bilimsel yaklaşımdır. dinlerin ve tanrının olmayışı bir inançtır. bu benim inancım şeklinde bir tez oluşamayacağı için tezini var sayıp çürütecek (ya da destekleyecek) nedenler araştırır.
karizmatik olur diye ateist olmamıştır. (böylesi ile tanışmıştım.) kutsal kitapları okuyup bunların gerçek olmadığını, masal olduğunu gören ve gece uyumak için tekrar bu masalı okuyan kişidir.
kuran başta olmak üzere kutsal kitapları okumayan insanın ateist olması saçmalıktır. kutsal kitapta ne yazıldığını bilmeden, tanrının ve dinlerin ne olduğunu bilmeden nasıl olur da ben ateistim diyebilir. kendisini nasıl savunabilir ki. sadece ateistler değil herkes okumalıdır kuranı. kulaktan duyma bilgilerle ateist olanı da var müslüman olanı da.
benimdir. ve aslında ateist değil gnostikimdir ama sadece bu bile ateist olarak görülmek için yeterlidir. zor zamanlarımda devam etmemi sağlayan ve sürekli kendi kendime mantra gibi tekrarladığım "sen sabret", "dosdoğru giden yola ilet beni, kendilerine nimet sunduklarının yoluna", "ey rabbim katından bir rahmet ver bana ve benim için bir çıkış yolu lütfet işime" gibi olumlu ifadeleri hep kurandan öğrenmişimdir. ve evet, işe yaramaktadır.
bence mantıklı bir harekettir. kuranın olumlu ve olumsuz yönlerine göre yorumlayabilir ve hidayete erebilir. önemli olan boş okuması değil, anlamasıdır.
Görende sadece ateistler kuran' ı okuyup anlayabiliyormuş sanacak. Facebook ateist sayfalarında ki evrilip kırpılmış ayetleri okumak ne zamandan beri kuran okumak oluyor allasen.
kuranı okudum ve ateist oldum diyen biri kesinlikle müslümanlar kadar benim açımdan sığdır. ateizm çünkü sadece teizmi ve onun alt dalı olabilecek islamı kabul etmez değildir. sen panteizme de, deizme de moneteizme, agnostizme de karşısın. buna bağlı olarak tanrıyı din üzerinden açıklayan veya tanrının özelliğini din üzerinden ortaya koyan dinlere de karşısın. ve bu dinlerin hepsinin açıklaması farklı farklıdır.
mesela islama inanan biri ibrani dinlere daha hakimken gidip de hint dinleri, çin, japon veya zerdüştlük, pagan dinleri gibi dinlere uzaksındır.
islami algıyla bunları ne yorumlayabilir ne de anlayabilirsin.
dolayısıyla şunu diyebiliriz ki kuranı okuyup ateist olanlar kuranı okuyup müslüman olanlar kadar sığdır. hele hele bir ateist bunu diyorsa çok daha sığdır.
ateizmi sadece islam ın iddialarıyla sınırlı tutmak, bunun üzerinden muhalefet edip tanrı var veya yok kanısına varmak saçmadır.
bu anlayış teistlerin anlayışıdır ve babasından gördüğünü uygulayan şekilci yobazlar doğurur.
o yüzden kuranı okudum ateist oldum söylemi gerçekten tehlikelidir.
bunun tehlikesini nitekim hrisityan biriyle tartışınca hemen anlarsınız. özellikle belli bölgede doğan ateistlerin mevcut dini referans noktası olduğu için tanrı var veya yok tanımını o din üzerinden yapıyor ve bu da sığlığı doğuruyor.
ayrıca kuranı okudum ateist oldum mantığı kısmı olarak insanı islamdan tam koparmaz çünkü islam üzerinden diğer dinleri yalanlayan argumanların doğruluğu seni islam dışında olan dinlere inanmamaya itmiştir. hal böyleken sen islamdan ayrılsan bile ona muhalif olarak oluşturduğun düşünce sende kalsa bile diğer dinleri islam üzerinden yalanladığın için islami kalıntıyı devam ettirsin.
Normal bir durumdur reddettiği şeyi araştırması lazım ki neden reddettiğini bilsin.Reddettiği şeyleri bilgin olan müslümanlara sorarsa hoş bir tartışma oluşur.Böylece kafalarda soru işareti kalmaz.Tabi mevzu bahis yine bizim insanımız ise tartışma kavgaya dönüşebilir.
ateizm bir reddetmedir. Derin bir egitim sureci, tum dinleri ogrenip ya da tum teizm argumanlarini dinleyip yalanlamak gibi bir yukumlulugu yoktur. isteyen cin ali kitabini okuyup ateist olur.
Nasil bir musluman, islam'i tercih ederken diger 5 bin tane din hakkinda etraflica arastirma yapmak ve "Islam en iyisi, tek tek baktim" demek zorunda degilse, ateist de gayet "kuran okudum, din yalan haci" diyebilir.
Inanc yanlislanamaz bir iddia, inanmamak da oyle. Gereksiz yere bunu sisirmeye gerek yok. Inanmadim, cunku pepsinin tadi kotu desen bile yaniliyor olamazsin. Bu kadar basit.