doğuya gidip yıllarca kürtçeyle büyümüş çocukların okula ilk başladıkları günkü sıkıntısını görünce
yok saymanın nasıl sorunlar doğurduğu anlaşılır heralde.
türkiye cumhuriyeti anayasalrında da belirtildiği gibi dilimizin türkçe olduğu açıkça beyan edilmişse bu ne perhiz bu ne lahana turşusu dedirten olay.bi kabile biliyor, konuşuyor diye hemen dil olarak mı saymak gerek? o zaman afrikada yaşayan kabilelerin de dillerini tek tek araştırmak gerekir.yok sayıyorum, saymayada devam edicem.
kürtçe bir dil değildir.zorlamayın fazla. kürtçe; türkçe, arapça ve özellikle farsça dan mütevellit bir karma dildir. yani tek başına özgün bir dil değildir.
- özgürlüklerden korkanlardır,
- kurulu sistemin gücünden şüphe duyanlardır,
- bu topraklarda yıllardır birlikte ve kardeşçe yaşayan insanların, yasalar ve onların koyduğu yasaklar sayesinde birlikte olabildiklerini sananlardır,
- gördükleri anlamsız ve korku dolu düşlerden etkilenip bedbaht olanlardır,
- düşünmek, kavramak ve uygulamak yerine iteatkar olanlardır,
- yazık! edenler ve yazık! olanlardır.
kürtlerin aralarında konuştuğu ve anlaşabildiği dili yok saymaktır. *
dünyada binlerce dil vardır bunlardan biri olarak kürtçeyide görebiliriz. her dilin dil olabilmesi için bir devlete ihtiyacı yoktur afrika kabileleri arasında bile dil dedikleri yüzlerce farklı konuşma şekli vardır. bu nedenle kürtçeyi yok saymak tartışılır ama kürdistanı yok saymak tartışılmaz bir gerçekliktir. öyle bir yer yoktur. *
batman, diyarbakır, siirt, şırnak, hakkari'de bulunan kürtler bir birlerini anladığı sürece bu dilin yok sayılması anlamsızdır.
pardon saydıklarım yan köy değil komşu illerdir değil mi?
kuzey ırak, iran, azerbaycan, suriye ve rusya'da bulunan kürtler de birbirlerini anlıyorsa yine anlamsız bir durumdur.
tabii şimdi de dozu arttırıp ülkelerden bahsettim kahretsin!
ama gel görki şu köylüler çok cahiller. ulan oturun komşularınızı anlamaya çalışın, geliştirin biraz kendinizi, öğrenin dilinizin fonetiğini. bak sizin yüzünüzden yok sayılıyor diliniz.
bir köy, yan köyün konuştuğu dili anlayamıyorsa bunu dilden saymamak, yok saymak herkesin en doğal hakkıdır. bir yerden alfabe getir, başka yerden telaffuz ithal et, kelime türetmeye çalış oldu sana dil. dil denilen şey bu kadar ucuz olmasa gerek.