kuran ı kerim deki matematik hatası

entry111 galeri3 video2
    35.
  1. (bkz: kuran ı kerim de matematik hatası yoktur) vardır diyenler de şu başlığı incelesinler (bkz: döte burun demek)
    gelen idda şu şekilde olsa
    - kuran ı kerim de matematik hatası vardır.
    cevap şu şekilde olacaktır.
    + (bkz: pirelli 2010 takvimi)
    ne alaka mı? takvime baktın mı peki?
    1 ...
  2. 34.
  3. açıklamaların yetersiz kaldığı durumdur. ilk duyduğumda " hadi lan" dediğim ama araştırınca ayetlerdeki açıklamaların anlaşılamaması nedeniyle hz ömerin avl yöntemini geliştirip miras pay ettirdiğini öğrendiğim. gerek nurcu gerekse dini bilgisi benden fazla arkadaşlara sorduğumda isminden bile haberdar olmadıkları anladığım pay yöntemi.

    illa ateist sitelerinde değil dini içerikli sitelerde de bulabileceğiniz bilgi.

    http://fikih.ihya.org/islam-fikhi/avl-avliye.html
    3 ...
  4. 33.
  5. inananlar için, içinde ne mucizeler gizlidir.
    3 ...
  6. 32.
  7. tamamen uydurmadır. allah(c.c)ın hata yaptığını düşünmek nasıl bir düşünce yapısının ürünüdür ben bilemiyorum, acil şifalar yaağ.
    3 ...
  8. 31.
  9. eğerin dildeki anlamını bilen, hatta bizzat kuranın indiği dili konuşan halife ömer'in 1.25 = 1 hatasını düzeltmek için avl diye bir yöntem getirmesine karşın ısrarla olmadığı iddia edilen hatadır. konu açıktır, kuran'a göre miras bölüştürmeye kalkarsanız hesabı tutturamazsınız, bakın halife ömer bile tutturamamış. ne yapmış, bir matematik işlemi ilave etmiş olaya, kendince adil bir şekilde dağıtmış, ama sonucunda verilen paylar kuran'dan farklı olmuş.
    tekrar ediyorum, allah'ın hatasını kul ömer düzeltmiştir.
    6 ...
  10. 30.
  11. eğerin dildeki anlamını bilmeyenlerin kendini matematik dahisi sandıkları vehimleridir...kişiye hakikati matematikle yenmek gibi sanrılar yaşatabilir...haleti ruhiye açısından parlak bir durum olmayabilir...
    1 ...
  12. 29.
  13. kur'an okunduğu zaman imanı olanların imanını arttırdığı gibi imansızların da küfrünü çoğaltır.
    O her noksandan münezzehtir. O'nun indirdiği kitapta eksiksizdir.
    eğer hata arıyorsak kendimize bakmamız yeterli olacaktır..
    3 ...
  14. 28.
  15. bunu söyleyenin yapımında hata var bence. ebeveyn malzemeden çalmış.
    6 ...
  16. 27.
  17. matematikte hata olmaz , kuran-ı kerim'de de hata olmaz. buna göre kuran-ı kerim de matematik hatası hiç olmaz ancak anlamayı beceremeyen insanda hata olur.

    anlama zorluğu çeken çok fazla insan varmış sözlükte . *
    5 ...
  18. 26.
  19. avl yönteminin neden ve nasıl çıktığı boşverilip yeni metodlarla savunulan hata. mirasın, eşler çıktıktan sonra geri kalanın paylaştırılacağına dair kurandan bir ayet getirene tam yüzbin lira veriyorum.
    4 ...
  20. 25.
  21. birde ben hesap yapayım. fakat ne kadar ispatlasakta sorun üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olduğundan boşa çaba olduğunu bilerek kasalım.

    şimdi 300.000 liramız var ve öldük. iki erkek, üç kız, bir eş ve anne babamız var.

    eşi 300.000, liranın 1/8 i yani 37.500 alacak. kalan>262.500

    erkek çocuklar iki kızın alacağı kadar pay alacaklarından iki erkek 4 kız kadar payı alacaktır. 4kız*+3 kız= 7 kız var gibi düşüneceğiz.
    çocuklar paranın 2/3 ünü alıcak. anne baba ise 1/6 alacaklar. iki tane 1/6 >1/3 yapar ve toplamda çocuklar ve anne babanın tolamı % 100 eder.

    yani anne ve baba 87500 lirayı paylaşır. çocuklar ise 175.000 lirayı paylaşır
    anne ve baba kişi başına 43750 lira alacaklar.
    erkek çocuklar 50.000
    kız çocuklar 25.000

    şimdi özetlersek;
    eşi 37500
    annesi 43750
    babası 43750
    1.oğlu 50000
    2.oğlu 50000
    1.kızı 25000
    2.kızı 25000
    3 kızı 25000

    bunun nesi yanlış. sen yeterki müslüman ol. ben sana paylaştırırım. böyle salak salak hesap yanlışı var diye uğraşma balam.

    edit; başlıkta cehalet veya ard niyetle oranlar çarpıtılmış. mirasın eşler çıktıktan sonra geri kalanın % 100 kabul edilerek paylaştırıldığına değinilmemiş.
    0.125 in 1/8 olduğunu matematik bilenler bilir ve nasıl bir hataya düştüğünü rahatça görürdü. miras eşlere 0,125 ve kalan kısım üzerinden paylaştırılır.
    9 ...
  22. 24.
  23. (bkz: enfal suresi)
    enfal'de geçen ayetlerin ilkinde "ganimetler Allah'ın ve peygamberindir" denirken;
    enfal suresi 41. ayette "ganimetlerin beşte biri Allah'ın ve peygamberindir" denir.

    x = allah ise, x/5 = allah - hz muhammed
    x = ?
    2 ...
  24. 23.
  25. Allah'ın yaratttığı matematik yalan söylemez ama kelamı kuran yalan söyler mantığının ürünü olan söz.
    0 ...
  26. 22.
  27. her seferinde iki kişi ölürse o zaman ortada bir hata yok aslında hatası. yani biri göçtü gitti, allah gecinden versin. malı paylaştırıcaz ama olmuyor. himm. şu hala-dayı-teyze? pek işe yaramaz gibi. ölümüne yardımcı olunursa aslında hesap tutar sanki. evet evet öyle. onun da allah sas. * gecinden versin.

    yani aslında zorlama sabitlere gerek yok. sabitlerden birinin eksiltilmesine gerek var. öyle olunca super tutuyor. allah yanılmaz. zaten dayının öleceği de vardı. kaderi öyleydi. yazmış allah. miras hesabını denk getirmek için ölümüne diye not almışlar deftere.

    hayır, siz anlamazsınız allahın hesabından aptallar eşiği çok çabuk aşılmış. hayırlara vesile olsun.
    4 ...
  28. 21.
  29. efendim mantığı basit bir paylaştırmadır. önce paydaları eşitlersin.

    --spoiler--
    Kız çocuklarına mirasın 2/3 ü =12x
    Anneye mirasın 1/6 sı =4x
    Babaya mirasın 1/6 sı =4x
    Eşine mirasın 1/8 i =3x
    --spoiler--

    3x+4x+4x+12x= 23x toplam para

    yani atıyorum: bir kişi öldüğünde 92 milyon ytl mirası olsa eğer.

    kızlarından her birine:

    23x= 96 x=4-------4*12= 48--------48/3= 16 milyon

    anneye ve babaya da 16 milyon

    eşine ise 12 milyon kalmaktadır.

    böylece toplamda

    3 kız + anne + baba + eş = 3.16 + 16 + 16 + 12 = 92

    matematik bilmeyen beri gelsin...
    5 ...
  30. 20.
  31. allem ettim kallem ettim olmadı hesabıdır. ister avliye yöntemini kullanın, ister önce eşine pay ver, sonra kalanı dağıt yöntemini kullanın sonuçta kuran'da belirtilen oranlara aykırı bir dağıtım yapmış olursunuz. ömer'in hesabı, şunun bunun hesabı görünürse allah'ın yaptığı hatayı düzeltmeye yönelik işlemlerdir.
    6 ...
  32. 19.
  33. 18.
  34. kurani kerim bir insan urunu degil ki matematik hatasi olsun. bir musluman zengin olamaz sefalete mahkumdur diye dusunmek ancak filleri kurtaran adama mahsus bir dusuncedir.
    bu kadar emek verip zahmetlere girmeye yazik dedirten bir inceleme. malesef...
    keske bu emek hakki gormek ugrunda verilse dedirten vahim!, icler acisi durum...
    3 ...
  35. 17.
  36. geçen televizyonda bir kanalda gözüme bir şey kaçtı:

    - 11 tane evim var, birinde oturuyorum, hocam 10 tanesinin zekatını nasıl verecem?

    hoca hesap yaptı, o şimdi ordan şu kadar, bu kadar, kira 500 alsan 5 milyar yapar. ikiye böl... şu kadar versen yeter.

    bir insanın 11 tane evi olmasının hesabı yapılmıyor, vereceği sadakanın hesabı yapılıyorsa bu matematik hatası düşündürür beni.
    4 ...
  37. 16.
  38. aysenin 9 muhammedle evlendigi konusuna cok benzer bu. yakın gunlerde muslumanlar o zamanlar sayılara 5 ekleyeip 10 azaltılarak islem yapılıyordu demeye başlarlarsa şaşırmayın.

    birde coğu müslüman çok mantıklı yada süper barış sevgi kardeşlik getiriyor diye dine inanmıyor. inanmalarının nedeni kuranda geçen cehennemden ve tehditlerden korkmaları. birde güzel bir cennet tanımı var. suana kadar kaç tanrı cennetimde huri var şarap göleri var bana inan dedi?
    8 ...
  39. 15.
  40. islamın mirasla ilgili hükümlerini düzenleyen ayetler temel olarak Nisa suresi 11 ve 12. ayetlerdir. Bu ayetlerde mirasçıların hakları belli oranlar verilmek suretiyle düzenlenir. Aşağıda bu ayetleri veriyorum:

    Nisa / 11-12
    Allah size çocuklarınızla ilgili olarak şunu öneriyor: Erkek için, iki dişinin payı kadar. ikiden fazla kadın iseler ölenin bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer çocuk sadece bir kadınsa, mirasın yarısı onundur. Ölenin çocuğu varsa, geriye bıraktığından ana-babanın her biri için altıda bir hisse olacaktır. Ölenin çocuğu yoksa ve kendisine ana-babası mirasçı olmuşsa bu durumda anasına üçte bir düşer. Eğer kardeşleri varsa, anasının payı, yapacağı vasiyetten ve borcundan arta kalanın altıda biridir. Babalarınız var, oğullarınız var. Siz bunlardan hangisinin yarar bakımından size daha yakın olduğunu bilemezsiniz. Allah'tan gelen bir buyruğu önemseyin. Hiç kuşkusuz Allah herşeyi bilir, tüm hikmetlerin sahibidir.
    Zevcelerinizin geriye bıraktığının yarısı sizindir, eğer onların çocuğu yoksa. Eğer onların çocuğu varsa, vasiyet ettikleri ve borçları ödendikten sonra geriye bıraktıklarının dörtte biri sizindir. Eğer sizin çocuğunuz yoksa bıraktığınızın dörtte biri zevcelerinizindir. Eğer sizin çocuğunuz varsa bu durumda, yaptığınız vasiyet ve borcunuz ödendikten sonra geriye kalanın sekizde biri zevcelerinizindir. Eğer miras bırakan erkek veya kadının ana-babası ve çocuğu yok da erkek kardeşi veya kız kardeşi varsa, bu kardeşlerden herbirine altıda bir düşer. Kardeşler bundan fazla ise bu takdirde onlar, yapılmış bulunan vasiyet ve borç ödendikten sonra üçte bire ortaktırlar. Kimseye zarar verilmemelidir. Allah'tan bir öneridir bu. Allah Alîm'dir, Halîm'dir.

    Bu ayetlerde verilen oranlardan yola çıkan bazıları kendi akıllarınca enteresan miras paylaşımı senaryoları üreterek islam'a ve Kurana saldırmaktadırlar. Konuyu bir örnekle açıklayalım: Bir adam ölür ve geride bir anne, bir baba, üç kız evlat ve bir de eş bırakır. Miras nasıl paylaşılacak? Bu örneği ortaya atan kişiler çözümü de (!) kendileri verirler: 1/6 + 1/6 + 2/3 + 1/8 = 1,125. Yani oran 1,0 dan büyük, o halde Kuran uydurma bir kitap!

    Benzer bir duruma ilişkin ilk problem Hz. Ömer zamanında ortaya çıkmış ve sahabeler bu problemi avliyye dedikleri bir yöntemle çözmüşlerdir. Bu yöntemin ne olduğunu anlatacak değilim, isteyen internette yöntemle ilgili kaynak bulabilir. Ancak bu yöntem inkârcıları (ve belki de bazı inananları) ikna etmemektedir. Onlara göre bu yöntem bir hileden başka bir şey değildir. Bu yöntem ilk başlarda benim de aklıma pek yatmamış ve ciddi bir şekilde Kuran'dan şüphelenmeme neden olmuştu.

    Aslında problemin kaynağı Kuranın bu ayetlerinde verilen oranları mutlak oranlar olarak kabul etmekten kaynaklanıyor. Yani örneğin 3 kız kardeş için verilen 2/3 oranı mutlak bir oran farz ediliyor. iyi de gerçekten öyle mi? Bu oranlar mutlak oranlar mı, yoksa bir tür tavan ya da taban değerler mi? Bu oranların mutlak olmadığını iddia etsek bile, buna Kuran'dan delil getirmediğimiz takdirde kimseyi ikna edemeyeceğimiz çok açık

    Bu amaçla öncelikle Nisa/11 ve Nisa/12 ayetlerini incelememiz gerekiyor. Bu ayetlerin sonunda yer alan ifadeler bu açıdan oldukça önemli: ferıdatem minellah ve vesıyyetem minellahSadece 2şer tane Arapça kelime! Bu ifadelerden yola çıkarak bu oranların mutlak olduğu kesinlikle iddia edilemez. Ancak buna rağmen bazıları örneğin A. Yusuf Ali ingilizce mealinde bu sabit oranlar Allah tarafından emredilmiş/belirlenmiştir şeklinde bir çeviri yapmış. Bu 2 kelimenin neresinde sabit oranlar lafzını gördü bilmiyorum, ona sormak lazım! Örneğin M.H. Shakir ferıdatem minellah ifadesini bu Allah'tan bir buyruk/düzenlemedir şeklinde çevirmekle yetinmiş. Yukarıya aldığım Nisa/11-12'nin Türkçe çevirileri ise Y. Nuri Öztürk'e aittir. Bu ifadelerle ilgili bir diğer nokta da şu: Her 2 ifade de verilen oranlardan hemen sonra gelmiyor. ilk ayette araya Babalarınız var, oğullarınız var diye başlayan 2 cümle giriyor, ikincisinde ise arada Kimseye zarar verilmemelidir şeklinde bir ifade mevcut. Şu halde Allahtan bir buyruk ya da Allah'tan bir görev olan şey nedir? Bu oranları sabit kabul edip aynen uygulamak mı? Babalar ve oğullar ve diğer mirasçılar arasında ayırım yapmayıp adaletli bir dağılım yapılmasına izin vermek mi? Bence ikincisi! Aslında bu emrin ne olduğunu anlamak için bu ayetlerin devamına bakmak gerekiyor.

    Kuran'da bu oranların sabit ya da mutlak olmadığına dair delil hemen bu ayetlerin devamında mevcut Surenin 13 ve 14. ayetleri aynen şöyle:

    Nisa / 13-14
    işte bunlar Allah'ın sınırlarıdır. Kim Allah'a ve onun resulüne itaat ederse Allah onu, altından nehirler akan cennetlere, orada sürekli kalıcılar halinde, sokar. işte bu, en büyük başarıdır. Kim de Allah'a ve onun resulüne isyan eder, Allah'ın sınırlarını da aşarsa, Allah onu, içinde sürekli kalıcı olarak ateşe sokar. Artık onun için yere batırıcı bir azap vardır.

    Sınır kelimesinin ne anlama geldiği herkesçe malum. Aşılmaması gereken bir nokta, bir çit, bir değer Yani bu oranlar sadece birer sınır ve asıl olan bu sınır değerlerini aşmadan onlara yaklaşmak Dolayısıyla bu oranların mutlak olduğunu iddia etmenin hiçbir temeli yok

    Şimdi sorun şu: Yukarıdaki ayetlerde geçen emir kelimesiyle aşağıdaki ayetlerde geçen sınır kelimesi birbiriyle nasıl bağdaşır? Aslında yanıt çok basit: Allahın emri olan şey bu sınırlara riayet etmek! Bu sınırlara riayet etmek ise onları aşmamak ve onlara mümkün olduğunca yaklaşmak ile olur. Yani emrin ne olduğunu anlamak için önce aşağıdaki ayetlere bakmak ve sonra dönüp emri buna göre değerlendirmek gerekiyor. Kısacası Allahın emri olan şey mirasçılar arasında ayrım yapmayarak verilen oranları birer sınır olarak alıp bunlara uymak! (Ama sonuçta bunların sınır olduğunu unutmamak şartıyla!)

    Bu sınır olgusunun bu şekilde ifade edilmesinin de bazı sebepleri var: Örneğin 2den fazla kadın ise 2/3 olarak verilen oran, en fazla 2/3 ya da e kadar olarak verilebilir ve böylece bunun bir üst limit olduğu açıkça ortaya konabilirdi. Ancak bu durumda neler olacağını tahmin etmek güç değil. Bu tarz bir ifadeden istifade eden birileri mirasçı 3 kıza 2/3 oranında pay vermek yerine 1/10 ya da belki hiç pay vermeyebilirdi. Dolayısıyla Nisa/11 ve 12de en fazla 2/3 ya da 2/3e kadar tarzında ifadelerin kullanılmaması anlamlıdır.

    O halde asıl olan bu oranlara mümkün olduğunca uymaya ve yaklaşmaya (!) çalışmaktır. Ancak sonuçta bunlar bir sınırdır. Yani mutlak oranlar değildir. Matematikteki limit kavramının buna çok benzer olduğunu bilenler bilirler. Bilmeyenler bilenlerden sorsun öğrensin!

    edit:edit
    4 ...
  41. 14.
  42. bir çok ilköğretim öğrencisini ondalık kesirlerden çakmaktan kurtaracak hatadır. Bulduğunuz sonuca öğretmeniniz yanlış derse aradaki farkı bölüştürün, böylelikle bir ondalık kesir sorusunu yanlış yapma şansınız kalmaz.
    8 ...
  43. 13.
  44. imkansızdır. hatta kur'an'ın öklid'e ilham verdiği rivayetler arasındadır. görüşlerini almak üzere;

    (bkz: ömer çelakıl)
    4 ...
  45. 12.
  46. islam hukukunda miras hesaplama yüzdelik üzerinden yapılmaz işlemler kesirler üzerinden gider ve hesaplama ondalık sisteme göre yapılmaz. sizin yanlış dediğiniz durum aslında islam hukuku almış birisi için kolaylıkla hesaplanır bir durumdur. ortada var olan sorunun (2/3)+(1/6)+(1/6)+(1/8 )= 27/24 = 1,125 olması iddasıdır fakat kuran matematiği ondalık sayma sistemi üzerine kurulu olmadığı için bu hesaplama size yanlış gibi görünür. hesaplama için yapmanız gereken şudur- değeri hedef almak-.

    yukarıda belirttiğim toplama işemini sadeleştirmeden yazarsak ortaya şu durum çıkar ki, yukarıdaki işlemin aynısıdır.
    16/24 + 4/24 + 4/24 + 3/24 = 27/24. buraya kadar herşey anlaşılır sanırım. mirasçılarımız gene yukardaki gibi üç kıs bayan eş v anne baba olsun ve miras 120 milyar olsun (iyi para be!) işte islam hukukunda miras hesaplaması bira daha farklıdır. 120 milyarlık değer 27'ye bölünür ve çıkan sonuç 4.44444 diye gider biz bu sonuçu 4.45 dersek işi kolaylaştırmış oluruz. bu değer kesirlerin paylarıyla çarpılır.

    16 X 4.45 = 71,2 dir, 4 X 4.45 = 17.8 dir ve tekrar 4 X 4.45 = 17.8, 3 X 4.45 = 13.35 tir. neyse efendim toplamda 120,15 çıkar. oradaki on beş fzlalığı ise benim işlemi kolaylaştırmak için sayıyı yuvarlamamdandır.

    kuran hukuku hesaplamalrı çok daha farklıdır bu yüzden, allahın matemateğiyle uğraşmak yerine daha yapıcı işlerle uğraşsak çok daha faydalı olur.
    16 ...
  47. 11.
  48. o kadar zaman uğraşılıp da kafa yorduktan sonra bi boka yaramayan bir hesapla bulunduğu sanılan hatadır.. matematikçi yerine bir arapçacı yapsaydı daha doğru bir hesap olurdu.. ayrıntılar için (bkz: kur'an-ı kerim nisa 11 12)
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük