metroya biraz sapa kalan ama güzel bir semt. 70ky otobüsleriyle gidince direkt gidilir ama metrodan inince içeriye doğru çok değil ama 1 km falan yürümek gerekir.
bugün gittiğim çok güzel bir istanbul semti. feriköy'den kurtuluş'a oradan da eskişehir mahallesi, yenişehir mahallesinden geçip dolapdere'den taksim'e vardım.
hem istanbul'da hem ankara'da bulunan semt ismi. istanbul'daki taksim ile şişli arasında bulunur. ermenilerin çok olduğu bir semttir. ankara'daki ise cebeci ile kızılay arasındadır. metro ve banliyönün aktarma noktasıdır.
97 yıl...
97 yıl boyunca sadece bir kurtuluş mücadelesi değil aynı zamanda bir destan olan kurtuluş savaşımızı anlatan dişe dokunur bir yapım ortaya koyamadık ne yazık ki.
bir tanesi hariç.
trt'nin yaptığı kurtuluş dizisi...
1994 yapımı 6 bölümlük bu dev şaheserde kurtuluş savaşı'nın ıı. inönü muharebesi'nin sonundan (1 nisan 1921), mudanya mütarekesi'ne (11 ekim 1922) kadar uzanan yaklaşık 1,5 yıllık kesiti anlatılmaktadır.
Kurtuluş Köyü Aydın ilinde yer almakta olup, Kuyucak Köyleri semtinde bulunan Kurtuluş Köyü Kuyucak ilçesine bağlıdır.Kurtuluş Köyü haritası konumu ise 37° 56' 35.0916'' Kuzey ve 28° 36' 53.9568'' Doğu gps koordinatlarıdır. Kurtuluş Köyü bağlı olduğu Kuyucak ilçe merkezine 14 kilometre mesafe uzaklıktadır. Kurtuluş Köyü Aydın şehir merkezine mesafesi ise yaklaşık 69 kilometredir.
Kurtuluş Mahallesi Aydın ilinde yer almakta olup, isabeyli semtinde bulunan Kurtuluş Mahallesi Nazilli ilçesine bağlıdır.Kurtuluş Mahallesi haritası konumu ise 37° 55' 11.5140'' Kuzey ve 28° 19' 56.3304'' Doğu gps koordinatlarıdır. Kurtuluş Mahallesi bağlı olduğu Nazilli ilçe merkezine 1 kilometre mesafe uzaklıktadır. Kurtuluş Mahallesi Aydın şehir merkezine mesafesi ise yaklaşık 44 kilometredir.
Kurtuluş Mah Aydın ilinde yer almakta olup, Altıntaş semtinde bulunan Kurtuluş Mah Nazilli ilçesine bağlıdır.Kurtuluş Mah haritası konumu ise 37° 54' 28.0080'' Kuzey ve 28° 18' 41.2776'' Doğu gps koordinatlarıdır. Kurtuluş Mah bağlı olduğu Nazilli ilçe merkezine 1 kilometre mesafe uzaklıktadır. Kurtuluş Mah Aydın şehir merkezine mesafesi ise yaklaşık 42 kilometredir.
bu dizi 6 bölüm. neden ayın 24 akşamı başlayarak 30 ağustos gecesi bitecek şekilde bir kanal yayınlamaz! anlamak mümkün değil! hatta her sene olmalı ki her büyüyen yavrularımız izlemeli!
ha burada, izleyip de tüyleri diken diken olmayan şahıs, ağır arapçı piçidir!
türkiye'nin türkiye olduğu, insanlarımızın cumhuriyet ile kurtuluş savaşı ile gurur duyduğu zamanlarda devlet tiyatrocuları ile çekilmiş hani derler ya türkiye'deki en iyi diziler nelerdir diye tam da onun karşılığı olan bir devasa yapım.
dizi de bazı şeyler çarpıtılıp ön plana çıkarılmış olsa da verdiği o zamanlardaki maddi ve manevi imkansızlıklar mükemmel anlatılmıştır.
atatürk'ü canlandıran rutkay aziz resmen bir messi edası ile süper bir iş ortaya çıkarmıştır. o diziyi izledikten sonra aziz rutkay gelip ben atatürk'üm dese ve cumhuriyeti yeniden kuracağım dese gerçekten yeni bir kurtuluş savaşı başlatabilecek bir karizmaya sahiptir.
belki atamızın karizması belki aziz rutkay'ın inanılmaz oyunculuğudur ama orada en dibinden en yüksek mertebeli askerlerine kadar çektiğimiz sıkıntılar mükemmel anlatılmıştır.
şimdilerde pek beğenilmese de zamanında bir milletin yeniden varoluşunu ortaya koyan bir yapımdır.
buradan belki haddim olmayarak emeği bulunan herkese saygılarımı ve sevgilerimi iletip cumhuriyet sayesinde seçme ve seçilme hakkı elde edip geldikleri yerde cumhuriyeti kötüleyenlere de selamlarımı gönderiyorum.
ilk kısımda şanlı kurtuluş savaşımızın cumhuriyet kurulmadan önce olan kısmı anlatılıyor. gerek cephelerdeki sıkıntılar gerek bir milleti mandalığa veya köleliğe zorlayan insanlar ile mücadeleler daha ağırlıklı.
son bölümde büyük taarruz ile beraber kurtuluş kısmı bitmektedir. bundan sonra cumhuriyet kısmı başlayıp saltanatın kaldırılması ile başlayan devrimler ve inkılaplar anlatılmıştır.
şimdiki nesiller bilmez. bizim zamanımızda evet bize zorla halk oyunu öğretilir, zorla şiir öğretilir çıkartılıp milli bayramlarda okuturlardı. ama zorla yaptığımız o olayları çıkıp o gün şanlı türk bayrağı altına göğsümüzü gere gere okuduğumuzda mutlu olurduk.
herkes mutluydu o günlerde. çünkü bizim varoluş savaşımız sonucunda kutladığımız bir bayramdı. şimdikiler sevmezler bu bayramı. çünkü kendileri zamanında cumhuriyet kurulur iken manda olmayı tercih ediyorlardı. hala değişmemiş mandalığı kabul ediyorlar.