kurum avukatlığı

entry1 galeri0
    1.
  1. burada yazılanların hepsi diğer meslekler için de geçerli. Mesela, bir mühendisin bir kamu kurumunda çalışabilmesi için coğrafya veya tarih çözmesi gerekiyor, neden?
    devlet kurumları kpss b aracılığı ile avukat alıyor. bu kurumlarda avukatlık yapmak için kpss genel kültür sınavındaki türkçe, matematik, tarih, coğrafya ve vatandaşlık testlerinin çözülmesi gerekiyor. Sınavda 120 soru var hatırladığım kadarıyla, 9 tanesi avukatlık ile alakalı vatandaşlık sorularından oluşmakta. Ki 9 taneden de 3 tanesi güncel bilgiler sorularından oluşuyor. o halde 120 sorudan sadece 6 tanesi avukatlık mesleği ile alakalı. oranladığımız takdirde 6 sayısı, 120 sayısının %5'i.
    Mesleki yeterlilikle bu sınavın sonucunun hiçbir ilgisi yok. Yüzlerce kitap okumuş olsam bile benden iyi coğrafya bilen bir arkadaşımın benden yüksek puan alarak bir kadroya yerleşmesi mümkün. Peki, onun bu mesleği benden daha iyi yapacağının garantisini kim verebilir?
    Burada çözülmesi gereken bir problem var. bu mesleğe girebilmek için ayrı bir sınav açılmalı ve avukatlığa dair bilgilerin test edilmeli.
    Aynı şey ales için de geçerli. zaten üniversite sınavında temel bilimlere ilişkin bilgi seviyem ölçüldü, onun sonucunda bir fakülteye yerleştim. yıllarca bu alanlara ilişkin hiçbir eğitim almamış olmama rağmen kendi alanımla ilgili spesifik çalışmalar yapmak için yine bu alanlaradan sınava girmek bana mantıklı gelmiyor. Ben en son 5 yıl önce matematik çözmüştüm. alanımla alakası olmamasına rağmen uzmanlık eğitimi almak için matematikten, geometriden, sayısal mantıktan neden soru çözmem gerekiyor?
    insanların yüksek lisans yapacağı alana göre teste tabi tutulması gerekir.
    edit: cümle düşüklüğü düzeltmesi.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük