insanın içinde korku kavramının varlığını öğrendiği andan beridir günümüze kadar gelmiş olan bir ritüelin gereksizliğidir.
diğer incelediğimiz gereksizlikler gibi dini çerçeveden ara sıra bakarak açıklık getireceğiz bu ritüele.
ne demiştik, korku... insanoğlu yaradılışı sebebiyle zaten korkak bir canlıdır. bunun sağlamasını bilimde görüyoruz. ne diyor bilim, " güçlü olan hayatta kalır." işte bu sözü insanoğluna indirgersek ne kadar korkak canlılar olduğumuz ortaya çıkıyor. güçlü olmayı bir insan neden ister? kendisine zarar verilmesini önleyebilmek için. e bunu neden ister? zarar görmekten korktuğu için. anladın dimi? eheh. neyse, işte bu korku kavramı tarih boyunca sürekli değişmiştir. hayvanlardan, doğal olaylardan korkan insan yavaş yavaş bu korkunun sınırını da abartıp hayali ögelere kadar sarmıştır. bu noktada da kurban ritüeli ortaya çıkmıştır zaten. hayvanla başetmeyi bir şekilde öğrendik, doğal olaylarla başetmeyi de bir nebze olsun öğrendik. ee ne kaldı korkacak. birbirimizden mi korkalım? saçma geliyor tabi bu düşünce insana. başetmesi imkansız, kalıcı bir korku lazım ki insanlara bu korku üzerinden işleyen beyinler çıkar sağlasınlar. veee evet. işte karşınızda tanrı yani, ve insan tanrıyı yarattı.
şimdi kurbanla ne alakası var onu anlatalım azıcık. kurban ritüeli insanların doğa üstü bir güçten korkması ihtiyacını hissettiği anda doğmuştur zaten. o ilahi güçten sakınmak için ona bazı kıyaklar geçerek kendi iç ferahlığını maksimum seviyede tutmak isteyen insan geçmişindeki fakat bugün egale ettiği korkularını o başedilemez ilahi güce kurban vermek istiyor. bu da insanın kurban ritüeli üzerinden o korkunun derecesini azaltmak istemekten kaynaklanıyor.
günümüze gelelim. kurban bayramı yaklaşıyor. allah a adaklar adayacak milyonlarca insan. koyunlar, koçlar, inekler vs. bu hayvanların eti bizler için faydalıdır tabiki. işbu noktada zaten bazıları çıkıp, "kurbana saçma diyorsun ama pirzola dedik mi ağzının suyu akıyor." diyor. doğrudur, akar ağzımın suyu pirzola deyince fakat bu olayı bir anda milyonlarca hayvana uygulamak gereksizdir günümüzde. işin daha vahim kısmı ise bu ritüelin meşrulaştırılmaya çalışılması ve hatta meşrulaştırılmış olmasıdır. "yardımlarınız şuraya, postlarınız buraya." tarzı bilgilendirme yazıları da bu meşrulaştırılmışlığın en önemli göstergesidir.
özetle, kurban ritüeli insanların içlerindeki o başedemedikleri korkuyu bir nebze olsun hafifletme çabasıdır. buna zaten kimse itiraz etmiyor fakat bu olayın gerçekten gereksiz olduğunun farkında olmamaları üzücüdür, imho.