bugün

Birçok insan 2. Dünya Savaşı' nın kırılma noktasını Stalingrad Savaşı olarak bilir. Ancak ibrenin döndüğü yer Kursk Muharebesidir. Bu muharabeye kadar Almanların yazın Rusların ise kışın daha başarılı olduğu bir gitgel sözkonusudur. Almanların 1941 yazında Moskova'ya dayanması ve ardından kışın Rusların Moskova Muharebesi ile Almanları geri atması, Almanların 1942 yazında Kafkasya' ya kadar geniş bir alanda ilerlemesi ve Rusların Stalingrad Muharebesinde 6. Alman Ordusunu imha edip Ukrayna' nın doğusunda bile ilerlemesi ve ardından havaların ısınmasıyla 1943 ilkbaharında Almanların üstünlüğü ele alıp Harkov Muharebesini kazanarak Rusları Doğu Ukrayna' dan atmaları bunun göstergesidir. Ancak Kursk Muharebesinde taarruz eden Alman tarafının tabiri caizse taarruz dişleri kırılmış ve Almanlar, geri çekilen defansif bir pozisyona girmişlerdir. Bu tarihten savaşın bitimine kadar Almanlar Doğu cephesinde hep geri çekilen taraf olmuşlardır.
geçen yüzyılın en garip muharebelerinden biridir. Çatışmayı Almanlar kazanmıştır. Ortalama olarak 1 alman tankı 2 rus tankını etkisiz hale getirmiştir. Ki bu rakam tigerlarda daha da fazladır. Lakin cephenin derinliği ruslardan yanaydı ve bu yüzden hem sayı hem de sürekli bu sayıyı besleyecek lojistik destek ruslardan yana olduğu için günün sonunda muharebe kazanılmış ama ilerleme sağlanamadığı ve daha fazla ilerlemek için lojistik destek getirmekte mümkün olmadığından geri çekilmek zorunda kalmışlardır almanlar.
başarısız alman saldırısı olarak netivelenen ve ikinci dünya savaşı'nın en buyku çarpışması olan mücadele. 4 temmuz- 1 agustos 1943 arası rusya'nın Kharkov ve otel şehirleri yakınlarında batı rusya'da meydana geldi. Doğu cephesi'nin kaderini değiştirdi. aynı tarihlerde muttefiklerin Sicilya ve italya'ya çıkması sonucu Hitler saldırıyı durdurdu.
Stalingrad yenilgisinin intikamını almak için Hitler Almanyasının bulabildiği bütün güçle Rusyaya son sağlam bir darbe indirmek amacıyla başlattığı savaş, almanya için rus cephesinde son taarruz savaşı olmuş ve bundan sonra savunma savaşına geçmek zorunda kalan almanlar taarruz eden ruslar olmuş roller tersien dönmüştür. Rus taaruuzu berline kadar polonyada bir müddet bekleme dışında son sürat devam eder.
Tarihin bugüne kadar gördüğü en büyük tank savaşıdır.

Sovyetler, Nazilerden çok daha fazla kayıp verseler de zafer kazanmışlardır.

Bunun nedenlerinden birisi de, sahadaki sovyet birliklerinin çabuk destek görmesidir.Naziler bu şansa sahip değillerdi.
almanların sovyetler karşısında ezildiği muharebedir. nasıl kaybetsede kazanmış onu anlamıyorum. bu savaştan sonra almanlar doğu cephesinde sovyetlere karşı 1 karış toprak dahil ileri gidememiştir.
sovyet fabrikalarından çıkan t34'lerin hiçbirisinin kotrolü yapılmadan testlere tabi tutulmadan direkt olarak cepheye gittiği tarihin gördüğü en büyük tank savaşıdır.

bir tank banttan çıkar çıkmaz cepheye sürülürdü. bu sebepten kayıplara rağmen sürekli taze kan rusların savaşı kazanmasını sağlamıştır.
almanlar kaybetse de yine kazanmıştır. bazı kaynaklara göre, sovyet ordusunda savaştan sonra yüzbaşı kalmamıştır.
Bu muharebede kullanılan Alman Tiger'ları Sovyet t-34 lerinden daha üstündür. Ama Sovyet tankları da sayıca üstündür. Tankların birebir savaşında nitelik değil sayı üstünlüğü kazanmıştır. Ancak savaşın sonucunu belirleyen vatanseverlik duygusudur. Kızıl Ordu Rusya Anası için savaşmıştır. 1941 yazından beri Rus topraklarında örselenmiş Alman Ordusu ise son gücünü kullanmış ve yenilmiştir.
mussolini sığırı italyan ordusu'na güvenip yunanistan'a girmeye kalkıp işleri eline yüzüne bulaştırınca alman ordusu onları kurtarmak için bölgeye gider. rusya seferi aylarca gecikir.

bu da savaş daha yapılmadan alman ordusu'nun yenilgisini hazırlar çünkü güneybatı rusya ne kışın ne de baharda savaşılabilmeye uygundur. kışın kardan, baharda çamurdan gözünüzü açamazsınız. almanlar'ın savaşı yaz başına almaları bundandır. gelgelelim ruslar o arada cepheye deli gibi tank yığarlar. almanlar'ın ikmal konusundaki sıkıntıları ve sayı üstünlüğüyle birlikte ruslar'ın yengisi kaçınılmazdır.

ama ve lâkin bu ne alman tanklarının dandikliğinden, ki rus tanklarından çok daha üstündürler, ne de hitler'in yanlışındandır. haltın büyüğünü yiyen duçe'dir.
antifiriz olaydı şimdi avropa bizimdi antifiriz yoktu antifiriz... *
panter isimli alman tankı, savaşın başlangıcına neden olmuştur denebilir.
Rus zaferiyle bitmesinin sonucu alman tiger tanklarının arızalanması ve yakıt ikmali konusundaki problemleridir. Kursk muharebesi stalingrad rövanşı isteyen hitler e iyi bir ders olmuştur. intiharının sebebi bu muharebedir. Sonrası çorap söküğü gibi geldi zaten.
ikinci dünya savaşı, doğu cephesi'de almanlar ile ruslar arasında yapılan savaş. işin ilginç tarafı; rus'lar, almanlar'dan kat kat fazla kayıp vermiş olmasına rağmen savaşta kesin zaferi elde etmişler ve nazileri geri püskürtmeyi başarmışlardır.
stalin'in kuşakları feda ederek de olsa geliştirdiği sovyet teknolojisi, eğitimli insan gücü ve savaşa sürekli tank, top, çok namlulu füze bataryaları (stalin orgları), uçak, cephane ve yakıt tedarik eden ağır endüstrisi olmasaydı, sovyetlerin kazanamayacağı büyük muharebedir.

sovyetler 20 milyon yurttaşını savaşta kurban vererek almanları yenilgiye uğratmışlardır.

kursk muharebesi büyük kayıplar pahasına kazanılan, dünyanın kaderini değiştiren önemde tarihi bir çatışmadır.

çıkarılacak ders: biz hala kendi motorumuzu bile yapamıyoruz. ürettiğimiz bazı silah, araç ve gereçler de ithal teknoloji ve ithal mallara dayalı. bir ülkenin savunması öz kaynaklarına dayanmalıdır.
kızıl ordu nun kayıplarının alman kayıplarından 3 katı fazla olduğu savaştır.hitler eğer burdaki tankları sicilya ya çekmeseydi savaşın durumu değişebilirdi.
easy techadlı oyunda alman tanklarımla rusları perişan ettiğim savaştır. tarih tekerrüe etmedi oyunda ama almanlar da çok yalnız kalmış arkadaş italya gibi aptal bir mütteffik olamaz.
tarihteki en büyük tank savaşlarındandır. Almanların son stratejik taarruzu olmakla birlikte, bu başarısızlıktan sonra doğu cephesi Rusların eline geçmiştir.
dünya tarihinin en büyük tank savaşıdır. 6.000 den fazla tank bu savaşta kullanılmıştır. ayrıca tarihin en büyük hava savaşlarından biridir. 5.000 e yakın uçak kullanılmış stukalar sturmovikleri ezsede rus uçaklarının sayısal üstünlüğü sayesinde kazanan sovyetler olmuştur.
almanların, sovyetlerin beklediği için sürpriz olmayan bir saldırı yapmasıyla yaşanmış istatistiki rakamları kabarık bir savaş.

savaşta almanlar kursk çıkıntısını çevirerek büyük sovyet askeri gücünü imha etmeyi planlamışlar fakat rusların bunu zaten bekliyor olması sonucu bir felakete sürüklenmişlerdir.

savaştan bir gün önce alman ordusundan kaçan bir çek askerin almanların 6 günlük erzak dağıttığı haberini vermesi de söylentiler arasındadır.
tarihin en kritik tank muharebelerinden birine sahne olmuş savaştır. rusların şehir dışına kazdıkları hendekler ve gidenin yerine gelen yeni rus birlikleri direnişi sağlamıştır. taktiksel açıdan insana savaş sanatı kavramını hissettiren savaşlardan biridir.
guderian anılarında üzerinde çok durmadan anlatır bunu, başarısızlığın sebeplerini sıralarken, taarruzun sürpriz olmaması, tiger tipi tankların az sayıda olması, luftwaffe nin alana hakim olmamasını sayar.

velhasıl savaş alanı ruslarda kaldığı için, ruslar zarar gören tanklarını tamir edip tekrar savaşa sokabilirken, almanlar artık bir daha bu sayıda panzeri bir araya getiremeyecektir.

ayrıca battlefield 1942 de güzel bir maptir,..
tarihin en büyük ve belki de son tank muharebesinin yaşandığı savaştır.

tankların dizilişi ve dip dibe gömülen mayınlar vasıtasıyla hattı müdafaa yoktur sathı mudafaa vardır anlayışı bir kez daha ama bu sefer başka bir general tarafından hayata geçirilmiştir.
fon manstein ile george zukof un ölümsüz 3 haftalık tank muharebesine adını veren savaş.
ingilterenin yarısı genişliğinde bir alanda gerçekleşen savaşta 88lik uçaksavar topuna, zırh ve palet giydirilerek 56 tonluk bir canavara, panthere çevrilen alman tank gücü ile 60 derece ön zırh eğimi ile ince zırhına rağmen zekice kendini savunan ve çok süratli olan rus t 34 tanklarının mücadelesi oldukça görkemli olmuştur. aslında manstein aylar önce hitlerden taarruz onayı istemiş ama hitler 3 ay tahkimin tamamlanmasını bekletmiş ve bu sürede zukof tarafından stalin in saldır veryansınlarına rağmen 8 kuşaklı ve 200 kilometre derinliğe sahip bir savunma kuşağı oluşturulmuştur. 300 bin sivil ve sayısız kızıl ordu askeri 3 ay içinde derinliği ve genişliği 4 metreden fazla hendeklerle ve çıkan toprakla oluşturdukları setlerle muharebe alanını donatmışlar ve hatların içinede 30 cm ye kadar aralıklarla 40 bin mayın döşemişlerdir. siperlerden fırlamaya hazır molotof kokteyli atan binlerce rus ve binlerce t 34 cabasıdır. manstein, goliat adını verdiği insansız mayın temizleme araçlarıyla temizlediği ve üstün bir saldırı stratejisi izlediği güney hattını yarıp, bir günde 10 km derinlik kazanmasına rağmen, alman ordusunun kuzey kolu hattı geçememiş ve binlerce esirle geri çekilmek zorunda kalmıştır. asıl savaş 12 temmuzda prokhorovka yakınlarına konuşlanmış 400.000 kişilik rus yedek kuvveti ile yapılmıştır.
son rus savunma dayanağı olan bu savaş 5 gün sürmüş ve 17 temmuzda her iki tarafta geri çekilmiştir. bu sırada müttefik kuvvetleri italya ya çıkınca, manstein bütün uğraşına rağmen, hitlerin geri çekil ve italya ya intikal et çağrısına isyanla karışık bir itaatle boyun eğmiştir.
rusya nın son generalini alt etmek yerine 2000 km lik bir yokoluşa koşturulan kahraman 2. zırhlı kolordu.
--spoiler--
http://tr.wikipedia.org/wiki/kursk_muharebesi
--spoiler--
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar