--spoiler--
Kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed’i) bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.
--spoiler--
müslümanlar; kudüs'ü 637 yılında fethetti. mescid-i aksa cami ise 704 yılında tamamlandı.
muhammed ise 632'de ölmüştü.
üzgün surat.
mescidi aksa " uzaktaki Mescid " demektir. özel isim değildir yani. Mekke civarında bir Mescid olduğunu iddia edenler de var. fakat Kudüs'te olsa sorun olmaz. Süleyman'ın mabedi olduğu biliniyor burada. kuranda bu kast edilmiş olabilir.
edit: söz konusu mescidi aksa'nın cirane vadisinde yer alan bir mescid olduğu iddia ediliyor.
mö 500 lerde babilliler mescidi aksayı yıkıp yahudileri sürdüğüne göre mescidi aksa çok daha önce inşa edilmiştir. tabii daha sonra yeniden yapılmıştır yine mö.
bunu beğenen şunu da beğendi;
mescid-i aksa sarı kubbeli olan değil onun yanındaki gri kubbeli olan yapıdır.
Çelişki buldum diyen ergenler tarih okursa böyle şeyler olmaz, ayrıca mescid-i aksa için medinede diyen sözde kuran müslümanlarına aldırmayın kendilerine göre bir din uydurmuşlar allah hidayet nasip etsin.
adı üzerinde zaten imani bir mesele. aynı kabe gibi. mekanı kabe nasıl ki yeri önce hz. ademe bildirildi. sonra hz ibrahime gösterildi ve hz ismaille birlikte kabeyi inşaa ettilerse mescidi aksa da kutsal beyti makdis. yani;
Kadı Beyzâvî tefsirinde "Mescid-i Aksâ" ismi açıklanırken: "Burada kastedilen, Beyti Makdis'tir. Çünkü o zaman orada bir mescid mevcut değildi" denmektedir. Aynı ibarenin Nesefî ve Hazin tefsirinde de aynen geçtiğini görüyoruz. ibnu Abbas'tan rivayet edilen tefsir de bu şekildedir. Elmalılı Hamdi Yazır'ın tefsirinde de ayette geçen "Mescidi Aksâ" ibaresiyle ilgili olarak, şu açıklama yapılmaktadır: "Mescidi Aksâ, Kudüs'teki Beytu'l-Makdis'tir. Nitekim isrâ hadisinde de: "Burak'a bindim. Beytu'l-Makdis'e vardım" diye geçmiştir. Bunun etrafı da Kudüs ve civarı demek olur." (Elmalılı, Hak dini Kur’an Dili, 5/276)
Burada kastedilen isrâ hadisi için bk. Buhârî, Bed'u'l-Halk, 6; Müslim, iman, 259, 264; Nesai, Sâlât, 10; Tirmizî, Tefsiru sureti’l-isrâ 2, 17; Ahmed b. Hanbel, III/148, IV/208, V/387, 392,394. http://www.sorularlaislam...cid-i-aksa-var-miydi.html