kurum

entry11 galeri0
    1.
  1. 2.
  2. 3.
  3. kurum bir (bkz: tahakküm) aracıdır. kurulur ve her sabah yeni bir günle, tekrar tekrar kurulur. kurulur ki, insanlara düşünme ve sorgulama payı kalmasın, herkes aynı çatı altında, kurumun kurguladıklarını öğrensin, benimsesin ve çatlak ses çıkmasın. kurum bazen bir bina, bazen bir fikir olduğu gibi bazen de özel bir gün ya da normalleştirdiğimiz herhangi bir duygudur. normalleştiririz her sabah yeniden kurduğumuz ve kurulduğumuz kurumla. tahakküm dilde, sanatta, gündelik hayatta, siyasette, alışverişte hükmettiği insanlarına bir ibadet gibi tekrarlatır, hatırlatır kurumlarını ya da tam tersi; ya da aynı şeydir. kuran, kurulan, tahakküm altında olan, ve hükmeden aslında hep bizizdir. kendi şizofrenik ve paranoid kişiliğimizdir. yabancılaştığımız kendimiz, dünyamızdır. hiç kapanmayan, sürekli izleyen gözüzdür, sonra da her an izlendiğini bilen hastalıklı kişiliklerimizden diğeriyizdir. kurar, kurulur, kurgular, kurgulanırız.. sürer gider..
    1 ...
  4. 4.
  5. 5.
  6. ısıtma sistemlerinde tam yanma olmaması sebebiyle ve karbonmonoksitin tekrar yanması ile ortaya çıkan sıkıntılı yanma ürünüdür.

    c + co2

    olarak ifadesi mümkündür.
    0 ...
  7. 6.
  8. 7.
  9. kendini büyük ve önemli gösterme davranışı, büyüklenme, tekebbür, azamet.
    3 ...
  10. 8.
  11. kurum kavramı toplumsal yapıdaki bir gerçekliği tanımlamakla birlikte, içeriği açısından çok soyut bir kavramdır. günlük hayatımızda sık sık kullandığımız bir kavram olarak kurum denildiğinde, çoğumuz, aklımıza birtakım kapalı ya da açık mekânları getiririz. örneğin üniversite dediğimizde dekanlık, rektörlük gibi idari birimlerin binalarını ya da derslikler, konferans salonları, yurtlar vb. yapıları düşünürüz. gerçekte kurum bunlar değildir. bunların içerisinde yapılan işlerle-işlemlerle ilgilidir. kurumun, bazı mekan oluşumlarının adı gibi algılanmasının sebebi, ya ilk bakışta bu iş ve işlemleri görememiş olmamızdan ileri gelir ya da bu iş ve işlemlerin buna benzer binalarda yapılmasından dolayıdır.
    0 ...
  12. 9.
  13. 10.
  14. ortak bir amaç çerçevesinde kurulmuş, ortak bir çalışma düzenine sahip, kendi verimini yönetebilen toplumsal bir düzendir. Organizasyonlar sosyoloji, iktîsat, işletme, siyaset bilimi ve psikoloji gibi birçok sosyal bilim dalının araştırma konusudur.

    Organizasyon, belli bir hedefe ulaşmak için bir araya gelmiş bireylerin yapılanma şeklini, bu bireylerin tamamını veya bir kurum, kuruluş ya da teşkilâtı belirtebilir.
    0 ...
  15. 11.
  16. Somut olmayan, avukatların anlattığı hikayeler sonucu insanların varlığına inandığı oluşum.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük