çanakkale zaferi kutlanır da kut ül amare zaferi neden ktlanmaz düşündürücüdür. aslında temel sebebi çanakkale de her iki tarafında rezil olma durumu yoktur. ancak kut ül amare de ingilizler tamamen ezilmiştir. gücendirmemek adına olsa gerek.
ittihatçı halil paşa hazretlerinin komutasında kazandığımız kut'lu zafer.
kut soyadı da bizzat büyük devrimci tarafından kendisine verilmiştir.
2016 yılında osmanlı kuracak beyninin siktiklerimin her fırsatta osmanlıyı yıktı diye tükmük saçarak hakaret ettikleri ittihat ve terakki'nin paşasının zaferine sarılmaları da tam ampul ahlakıdır.
bugün 100.yıl dönümü olan, 13.000 küsür ingiliz askerinin ve 13 generalin osmanlı ordusu tarafından esir alındığı zaferin kazanıldığı yerdir. buna ikinci bir çanakkale zaferi de denebilir.
23 kasım 1914 günü basra'daki fav bölgesine çıkarma yapan ingilizlerin amacı sırasıyla nasıriye, ammare, kut'ül ammare, aziziye, selman-ı pak ve bağdat'ı ele geçirerek petrol bölgelerine hakim olmaktı. osmanlı'nın bölgedeki asker sayısı çıkartmanın ilk günlerinde yeterli değildi (8.000 kadar. ancak kut'ül amare muharebesine kadar bu sayı süleyman askerî'nin bölge halkını örgütlemesiyle birlikte 20.000'e kadar artacaktır). ingilizler fav'ı aldıktan sonra kuzeye doğru ilerledi ve nasıriye, ammare ve gelen takviye ile birlikte kut'ül ammare'yi de alınca osmanlı ordusu selman-ı pak'a çekilmek durumunda kaldı (temmuz 1915). ingilizlerin bu ilerleyişi 22-23 kasım 1915 tarihindeki selman-ı pak muharebesinde durdu. burada nureddin paşa komutasında ciddi bir savunma yaparak ingilizleri geri püskürten osmanlı ordusu, aziziye'yi de geri aldı ve 7 aralık günü kut'ül amare'yi kuşattı. halil paşa kuşatmayı sürdürürken, nureddin ibrahim paşa da bölgeye gelen ingiliz desteklerini geri püskürttü. 14 ve 17 aralık'ta ingilizlerin kuşatmayı yarma operasyonlarının başarısız olması ve 7-8 ocakta ingiliz takviyesinin şiddetli çarpışmalar sonucu kut'ül amare'ye ulaşmayı başaramaması sonucu ingilizler 29 nisan'da osmanlı ordusuna teslim oldu.
adnan menderes'in yasakladığı bayram. (1952)
o güne kadar kut bayramı olarak kutlanıyordu 29 nisanlar.
rahmetli halil paşa, kut soyadını bu savaştan almıştır.
kendisi sıkı bir ittihatcı idi. kızıl abdülhamid'i tahtan indiren ekipten. hürriyetçi bir askerdi toprağı bol olsun. lakin kut zaferi çok sürmemiş, ordular kuzeye kayınca, takviye alan ingilizler geri almıştır kenti. çanakkale gibi büyük, tarihe etki eden bir çarpışma değildi hasılı.
doğrudur, unutuldu gitti. şimdi kutlayanlar, 14 senedir iktidarda olanlar. acaba yeni mi öğrenmişler bu hadiseyi? zaten halil paşa'nın kim olduğunu öğrenirlerse, kutlamaktan vazgecerler tahminimce.
yeni Türkiye ye yutturulan zaferdir. tarih sayfalarından savaş seçip kutlamak küçük milletlerin işidir. nihai zaferi olmayanların işidir. bizim övünecek ve kutlayacak çok zaferimiz var. bunu da analım kutlayalım ama halkın egemenlik sembolü meclisin ve atanın geleceğe itaf ederek çocuklara armağan ettiği bayramı yok saymayalım.
unutturuluyor diyen akılsızlar lise tarih dersi almamış cahil imam hatipli herhalde! Ayrıca o savaşın adı kut ül amare değil selman-ı pak muharebesidir!
kurtuluş savaşını ve muhaberelerini kutlamamak için türlü yalanlar uyduran akp, çökmüş Osmanlı Devletinin son dönemindeki 2-3 Muhabere zaferinden şenlik çıkarma derdinde!
Geçen sene neredeydiniz de kutlamıyordunuz yahu?!
Efendim menderes donemine kadar orduda kutlanirmis vs. oralari gecelim de bu zafer bugum anlatildigi kadar buyuk onem tasisaydi edebiyata etkisi olurdu. Bakiniz canakkale zaferi ne kadar etki etmis edebiyatimiza. Bu savasta elbet basari kazanilmistir ama savasin gidisatina etkisi ne kadar olmustur bir de buna bakmak lazim.
Hiçbir kazanımı olmayan sözde zaferdir.
Zaferden sonra ırak bizim mi olmuştur? Yoo.
Elalem için 10000 mehmetçik ölmüş. Ama biz de 23000 ingiliz öldürmüşüz. Vay be. Bu şeref bize tbmm'nin açılışını, egemenliğin türk ulusuna geçişini unutturmaya yeter yani.
Geberin.
Istedigimiz askeri başarıdan (zafer) başlayabilir miyiz sorusunu akla getiren savaş. Ingilizler ağır yenilmisti ama bu savaş mıydı çok emin değilim bir de t.e.lawrence burada da görünüyordu galiba.