bunlar senin fikirlerin değil, ayrıca kopyala yapıştır yapmışsın (hazır hali var buyurun) dercesine.
"dünya'da olma amacın nedir? hangi sebeple yaratıldın? yaratılan bir varlık olarak yapman gerekenler nelerdir?"
tüm bu soruların ne anlama geldiğini anlamış, benimsemiş, yaşamaya çalışan bir insanın sorabileceği bir soru değildir "neden kurban kesiyoruz" demek. kısaca dininden ve yaşamından bir habersin, kalkmış her yıl rutin olarak kurban bayramı öncesi ortaya atılan "ucuz" sloganlardan birini daha kusuyorsun üzerimize.
kurban bayramını kan dökmekten ibaret sanan zihniyetin anlayamadığıdır. sanki insan kanı dökülüyor. neredeyse yılın her günü yediğin et kan dökülmeden mi geliyor sanki sofrana.
örnek vermek gerekirse bir sitenin kapıcısının sofrasında çoğu zaman et olmadığı bilindiği halde davet edip beraber yenilmez. yahut normal zamanlarda paylaşılmaz ama kurban bayramında hem birlikte yenir aynı sofra paylaşılır hemde belirli bir miktar verilir. tıpkı diğer ihtiyacı olanlarla paylaşıldığı gibi. en büyük amaç paylaşımdır. tabi anlayabilene.
(bkz: ego tatmini.) yıl boyu yemediği bok kalmayan birçok insan allaha karşı görevini yapmaktadır sözüm ona. ya bi gidin ya. kan dökmekle mi oluyor inanç.
cevabının inançtan inanca değiştiği sorudur. diyanet işleri başkanlığı şunu söylemiştir.
''kurban ibadetinin asıl amacı allahın rızasını kazanmak ve ona yakınlaşmayı arzu etmektir. kurban kesen, bu ibadetiyle allaha yaklaşmış ve onun hoşnutluğunu kazanmış olur. kurban, aynı zamanda bir sosyal yardımlaşma ve dayanışma örneğidir. kesilen kurbanlardan maddi olarak daha çok yoksullar yararlanır. görüldüğü gibi bu ibadetin ruhunda hakka yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. kurban; -fıkhi hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri dini hayatımızda önemli bir yer tutmaktadır. kurban, bir müslümanın bütün varlığını gerektiğinde allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun sembolik bir ifadesidir.
i̇slam dini; ferdi, ruhi-derûni hikmetlere ve insanî erdemlere ulaştırmayı öngörürken; toplumlar için, birleştirici ve bütünleştirici bazı emir ve uygulamalar da getirmiştir. i̇slam dininin bu üstün özelliği, zekât, hac ve kurban gibi sosyal boyutlu malî ibadetlerde, daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. bu ibadetler başlangıçtan bütün müslüman toplumlarda, genel esasları ve özü hiç bir değişikliğe ve müdahaleye uğramadan devam etmiş ve yeni nesillere intikal ettirilmişti.''
tanrı'ya, yakın olmak için hayvan kesmek gerekiyormuş. gariptir.
sosyal yardımlaşmadan bahsediliyor. kesilen hayvanların onda biri dağıtılıyor, geri kalanı depolanıyor. kilosuna göre hayvan alınıyor. kilosuna göre para ödeniyor. pazarlık yapılıyor. yani kimse, mal varlığını tanrı için feda etmiyor.
kişi bütün bir yıl boyunca, günahkar olmasına rağmen, gösteriş uğruna mali ibadetleri yapmaktadır.
bütün bunları kabullenen insan için şöyle bir sonuç ortaya çıkmaktadır: tanrı sadisttir.
kendi yarattığı kulları, cehennemde yakacak, kendisine inanmayanları ''öldürün'' diyen, kendi yarattığı hayvanları yine kendisine inanan insanlara, ''benim için kesin'' diyen bir tanrı, sadisttir. böyle bir tanrı kabul edilemez.