı sebatının ingiliz inadını kırdığı birinci zaferi Çanakkale'de, ikinci zaferi burada görüyoruz.[2][ölü/kırık bağlantı]

    ingiliz kuvvetleri ve müttefikleri, 23.000 ölü ve yaralı, Osmanlı kuvvetleri 10.000 ölü ve yaralı vermiş, 13.100 (bazı kaynaklara göre 18.000) ingiliz askeri esir alınmıştır.

    ingiliz tarihçisi James Morris, Kut'un kaybını "Britanya (ingiltere) askeri tarihindeki en aşağılık şartlı teslimi" olarak tanımlamıştır. Bu yenilgi ingiliz basınında ve kamuoyunda çok büyük bir infial uyandırdı. Bunun üzerine General Lake ve General Gorringe ingiliz ordusunda görevlerinden alınmış ve yerlerine General Maude getirilmiştir.
    0 ...
  6. 4.
  7. zaferi kazanan türk subayların savaş bitince osm*nlı devleti tarafından tutuklanıp ingilizlere teslim edildiğini biliyor muydunuz ?

    işte öyle, sadece ingilizlere değil osmaniklere de kol gibi giren bir zaferdir.
    0 ...
  8. 5.
  9. kurtulus savasini gectim daha istanbulun fethini bile dogru durust kutlamayan dinci tayfasinin sirf 23 nisan'i unutturmak icin millete sanki cok onemli bir zafermis gibi yutturmaya calistigi savas.

    cok onemli olsa canim yanmiycak.

    kutul amareye gelinceye kadar kutlanacak bir suru savas var.

    amac 23 nisan yerine 29 nisan'da birseyler kutlamak tabi ki baska ne olacak.

    bir de viyakliyorlar burada aman efendim cok onemli zafer kazanmisizda bize unutturmuslar bu zaferi.
    4 ...
  10. 6.
  11. bizim başbakan bu zaferi unutuyorlar diyor.
    0 ...
  12. 7.
  13. kut ül amare kahramanı halil kut paşa'nın vasiyeti:

    mezarıma her geldiğinizde rakı dökün.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük