işletmelerin kurum kültürü çerçevesinde belli kurallarla sistematik olarak yönetilmesidir.
konu ile ilgili yapılan en güzel tanımlardan biri bana göre şöyledir. kurumsallaşma otomatik pilot, cruise control gibi, işadamlarını gereksiz kılmıyor, onların daha verimli olabilmelerini sağlıyor sadece. *
türkiye'de uluslararası literatürden daha farklı algılanan olgudur. çünkü bizde evlilik, aile gibi kavramlar da kurum olarak nitelendirilmektedir. bu nedenle ne yazık ki tam bir tanım yoktur bu konuyla ilgili ve mevcut bir kavram kargaşasından da söz edilmektedir.
en basit anlatımıyla, şirketi kan bağıyla yönetmek yerine piyasada o işten en iyi anlayan kimse, onunla çalışmaya dayanan işletme şekli. işletmenin devamlılığı açısından en mantıklısıdır.
Kurumsallaşma bir değişim sürecidir. Önce işletmenin organizasyonu yapısal ve işlevsel özellikler açısından değerlendirilmelidir. işletmenin ana faaliyetleri, hedefleri gözden geçirilmelidir. Kurumsallaşma sürecinin işletmelerde çevreyle uyum göstermesini, değişime ve gelişime bağlı olarak örgüt yapısında ve yönetiminde çevreye uygun düzenleme yapmasını,dinamik ve esnek bir yapıya kavuşmasını zorunlu kılar. Bir işletme kurumsallaşma süresince şu çalışmaları yapmalıdır:
-Amaçların ve stratejik hedeflerin tespit edilmesi ve personeli tarafından anlaşılması,
-Faaliyetlerine uygun organizasyonel yapısının kurulması,
-Verimliliğin ve sorumluluklara bağlılığın artırılması,
-Bütün proseslerde katılımcılığın teşvik edilmesi,tabana yayılması
-iş tanımlarının hazırlanması, ve sorumlu personelin bilgilendirilmesi,
-iş akışlarının, ilgili prosedür ve talimatların hazırlanması
-Kariyer planlamasının yapılması ve performans yönetim sisteminin kurulması,
-Şirket içi eğitimlerin yapılması gibi çalışmalarla bir kurumsal kimlik oluşturulur.
-Kurucular veya yönetim kurulunca kurumsal kimliğe uygun ortak inanç ve değerler oluşturulur.
-Bu çalışmalarda ve kurumsal kimliğin sağlanmasında en büyük pay ve sorumluluk yönetim kademesine düşer.
Kurumsallaşma aşamasının tamamlanmasını müteakip sürekli gelişme safhası başlar. Bu akış değişime ayak uyduran dönen bir çark gibidir. Kurumsallaşma ve gelişme birbirinden ayrılmaz değerlerdir. işletmeler bu akış süresince her seferinde yeni hedefler belirler ve ona koşar. Her yeni hedef şirkete yeni değer ve bir ivme kazandıracağından kurumsallaşma da pekişir ve giderek sağlamlaşır. Kurumsallaşma bir şirkette yönetim gücü ve seviyesidir. Kalitedir. itibarlıktır. Güvenilirliktir. Şeffaflıktır. Kurumun kültürüdür. Sınırsız müşteri memnuniyetidir. Bir davranış ve yaşam biçimidir. Yönetim kurulunun ve üst yönetimin ön yüzüdür. Penceresidir. Giydiği elbisesidir. ~http://www.agdem.com/inde...n-tanriyar&Itemid=158 ~