aslında ne için yapıldığı merak konusu olan hayır işidir. Osmanlı nın kara kaşı kara gözü için midir? tabii ki değildir rusya nın ılık denizlere dahi inememesi sonucu "ben inemiyosam onlar da inmesin!" diye yaptığı ikiyüzlü yardımdır. yoksa türk ün türk ten başka dostu yoktur.
sscb'nin mustafa kemal önderliğindeki güçlerin anadolu'daki işgalci orduları yenebileceği potansiyelini görüp uzun müzakereler sonucunda*, kendi rejimini yaymak amacıyla yaptığı yardımlardır. ayrıca tarihin her devrinin değişmeyen kuralı olan "devletlerin dostu değil, çıkarları vardır." düşüncesini bizlere birkez daha kanıtlamış hadisedir.
bu yardımların alınmasında mustafa kemal'in müthiş diplomasi dehasını kullanması ve savaş sonrası kurulacak yeni ülkede komünist bir rejim kurma izlemini vermesi hatta bizzat kendisini komünist olarak addetmesi önemli rol oynamıştır. (bkz: taha akyol-ama hangi atatürk?)
gerçek dostlukla alakası yoktur. ayrıca ingilizlerin sscbye girme çabası da yoktur sonrasında..
amaç türk topraklarında gözü olan avrupalı devletlerle anlaşmak yerine sscbyle anlaşıp denge politikası uygulamaktır.
sscbde kabul etmeseydi sıcak denizler tehlikeye girecek sscbnin yayılma isteği politikası yok olacaktı..
Doğrudur, ancak bunun komünistlerin iyiliği, veya türkiye'nin komünizme çark etmesiyle alakası yoktur.
ingiltere, fransa gibi devletlerin anadolu'yu ele geçirerek ön asya ve orta doğuda güçlü olmaları rusların işine gelmezdi, ve bize yardım ettiler.
(bkz: bu kadar basit)
asyadaki müslüman ülkelerin gönderdiği yardımları sscb eliyle göndermiş olmasının türkiye komünistlerinde sevince yol açtığı kesindir.
atatürkle komunizmin buluşabilme noktasını yıllardır didik didik arayan türk solcuları için bulunmaz hint kumaşı niteliğinde bir söylentiden ibarettir.
hikayattır.
devlet çıkarları söz konusu olduğu içinh dostluk düşmanlık ikinci planda kalmıştır. rusya için o döndem gerekli olan budur. zira kendilerini korumalarının tek yolu budur. bizler için de lojistik destek acil ve elzem olduğundan kimse dostluk düşmanlık gütmemiştir.
ayrıca ikinci bir pencere de o dönem sosyalizm yönetimine geçmiş rusya'nın dünyaya iyi görünme çabası, yanına yandaş devlet çekme çabası da bu yardımlara neden olabilir. nasıl ki almanları dost kabul edemezsek 1. dünya savaşında beraber savaştık diye rusları da dost göremeyiz.
aslında devletler arası dostluk diye birşey yoktur her ilişki çıkar meselesidir. çıkarlarına uymayan herhangi bir durumda o dostluk düşmanlığa çevriliverir.
rıskulov , mustafa suphi ve nerimanov gibi değerli şahıslardan haberi olmayan şahısların rusların hanesine yazdığı yardımlardır. ha birde 3 günlük aşiretler, uşak olmalarının hediyesi olarak efendileri tarafından millet diye takdim edildiler de , oturup birde türklerin vatanseverliğini yargılıyorlar.
bir devletin diger devlete yardim etmesi/etmemesi dostluk yahut dusmanlikla alakali degildir. Tamamen o donemin sartlarina bagli ve uluslararasi konsept neyi gerektiriyorsa mevzubahis devlette kendi cikari icin onu yapar. Tutupta ruslar asla ve asla bizim dostumuz olamazlar, amerikalilar bizim dusmanimizdir vs. gibi sacma sapan iddialar atmayin ortaya. Ve emin olun toplumsal ahlak, vatanseverlik ve bireycilik noktasinda amerikalilar turklerden cok cok ondeler. ici bos kof milliyetcilik yapmayin.
gerçek dostun belli olduğu dönemlerde gerçek dostun kim olduğunu gerçekten belli eden yardımlardır. ordularımız kütahya eskişehir'de geri çekilmeye mecbur kalınca, yardımlar durur, gelmez olur. ama halen de tutup ebedi düşmanımız rus'u bize dost diye kakalamaya çalışan avanaklar barış kardeşlik naralarıyla zehirlemeğe çalışır türk milletini, ama bilmez ki bu avanaklar "maalesef Türk'ün ananevi dostu yoktur." *
dostlukla falan alakası olmayan yardımlardır.
hele ille de bir dost aranacaksa rusya bunlar arasında amerika ile en son sıralarda bulunmalıdır.
ruslar yardım etmiştir, doğrudur.
bunun ilk sebebi rusya'nın anadolu topraklarında güçlü ve uyanık bir avrupa karması yerine, kendisini dost sanabilecek kadar saf, güçsüz bir türkiye'yi tercih etmesiydi.
ayrıca mustafa kemal'in komünizme göz kırpan muhteşem zekasıyla üretilmiş eylemleri de bu yardımlar için önemli bir sebep teşkil etmektedir.
Acaba bu yardimlarin altinda yatan neden, ingilizlerin bogazi gecmesi durumunda olabileceklerle bir alakasi var mi? diye beni dusuncelere gark eden durum. (bkz: anakronizm)
kurtuluş savaşı sırasında dönemine göre yüksek teknoloji ürünü olan silah, ve para yardımının sscb tarafından yapılması durumudur. Osmanlı çarlık rusyası ile savaştı, devrimden sonra sosyalist olan ülke ise, osmanlıya ciddi ve kayda değer yardımlarda bulundu.
konu ile ilgili pekçok kaynak bulmak için google'a: "kurtuluş savaşı sırasındaki sscb yardımları" yazabilirsiniz
gerçek dostun kimler olduğunun görüldüğü zor günlerden bir örnektir.