Bina içi operasyonlarda En yaygın kullanılan h&k üretimi mp5 modelleri olduğu için filmlerde esas oğlan konuşmasını tamamladıktan sonra kararlılığına vurgu yapmak için yuvasında oturan kurma kolunu sertçe vurarak namluya mermi sürer.
h&k G36 xm8 gibi modellerde tüfekler sağdan veya soldan kurulabilmektedir.
Tüfeklerde şarjördeki mermiyi atım yatağına sürmeye yarayan kol. Üç ayrı çeşidi vardır.
1-geride bağlanabilen: Alman grubu silahlarda bulunur. Kurma kolu geride bağlı olduğunda tüfek tek harekette atışa hazır hale gelir. Kurma kolu bağlıyken tetiğe basıldığında atım yatağı henüz boş olduğu için tüfek patlamaz. Eğitim için uygun silahlardır. Mp5, g3 bu gruba girer.
2-geride bağlanamayan(her atışta hareket eden): hemen hemen almanlardan başka dünyanın geri kalanı bu sistemi kullanır. Ak47, uzi, ingram, colt hep bu tip tüfeklerdir. Kurma kolunun her atışta ileri geri gitmesi acemi atıcının kundak tutan elini hatalı tutuşlarda sakatlayabilir.
3-ileri ittirilmesi gereken(bolt action) yivli av tüfekleri ve KESKin nişancı silahlarında bulunan sistemdir. Bu tüfekler otomatik olmadığından boş kovanı tahliye edemez. Kol geri çekilip boş kovan tahliye
Edilir. Atım yatağını doldurmak için kolu ileri ittirmek gerekir.
lan oğlum sağ elkabzada olacak ki bir boka yarasın. önce kurma kolu çek, sonra kabzayı kavra, sonra parmağı tetiğe yerleştir, sonra... ohoooooo! e, vuruldum ben!
Bir üst tarafından tüfek bakım kontrolü yapılırken açık koununda tutulan ve ön bağırmaya sahip olan şarjörde ki mermiyi namnluya sürerek atış devamlılığı sağlayan mekanizmadır. Bir nevi tüfek marş motoru
eskiden pazarlarda * satilan kara simsek oyuncak arabalarini da kurmaya yaradigini hayal meyal hatirladigim koldur. kurmaya yarar. ayrica dogada bir cok oyuncagin da kurma kolu olabilir. oyle iste yani,.. nerden geldik lan biz simdi bu konuya...*
hava gozlem kolu, trafik kolu, spor kolu vs. gibi egitsel bir kol olmayip, her hangi bir edevatin kalibrasyonunu yapmak icin kullanilan kola verilen isimdir.