kuranda allahın sürekli kendini övmesi

entry21 galeri1
    1.
  1. türkçe kuran okurken dikkat ettiğimdir, sürekli inanmayanları yakmakla tehdit etmesiyle birlikte büyük bir çelişki yaratıyor bende, mutlak tanrı egoist ve tehditkar olamaz, olmamalı, eğer kendisine inandırmak istiyorsa bunu korku ile değil sevgi ile yapar diye düşünüyorum ve cehennemden vip biletimi ayırttırıyorum.

    edit: arkadaşlar konu bu değil, sorun şu sürekli kendini öven ve bana inanmayan ölsün mantığıyla egoistçe tavırlar takınan bir tanrıya, bu tanrı şu an kendini gösterse dahi ben ibadet etmem yahut inanmam, çünkü bu inanılan tanrı pek de saygıdeğer birisi değil, insanlar sadece güçlü olduğu için ona tapıyor, bu bana amerikan liselerindeki zorbaları anımsatıyor. tabii inananlara da saygısızlık etmem istediğinize inanın benim fikrim bu sadece.
    10 ...
  2. 2.
  3. Sizler iki satır kelam okuyup, 4 yıl üniversite bitirince övüne övüne geziyorsunuz, koskoca kainatı yaratan kendi yüceliğinden bahsedince niye kuduruyorsunuz. Selam ve azap ile.
    13 ...
  4. 3.
  5. ben allah olsam ben de overdim herhalde. düşünsene bi allahsın. tanrısal bakış açısıyla hikaye yazarken hisstettiğini her an yaşıyorsun. ne istersen o oluyor. bu nedenle pek de şaşırtıcı gelmiyor.
    3 ...
  6. 4.
  7. Çünkü, Allah övülmeye en layık olandır.
    7 ...
  8. 5.
  9. Konu izaha muhtaçtır;

    Tanrı egoist / bencil midir?

    - Eğer o kadar kudretli bir güç varsa, kudretinin farkındadır. Oysa o insanlarda olduğundan farksız üstünlüğünü kabul ettirme çabasında. Gerçekten dediğiniz gibi bir tanrı varsa, o egoisttir.

    - Kur’an’da sürekli Allah kendini övüyor, aşırı derecede neden övüyor?

    - Bir kere kendini tanıttın, niye tekrar tekrar aynı şeyi söylüyorsun; bu egoistlik değil de nedir?

    Cevap:

    - “Egoist” demek, sadece kendini düşünen, kendi menfaatini ön planda tutan, yalnız kendini nazara veren demektir.

    Oysa Allah’ın bu kadar nimetleri insanlar için hazırlaması, yeryüzünü bin bir çeşit nimetlerle donatılmış bir sofra halinde sergilemesi, onun kullarına, yaratıklarına, sanatına ne kadar değer verdiğini ve sonsuz rahmetini göstermektedir.

    - Allah kendini Samed (ihlas suresi, 2) olarak nitelemiştir. Samed demek, her şeyin kendisine muhtaç olduğu, fakat kendisinin hiçbir şeye muhtaç olmadığı varlık demektir. Hiçbir şeye muhtaç olmayan ve her şeyin kendisine muhtaç olduğu ve kendisinin bütün bu muhtaçların ihtiyaçlarını fiilen yerine getirdiği gözle görülen yüceler yücesi Allah hakkında “egoist” demek, vicdan ve insaf ölçülerinden fersah fersah uzaklaşmak anlamına gelir.

    Bu konuda yüzlerce ayetten sadece aşağıdaki ayeti ön yargısız okumanızı tavsiye ederiz:

    “Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün sürelerinin değişmesinde, insanlara fayda sağlamak üzere denizlerde gemilerin süzülüşünde, Allah’ın gökten indirip kendisiyle ölmüş yeri canlandırdığı yağmurda ve yeryüzünde hayat verip yaydığı canlılarda, rüzgarların yönlerini değiştirip durmasında, gökle yer arasında emre hazır bulutların duruşunda, elbette aklını çalıştıran kimseler için Allah’ın varlığına ve birliğine nice deliller vardır.” (Bakara, 2/164)
    - Allah’a -haşa- “egoist” diyen insanların varlığı bile, Kur’an’ın defalarca Allah’ın kudretini vurgulamasının ne kadar doğru ve isabetli olduğunun en açık göstergesidir. Bugün binlerce insan hâlâ Allah’ın varlığında, sonsuz ilim ve kudretinde tereddüt gösteriyorsa, Kur’an’daki bu konuların tekrar tekrar vurgulanmasının ne kadar haklı olduğunu göstermektedir.

    - Allah, hiç şüphesiz hiç kimsenin ne övgüsünden ne de yergisinden etkilenir. Ancak, o sonsuz rahmetiyle kullarının edepli olmalarını, insan gibi insan olmalarını ve cennet için ortaya koyduğu kriterlere uygun bir performans göstermelerini istediği için, defalarca insanları uyarıyor, kendi isimlerinin tecellilerine dikkat çekiyor.

    Mesela -ayet manalarının özetiyle- diyor ki, bakın: bu kâinatı yaratmak sonsuz ilim ve kudreti gerektirir. Madem kâinat var, öyleyse sonsuz ilim ve kudret sahibi Allah da vardır. Öyleyse, bu kâinatın tesadüf oyuncağı olarak ortaya çıktığını düşünerek hem size verdiğim aklınıza hakaret etmiş hem de Allah’ın sonsuz ilim ve kudretini görmeyen bir körlüğe düşmüş olursunuz. Çünkü;

    Çok iyi biliyor ve görüyorsunuz ki, bir tek harf yazarsız olmaz, bir iğne bile ustasız olmaz, bir köy bile muhtarsız/idarecisiz olmaz.. Mesele bu kadar açık iken, nasıl olur da -örneğin- yüz trilyon hücreden meydana gelen insan gibi harika bir kitabı yazarsız düşünebiliyorsunuz!..

    Nasıl olur da -mesela- kâinat çapında görülen harika sanat tablolarını ustasız olduğu ihtimaline kapılabiliyorsunuz?!.

    Ve nasıl olurda -örneğin- milyarlar seneden beri hiçbir trafik kazasına meydan vermeden hareket eden, güneş sistemin -güneşiyle, ayı ile, yerküresiyle, atmosferiyle- yüzlerce hikmetli ve gayeli işleri başarmak için gösterdiği bu harika görev aşkını, ödev performansını tesadüfe verebiliyorsunuz?!.

    - Madem -bu saydığımız- ilmi gerçeklerin tanıklığıyla, bu kâinatın/evrenin şahadetiyle Allah’ın sonsuz ilim ve kudreti vardır, öyleyse aynı kudretle sizi tekrar diriltip hesaba çekeceğinden asla şüphe etmeyin. Sonra size yazık olur, bu cehaletinizin cezasını ağır ödeyeceksiniz.

    - Şimdi bu kadar önemli bir konuda bu uyarıları tekrar etmeyi Allah’ın kullarına olan sonsuz merhametini düşünmeyip, “egoistlik” olarak değerlendirmenin elbette bir hesabı olacaktır.

    https://sorularlaislamiyet.com/tanri-egoist-midir
    4 ...
  10. 6.
  11. - ilginçtir, Kur’an’da sözlü olarak tekrar edilen aynı sonsuz rahmetin ontolojik olarak yapılan tekrarlarına kimse itiraz etmiyor. Örneğin kimse kalkıp da:

    “Niçin her gün güneş tekrar edip doğuyor..
    Niçin her gün çeşitli nimetler bize ikram ediliyor..
    Niçin bizim akciğerlerimiz atmosferdeki oksijen tüpüne bağlanmış her saniye tekrar tekrar nefes almamızı sağlıyor..
    Niçin günde bir kaç kez bize su içiriliyor, yemek yediriliyor..
    Her gece neden uyutuluyoruz, ardından her sabah tekrar tekrar diriltiliyoruz.. “
    diye itiraz etmiyor..

    Çünkü bütün bunlar kudreti, hikmeti ve rahmeti sonsuz olan Allah’ın kullarına yaptığı iyilikler olduğunu, bunlar olmadan yaşamanın mümkün olmadığını biliyor da ondan itiraz etmiyor...

    - Kur’an’da yer alan her bir tekrar gerçekte tekrar olmayıp, ilgili konuya yeni bir boyut kazandırmaya, işin ehli olanlara daha derin işaretler vermeye, gafil olanları şiddetle uyarmaya yöneliktir.

    - Şimdi bir doktor, defalarca bir hastayı muayene etse, tekrar tekrar tahlillerini yaptırsa, günde defalarca bir ilacı almasını tavsiye etse, söz konusu hasta -aklı varsa- bundan memnun olmaz mı?

    - Bir anne-babanın o inkâr edilmez şefkatlerinin bir gereği olarak çocuklarını her gün bazı kötülüklerden uzak durmasını tavsiye etmelerini “egoist” olduklarına verilebilir mi?

    Bir öğretmenin talebelerine her gün derslerini iyi çalışmalarını söylemesini “egoist” olduğuna yorumlanabilir mi?

    Bir komutanın her gün askerlerine talim yaptırması “egoist” olduğuna kanıt gösterilebilir mi?

    - Peki her gün defalarca maddi bedenimiz için gıdalar alıyoruz da manevi -rahi, aklî, vicdanî- bünyemiz için maddi gıdalardan daha elzem olan manevi gıdaları, yani Allah’ın o şefkat dolu emir ve yasaklarından ibaret olan Kur’an’da tavsiyelerini nasıl olur da bir fazlalık olarak değerlendirebiliriz?..

    - Son olarak söyleyeceğimiz şudur: Önce Allah’a, Resulullah (asm)’a, Kur’an’a iman edelim ki, her gün defalarca kalbimizi tekrar tekrar bozan şeytanın bu gibi vesveselerine set çekelim.

    https://sorularlaislamiyet.com/tanri-egoist-midir
    4 ...
  12. 7.
  13. 8.
  14. 9.
  15. 10.
  16. Güçlü olduğu için güçlüyüm diyor.
    ilmi sonsuz olduğu için ilmim sonsuz diyor.

    Senin niye zoruna gidiyor ulan deve!
    Sebebini söyleyeyim de öğren:
    Bak küçük şey, yaratıcı sana ego vermiş, kendini tanrılaştırma peşindesin, görevin o egoyu yenip yaratıcı karşısında boyun eğip kul olduğunu kabul etmek. O egoya yenik düşen bir düşük yaşam formu (low life) olduğun için yaratıcının gücü ve kudretini kıskanıyorsun. Evet yanlış okumadın 'kıskanıyorsun' yazdım. 4 yaşındaki melisa'nın arkadaşının oyuncağını kıskanır gibi basit ve zavallıca kıskanıyorsun. 'Öyle tanrı mı olur yea' diyorsun. Çünkü egoistliğin tanrıyı şekillendirme hakkını kendinde bulacağın kadar yükseklerde. Aaah ah, ne kadar ezik olduğunu bir bilsen...

    Öyle tanrı olur evet, tanrı uzmanı mısın sen cücük. Öyle tanrı mı olurmuş. Mal yemin ederim gerizekalı bu çocuklar.
    3 ...
  17. 10.
  18. Büyüklenmeye en layık olandır Allah. Bundan dolayı buna kendini övmesi diyemeyiz, Allah bize kendini tanıtıyor. Ne demesini bekliyordun! Tevazu mu yapacaktı. O Allah!
    1 ...
  19. 11.
  20. Şayet varsa şu dövüşmenize götü ile gülecektir.
    2 ...
  21. 12.
  22. her yazdığı kitapta kibirli olmayın demek ama kibir abidesi olmak, değişik kafa bu da.
    0 ...
  23. 13.
  24. Mesele insanin doğası ile alakalı..

    insan egoisttir..bencildir..kendini dev aynasında görür..götü biraz kalksa kendini tanrı ilan eder .o sebep Allah gerçek gücün yetkinin kimde olduğunu anlatarak bazı salaklar gidip firavuna nemruta tapmayın embesiller bakın güç benim boşuna aciz insanlara kulluk etmeyin diyor.. tanrısal gücü tanrı tanimsamaz ise insan gider koyun muhtarini bile tanrı yapar tapar..

    Kendini ovmuyor..kendini tanıtıyor .
    Ama o nişan o kadar saçma bir ego ucerisinde ki bunu bile hazmedemiyor..
    3 ...
  25. 14.
  26. Tatmin etmekten oldukça uzak cevaplardır.

    Tatmin olmak isteyeni cevap arayanı daha da uzaklaştıracak açıklamalardır/açıklayamamalardır bunlar.

    Kendinizi bunlarla kandırabilmek için fazla çaba harcıyormusunuz? Gerçekten merak ediyorum.
    2 ...
  27. 15.
  28. Biri Allah'ı savunmaya çalıştığımızı zanneder, diğeri onu tatmin etmemizi bekler... Millet iyice kafayı sıyırmış. Adamlar ciddi ciddi Sosyal medyadan hayatın anlamını bulmayı umuyor. Uludağ sözlüğe ne kadar anlam yüklediyseler artık...

    Tanımlamak gerek: güzel bir şeydir.
    2 ...
  29. 16.
  30. Oğlum mal mısınız ya?

    Çalışkan bi öğrenci ben çalışkanım derse kendini övmüş mü olur?

    Tabiki bende derim siktir lan çalışkansan çalışkansın banane. Ama sonuçta çalışkandır.

    Şimdi evreni yarattığına her şeye gücü yettiğine inanılan allah, kendiyle ilgili bir şey söylerse kendisini övmüş mü olur?

    Ayrıca kendisinden bahsetmesi çok mantıklı değil mi onu tanımamız için gönderilen bir kitapta?

    Arkadaşlar bu yazdıklarım basit mantık kurabilen bir insanın rahatlıkla ulaşabileceği bir mantık zinciri. Herhangi bir bilgiye de gerek yok.

    Eğitim seviyesi leş bu ülkenin. 80 milyon insan var sanıyoruz milyonlarca sığır dolanıyor etrafta.

    Herif daha konuştuğu dilin barındırdığı kelimeleri bilmiyor ki anadilini bilmeyen adam nasıl mantık kursun..

    Eğitim sistemimizi sikeyim gerçekten.
    0 ...
  31. 17.
  32. Ben kitap yazsam bende kendimi overim. Asagilik kompleksi mi var Allahta niye baskasini ovsun?
    2 ...
  33. 18.
  34. Allah kendini övmüyor, gerçeklere işaret ediyor.
    Tehdit de etmiyor; emredilen iyiliğe, ahlaka, adalete vb uymayanların karşılaşacağı sonu hatırlatıyor. Beşeri hukukta bile yayınlanmayarak insanlara tebliğ edilmeyen bir kanuna göre cezalandırılamazsınız. Tehdit dediğiniz Allah'ın kanunlarını tebliğidir. Sizin mantığınızla bakarsak devletlerde koydukları kanunlarla vatandaşlarını tehdit ediyor. Peki suçtan zarar görenler açısından bakınca da kanunlar gereksiz mi sizce.
    5 ...
  35. 19.
  36. lan över tabi. Allah O. Allah oğlum. bi daha oku. Varlığı ve yokluğu dahi yaratan.
    0 ...
  37. 21.
  38. insana nasıl bir varlığa kulluk ettiklerini anlatmak içindir. Allah kendini anlatmasa veya eksik anlatsa kimse Allah hakkında bir şey bilemez. insan yaratıcısını doğru olarak tanımak ister.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük