genel olarak bilimi kullanmak gereklidir. lakin bilim felsefesi der ki; ne bilim tanrının olmadığını kanıtlayabilir, ne de varlığını. sadece bilim bize mantıksallık açısından metafiziksel olarak daha gerçekçi düşünebilme imkanı sağlıyor. bu bilimin tıkandığı nokta da hemen tanrı var diyerek kaçmak yada evrimi anlatan bir insanın dayanaksız bilimsellikten uzak çıkarımlar yapması.
evet bilim bizim için bir gerçekliktir. ama asıl bir tartışma varsa bu varlık felsefesi olmadır. insanlar varlığı nasıl açıklarlar. ve onlar için var olmak nedir. bilir misiniz tasavvuf felsefesinin içinde adem in ilk insan olduğu, aslında onun ilk akıl olduğunu savunanlar vardır. insan olmak için gerekli tek şart aklı olmasıdır. böyle düşündüğünüz bakış açınızı ne kadar genişletebileceğinizi bir düşünün. bu ve bunun gibi durumlar ve yorumlar insanların düşsel alanda tasavvur etmelerini sağlar.
varlık size göre nedir bu tartışılması gereken asıl şeydir. sizler geleneksel bir doktrine mi inanıyorsunuz yoksa inandığınız durumu sonuna kadar sorgulayıp da mantıksal çerçevede kalıp inanmaya devam mı ediyorsunuz.
eğer bir hristiyanla tartışıyorsanız kur'an sizin en çok ihtiyaç duyduğunuz örneklemeler vermeniz gereken şeydir.
eğer bir inanmayanla tartışıyorsanız mantığınız ile baş başa kalırsınız.