Türkler Emperyalizmle Savaşırken Kürtler Ne Yaptı? Osmanlı’nın itilaf Devletleriyle Mondros Antlaşmasını imzalaması ve arkasından gelen işgaller, Anadolu’daki Türkleri harekete geçirdi. işgallere karşı Kuvayı Milliye örgütleri kurarak çarpışan Türkler, Müdafaai Hukuk Cemiyetlerinde toplanıyorlardı. Mustafa Kemal’in liderliğinde birleşen ulusal direniş, bir taraftan emperyalist işgalcilerle çarpışırken bir taraftan da içerdeki ayaklanmalarla uğraşıyordu. Bu ayaklanmalar esas olarak padişahın desteğindeki gerici ayaklanmalar ile Güneydoğudaki Kürt ayaklanmaları idi. Kürtler, 2. Meşrutiyet’le birlikte istanbul’da çeşitli siyasi cemiyetler kurdular. 1908’de kurulan Kürt Teavün ve Terakki Cemiyeti ilk örgütlenmeleridir. Başında ömür boyu kalmak üzere Seyyit Abdülkadir vardır. Diğer kurucular, Bedirhanlı Emir Ali ve Şerif Paşa’dır. Kürt çocuklarını okutmakla işe başlayan örgüt bir basımevi kurar ve Kürdistan adlı bir gazete çıkarır. Örgüt Emin Ali ve Seyyit Abdülkadir’in anlaşamamaları üzerine kısa sürede dağılır. Aynı isimler 1919 Mayısı’nda ilk siyasi örgütleri olan Kürdistan Teali Cemiyetini kurarlar. Başkanlığa yine Seyyit Abdülkadir seçilir. Cemiyet mevki sahibi asker-sivil bürokratlara dayanır. Yabancı elçilikler dolaşılarak destek ararlar. Wilson Prensiplerinden yararlanarak ayrı bir devlet kurmak peşindedirler. Doğuda Türkler, Vilayet-i Şarkiye Müdafaa-i Hukuku Milliye Cemiyetinde örgütlenirken, bunlar Diyarbakır, Bitlis ve Elazığ illerinde cemiyetin şubelerini açarak emperyalistlerle işbirliğine girdiler. 2 Ocak 1920’da ingiliz Yüksek Komiseri Amiral Calthrope’a başvuran Kürdistan Teali Cemiyeti, Erzurum, Van, Bitlis, Harput, Diyarbakır ve Musul illerinin nüfusunun ezici çoğunluğunun Kürt olduğunu ve Ankara, Konya, Sivas, Adana ve Halep illerinde çok sayıda Kürt yaşadığını iddia ederek ingiliz mandası altında özerklik istediler. ingilizlerin zaten Mardin, Bitlis ve Van illerini içine alan ingiltere koruması altında bir Kürdistan devleti kurma planları vardı. Erzurum ve Trabzon ABD koruması altında Ermenilere verilecekti. ingilizlerin planları ve desteğiyle hareket eden Kürt isyancılar, Milli Mücadeleyi önemli ölçüde zarara uğrattılar. Türk istiklal Savaşını desteklediğini söyleyen Kürt aşiretleri olsa bile, bunlar bölgede etkin olamadılar. Kürtler, doğudaki Türkler Müdafaai Hukuk Cemiyetlerinde birleşirlerken bunun dışında kalmışlar ve ayrılıkçı aşiret şeyhlerinin peşinden gitmişlerdir. Türklük dışında ayrı bir Kürt örgütlenmesinin varacağı başka bir son olamazdı zaten. Kurtuluş Savaşında Türkler cephede savaşırken Kürtler, Ankara hükümetine karşı ingiliz desteğiyle başkaldırıyorlardı. Milli Mücadelenin Türkler ve Kürtler tarafından birlikte verildiği iddiasını tarihsel gerçekler ve rakamlar yalanlıyor. Kurtuluş Savaşında verdiğimiz 34 bin şehidin yalnızca 700’ü Kürt’tü. Milli Mücadelede sırasında 4, Cumhuriyetin ilanından sonra ise 11 Kürt isyanı çıkmıştır.
K*rtlerin yakılıp,sikilip, gebertildiği isyanlar listesi Daha bunun saddamı,iranı,ışidi,ırakı,suriyesi şuyu buyu var
OSMANLI DÖNEMiNDEKi iSYANLAR: Babanzade Abdurrahman Paşa isyanı (1806- Musul)Babanzade Ahmet Paşa isyanı (1812 – Musul)Yezidilerin isyanı (1830- Hakkari)Şerefhan isyanı (1831- Bitlis)Bedirhan isyanı (1835- Botan)Garzan isyanı (1839- Diyarbakır)Ubeydullah isyanı (1881- Hakkari)Bedirhan Osman Paşa ve kardeşi Hüseyin Paşa isyanı (1872-Mardin-Cizre)Bedirhan Emin Ali isyanı (1889- Erzincan)Bedirhaniler ve Halil Rema isyanı (1912-Mardin)Şeyh Selim Şehabettin ve Ali isyanı (1912- Bitlis)Koşgari isyanı (1920- Koşgiri)
CUMHURiYET DÖNEMi AYAKLANMALARI: Jilyan isyanı (1926- Siirt)Şeyh Sait isyanı (1925- Bingöl-Muş-Diyarbakır)Seit Taha ve Seit Abdullah isyanı (1925-Şemdinli)Reşkotan ve Reman isyanı (1925- Diyarbakır)Eruh’lu Yakup Ağa ve oğulları (1926-Pervani)Güyan isyanı (1926-Siirt)Haco isyanı (1926- Nusaybin)I. Ağrı isyanı (1926)Koçuşağı isyanı (1926- Silvan)Hakkari- Beytüşşebab isyanı (1926)Mutki isyanı (1927- Bitlis)II. Ağrı isyanıBiçar harekatı (1927- Silvan)Zilanlı Resul Ağa isyanı (1929- Eruh)Zeylan isyanı (1930- Van)Tutaklı Ali Can isyanı (1930- Tutak-Bulanık-Hınıs)Oramar isyanı (1930- Van)III. Ağrı harekatı (1930)Buban aşireti isyanı (1934- Bitlis)Abdurrahman isyanı (1935-Siirt)Abdulkuddüs isyanı (1935-Siirt)Sason isyanı (1935-Siirt)Dersim isyanı (1937-Tunceli)
münferiden kürtler için kullanılmaması gereken bir tespit çabası. kurtuluş savaşı'nda bu ülkeyi çeşitli etnik gruplar beraberce savunmuştur. kürtlerden özellikle şanlıurfa, gaziantep gibi illerin savunulmasında bahsedilebilir, ama buralar için bile sırf kürtler sayesinde kurtulmuştur demek insaflı olmaz. dolayısıyla bu savaşı beraber vermiş olmanın birleştiriciliğine odaklanmak lazımdır.
kürtlerin ayaklanmaması ve geleceğini bizle düşünmesinin faydası olmuştur; doğu cephesinde etkileri vardır. musul'da ingiilizleri türkiye'nin gönderdiği milis subaylarla zor durumda bırakmışlardır. doğrusu neyse o yanlış anlatmayalım; malazgirtte'de 10.000 kişilik bir kuvveti bizans korkusu sebebiyle alparslan'a vermişlerdir..
Osmanlı'da ise Türk, Kürt, arap ayrımı yoktur: mülümanlar hep birlikte her yerde savaşmışlardır...
kurtuluş savası; din, dil, ırk, cinsiyet ayırmaksizin topyekün girilmiş bir savastir. onca irkin arasindan kürtleri ayirmak boluculukten başka bir şey degildir.
sadece kurtuluş savaşı değil, batılılarla yaptığımız birçok savaş da kürtler sayesinde kazanılmıştır. şimdi bile kürtler sayesinde abidinin hayalleri gerçek olmuyor. başımızda bop eşbaşkanları varken. kürt ve türk et ile tırnak gibidir.
kurtuluş savaşı dedikleri şey sadece yunanlıları izmirden atmaktan ibaret olduğundan kürtlerin pek katılmadığı hadise. ama birinci dünya savaşında kürtler ırakta, kafkaslarda savaşmışlardır. itilaf devletleri kendiliğinden gittiğinden savaş doğuda daha erken bitmiştir. kürtlerin zaten doğudan kalkıp çanakkaleye gelmeleri o savaş şartlarında mümkün değildir.
Kastamonu iline bagli araç ilcesi nufus bazinda en cok sehidi veren ilceyken, ve ben bunu orali olmama ragmen su ana kadar dile getirmemissem kurtler cok birsey bulamazlar ovunmek icin. Kimse kusura bakmasin. O zaman kastamonulular diye ozerk devlet kuralim. Daha inebolu limanini vs saymadim dikkat ettiysen hbbia.
Doğrusu: Kurtuluş Savaşı din, dil, ırk ayrımı yapılmaksızın, üzerinde yaşanılan toprakları korumak adına düşman karşısında tek yürek olup çarpışılarak kazanıldı.
1. dünya savaşında osmanlı nın carpıştığı cephelerde arap taburları hatta alman taburları da vardı.
çanakkale ye trablusgarp tan destek geldi. kürtler de bu topraklardaki tebaa olarak bulundukları bölgede kurtuluş savaşı esnasında direniş göstermiş taaruza katılmış pusu atmış ve vatanını savunmuştur. toprağın kurtuluşunun savaşını vermek yan gelip yatmak değildir. ama bunlar böyle yaptı diye kendine paye çıkaran yavşaklar da öyle dangoz öyle odun kafalıymış ki tvlerde de köşe yazılarında da bunu dillendirmenin prim yapmadığını halen anlayamıyorlar. başka argümanları da yok zaten.
başlık sanki ülkeyi kurtaranlar simdiki pkklılar demeye meyilli gibi bu ülkeyi çanakkalede de kurtuluş savaşındada kurtaran yine kendi milletidir lazıdır çerkesidir kürdüdür türküdür hepsi bir bütün olduğundan ayrı ayrı değerlendirilemezler ama gel görki günümüzde kürtlerin isyanıyla karşı karşıyayız ve ilerleyen günlerde çerkeside ayaklansın lazıda ayaklansın dış güçler iyice bizi bölsün ayırsın parçalasın bizde bu oyuna gelelim sonunda diyeceğimiz şu olacak bu oyuna nasıl geldik.
bir kısmı doğru olan önermedir. kurtuluş savaşı türkler, kürtler, lazlar ve azınlıkların çabaları ile kazanılmıştır elbette ki kürtlerinde payı vardır ama kazanılmasını tamamen kürtlere addetmek yanlıştır.
T.C. bağımsızlığını ilan ettiğinde zaten bütün ülke nüfusu hepsi hepsi 11 milyondu...11 milyonluk nüfustan kendine 100/25 pasta ayıran kürtler kurtuluş savaşında ozaman 2'5 milyon nüfusa sahip olması gerekirdi; 90 yıl önce 2'5 milyon nüfusu olan kürtler bu gün nasıl oluyorda 12 milyon nüfusta kaldı.
katkıda bulunan kürtler varmıştır illaki de akabinde kurulan türkiye cumhuriyetinin ilk sistemli isyanı da bir kürt* sayesinde vuku bulmuştur. şimdi bunlara iyi ya da kötü mü diyecez?
(not: aynı şekildeki türkleri entry kapsamı dışında olduğu için yazmıyorum)
her etnisiteden insanın katkısı vardır. her etnisiteden insanında ihanet etmişliği vardır.vatan için çarpışan kürt aşiretleri olduğu gibi ihanet içinde olanlarda vardı koçgiriler düşmanla her türlü işbirliği yapan kurtuluş mücadelesine engeller çıkarmaya çalışmış hain bir kırmanç aşiretiydi buna mukabil meşhur dersimli diyap ağanın aşireti olan ferhatuşağı aşireti de kurtuluş mücadelesine büyük katkıları olmuş kahraman bir aşiretti.
aynı şey batıda da geçerliydi.zira deli baş mehmet ve aşireti konyalı halis mulis yörüktü.ama kurtuluş mücadelesinin en zor dönemlerinde isyan etti hainin tekiydi.
veyahut çopur musa afyonda yine milli mücadeleye karşı din elden gidiyor diye ayaklanmıştı.kuvayı milliye kuvvetleri bu isyanı bastırınca çopur musa haini yunanlılara sığınmıştı.
yine mesela meşhur çapanoğlu ayaklanması yada diğer adıyla yozgat ayaklanması var. hatta deyimi bile vardır 'bu işin altında bir çapanoğlu var' şeklinde. kurtuluş mücadelesi sırasında o kadar çok ayak bağı olmuştur ki çapanoğlu aşireti nerdeyse her isyanın ayaklanmanın altından bunlar çıkmıştır.
netice itibariyle kürtler arasındada diğer etnisiteler içinde de hainde vardır kahramanda.kurtuluş mücadelesine destek olanda vardır köstek olanda.
kurtuluş savaşı anadolu insanının kendi içindeki hainler yanısıra 7 düvele karşı gösterdiği mucizevi dirençle kazanılmıştır.bu haklı ve kutsal mücadeleyi etnisitelere indirgemek bölücülüktür ve bir etnisiteyi bu savaşa destek olmadı şeklinde yaftalamakta bölücülüktür.