--1600 yıllık kuru fasulye Anadolu'da bulundu--
Prof.Dr. Şahin, Tavşan Adasında devam eden kazı çalışmaları sırasında, bugüne kadar Anadoluya 250 yıl önce geldiği kabul edilmesine rağmen 1600 yıllık olduğu tespit edilen kuru fasulyelerin de mezarlarda bulunduğunu belirtti. Prof.Dr. Şahin; Bir mezarda özellikle fasulye tohumları ortaya çıkardık. Başlangıçta pek ilginç gelmedi, normalde Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Ancak daha sonra kökenini okuduğumda dikkatimi çekti. Fasulyenin Orta Amerika kökenli bir sebze olduğu ve Amerikanın keşfinden sonra Avrupaya ve Anadoluya yayıldığı düşünülüyordu. Patateste olduğu gibi fasulyenin de Amerikadan geldiği bilinmekteydi. Ancak bizim bulduğumuz fasulyeler bir mezarın içerisinde ortaya çıkartıldı ve sözünü ettiğim mezar i.S. 4. yüzyıla ait. Bunun da anlamı şu, Anadoluya fasulyenin gelişi 17'nci yüzyıl olarak gösteriliyor, tahmin edilenden 12 yüzyıl daha önce Anadoluda yaşayan insanların fasulyeyi bildiklerini ve Anadolu mutfağına fasulyenin yer aldığını gösteriyor. Dolayısıyla fasulyenin kökeni olarak artık Güney Amerika ya da Orta Amerika yerine Anadoluyu da göz önünde bulundurmak, diğer bir ifadeyle fasulyenin Atlantik ötesinden dünyaya yayılan bir bitki olmadığını söylemek mümkün. Burada yaptığımız keşiflerden bunu rahatlıkla söyleyebiliriz dedi.
--1600 yıllık kuru fasulye Anadolu'da bulundu--
gerizekalı olmadıkları konusunda anlaşalım öncelikle.
birisi de çıkıp "ulan trolün teki ilgi çekmeye çalışıyor, türk yemeği değil de nedir kuru fasulye?" diye sormamış.
ee? zıplayan fasulye bilirim ama "abi olacaktı şimdi şurda pilav, turşu bi' de kuru fasulye... yanına da ayran... of be!" diyen bir meksikalı, afrikalı ya da ingiliz bilmem. görmedim çünkü, görebileceğimi de zannetmiyorum.
fasulye sadece türkiye'de yetişmiyor diye kuru fasulye türk yemeği olmuyor mu yani? kökenine, tarihine ineceksen milyonlarca yanlışla karşılaşırsın zaten. kuru fasulyenin özdeşleştiği kültür, türk kültürüdür. bu yemek türk mutfağında vardır.
ha bir meksikalı kardeşim çıkıp "abi sizin yaptığınızı biz de yapıyoruz" derse, kuru fasulye hem türk hem meksika yemeğidir, bu kadar basit. salak mısınız lan, yemek kavgası mı yapacağız şimdi de?
yemek kültürü geniş olmayabilendir. yapılışı, içine konan mis gibi salçası ile farklı olduğuna inandığım, pastırmalısı, sucuklusu bile yapılan yemektir. ulen bir yemeğinize sahip çıkın, her şeyi kötülüyor bu zihniyet Avrupalı olunca oh mis Türk kültürü olunca ıyy, ulen senin bilmediğin daha ne yemekleri millet(gavurlar) sahipleniyor bizim diye, baklava, lokum, yoğurt, ayran, simit... azcık sahiplen arkasında dur. bu topraklarda yetişen her bitki ayrı lezzettedir götlerini yırtsa Yunanlılar aynı tatta yapamazlar, sonra Türkiye' ye gelip kutu kutu baklava götürürler hani sizindi baklava yapıp yesene kendi yurdunda.
"kuru fasulye sadece türkiye'de mi var?" diye sorulması gereken gerizekalı yazar söylemidir. tarım her yerde vardır. bir ürün de ortaya çıkıyorsa, yemeği aynı şekilde yapılır. * ama gel gör ki türkiye'de en iyisi yapılır. dolayısıyla kuru fasulye türk yemeğidir. *
dünyanın hangi ülkesine gidersen git (güney amerika da, afrika da, asya da, ingiltere de dahil) hemen hemen aynı şekilde pişirilerek yenen bir yemek olan kuru fasulye yemeğini sahiplenme çabasındaki komik gruptur.
aynı grup aynı şekilde turşuyu da türklere mahsus sanmaktadır.