bu başlığın aslı kürt sorununun bağımsızlık sorunu mu kültür sorunu mu olduğu sorunsalıydı. ancak 50 karakteri geçtiği için kısalttım.
türkiye'de bir kürt sorunu olduğu artık yadsınamaz bir gerçektir. başbakanında kabulünden sonra arık bu sorun üzerine konuşmak çözüm önerileri sunmak şeklinde olmalıdır.
kürt sorununa çözüm önerilerini kürtlerin bakış açısına göre 2 ana kola ayırabiliriz. bağımsız bir vatan arzulayıp bunun için birşeyler yapmaya çalışanlar ilk kolu oluşturur. bu kolda sayabileceğim kardeşlerim bağımsız bir vatan arzusundalardır. bu vatanın sınırlarının türkiye toprakları içinde yer alıp almaması ayrı bir sorunsaldır. ancak bu vatan sınırlarının türkiye topraklarında yer alması durumunda savaş borularının öteceği aşikardır. bu açıdan bu iki ırkın bir savaş durumuna düşmesi ihtimali gözönüne alındığında bu çözüm önerisi pek mantıklı gelmiyor. bağımsız bir vatan arzusunda olanların bu durum karşısında alternatif bir çözüm öneriside türkiye'nin federatif bir yapıyo bölünmesi ve kürt illerinin kendi içerisinde özerk olmasıdır. milli güvenlik , hazine ve dışişlerinde merkezi coğrafyaya bağlı bir yapı içerisinde türkiye'nin kendi içinde 7'ye bölünmesi aralarında dtp'nin de bulunduğu bir çok kürt kurum ve kuruluşu ile aydınları tarafından savunulan bir çözüm önerisidir. bu alternatif ilk duruma göre akla daha yatkın ve daha gerçekçidir. kendi iç işlerinde bağımsız özerk bir yapı kürtlerin sorunlarını çözebileceği gibi kürt sorununuda tamamen prtadan kaldıracaktır. bunun ayrıca türkiye'nin otoritesini ve bağımsızlığını etkilemeyeceği kanısındayım.
kürt sorununa sunulacak son çözüm öneriside , kürt sorununun bir kültür sorunu olduğunu düşünenlerin çözüm önerisidir. daha barışçıl olan bu alternatife göre kürtlerin ayrı bir vatan kurması yada devletin üniter yapısının bozulmasına gerek yoktur. kürtlerin kendi kültürlerini ve geleneklerinin devamını sağlamak ve bunları yasal güvenceye almak kürt sorununun çözümü için yeterlidir. yani ülkede anadilde eğitim fırsatı verilmiyorsa bile kürtçe kurslarına gereken değer ve önem verilmelidir. türkiyedeki üniversitelerde kürt dilini geliştirmek için araştırma enstitüleri kurulmalıdır. bunların yapılması durumunda bir kültür sorunu olarak kültür sorunu çözülecek ve kürtleri istekleri yerine getirilecektir. bu durumda da kürt sorunu büyük bir ihtimalle çözülecektir.
kürtlerin pek çok kültürel haklarının gaspedildiği doğrudur, belki pkk'nın bazı kürt vatandaşlarca desteklenmesinin altında bu yatmaktadır. ama bir gerçek var ki bu ülkede aynı dönemde türklerin de hakları gaspedilmiştir. kürtlerin istediği demokrasi, eşitlik, insan hakları...vs türklere de verilmemiştir. mesele, kürt meselesi değil demokrasi meselesidir.
türkiye'de demokrasi oturdukça kürt meselesi de kendiliğinden çözülecektir. aksi takdirde insanların dağa çıkmasını engeleyemezsiniz.
türkiye toprakları üzerinde bir federe kürt devleti kurulmasını hadi anladık geri kalan toprakları da altıya bölmek isteği bile bu sorunun bir kültür değil bölücülük sorunu olduğunun kanıtıdır. federe olması istenilen bölgenin adı kürdistan olur, öbür tarafın da adı türkistan. ille gerisini de bölelim isteğiniin anlamı ne..
bunun nedeni tabiki belli. sözde kendi içinde birleşik federe bir kürdistan'a sahip olmak, aynı zamanda istanbul'un, izmir'in nimetlenirden de geri kalmamak. bunun içinde kendi içinde bütünlüğü olmayan parçalara ayrılmış bölgesel yapılı bir türkiye daha çok işlerine geliyor.
olmaz ya hadi oldu diyelim. sadece beyin jimnastiği yapıyoruz
doğu'da kürdistan adında federe bir bölge kurulsun, vatandaşları da batıya ancak vizeyle girebilsin.
kürt sorununu şöyle ya da böyle bir şekilde öznel bir sorunun parçası olarak göstermek gerçeği görememek ile alakalıdır. sorunun tarihsel ve ekonomik yanları olduğu kadar kültürel bir sorun olduğuda doğrudur. özünde bir ulusal sorun olarak başlayan kürt sorunu bugün bir emekçi sorunu olarak ele alınmalıdır artık.
emekçi sorununu şimdilik genel anlamıyla temellendirmeyeceğim, yalnızca üstünden geçecem. kürt sorunun da, eğer kürtler bugün ucuz işgücü ve işsizlik kaynağı yani yedek iş deposu olarak görüyorlarsa, son 30 yıldır korkunun kaynağı kürt egemenleri değil yoksullarıdır. şimdilik böyle tek bir paragrafla geçelim sorunun kaynağını.
sorunun kaynağından öte çözümü de çok önemli, fakat bundaki akıl karışıklığı çok daha yüksek. bu sorunun çözümü asla federallikten geçmiyor, nasıl şimdiki tarzda birliktelik çözüm değilse. yönetimin yerel yönetimlere aktarılması, kürt ve türk halklarının biribirinden yalıtılması ve uzaklaşması manasına gelir. egemenliğin halkın elinde değil, emperyalist ve işbirlikçi odakların elinde bulunması demektir. yani sermaye iktidarı bu şekilde daha çok güçlenecektir. peki çözüm nedir?
hiç uzatmayalım, çözüm insanlığın önündeki çözümdür. artık bu sorun, kürtçe dostu emperyalistlerin ya da toptan gericileştirilmeye ve milliyetçileştirilmeye çalışılan toplulukların sorunu değildir. zaman kürt emekçilerinin türk emekçileri ile birliktelik zamanıdır. çözüm sosyalist bir ülkede birlikteliktir. diğer tüm çözümler çözümsüzlüğü arttıracak liberal ve milliyetçi çözümlerdir.