kuran mealinden nasıl okunmalı sorunsalı

entry4 galeri0
    1.
  1. kur'anı okurken ilk muhatabının sen değil de 14 asır önceki insanlar olduğunu bilerek ve kuranda yazan her ayetin "din" olup olmadığını sorgulayarak ( bu konu önemli çünkü.tevhidin dışında yüzlerce durum veya olgu ayetleri vardır.savaş ayetler, günlük yaşamla ilgili ayetler, aile ,miras,ticart ,arkadaş ilişkileri ile ilgili ayetler "din" ayetlerinin dışında kalan durum ayetleridir,yani o gün ortaya çıkan bir duruma,bir soruna göre gelen ayetlerdir ve bunlar evrensel,tarihler ötesi ayetler değildir,tarihsel bağlamda değerlendirilmelidir) , kurandaki olayların tarihi arka planının olduğunu bilerek ( yani ayetlerin bağlamını,geliş sebebini bilerek) okumak kanımca sağlıklı bir okumadır.
    0 ...
  2. 2.
  3. ayetlerin tamamının "din" olduğunu kabul ederek ve her okunuşta tefekkür ederek. yani durum ayeti-din ayeti-miras ayeti diye bir şey yok. hepsi bir bütün olarak "islam dininin" resmidir, ayetidir. gerçekten iman etmekte kararlı olan (ilk okuduğundan itibaren "benim amacım bir mümin olmak" diyen) zaten sürekli okuyacaktır kitabı. baştan, sürekli. yani meal okudum bir kerede herşeyi çözdüm diye bir kaide yok. "ama şurda şöyle yazıyordu şimdi burda niye böyle yazıyor" dediğin bir ayet varsa da okuma+tefekkürle işin içinden çıkarsın. daha doğrusu "çıkacağına inanırsın".

    yani: bir mantıksızlık bulursanız "o benim bilgisizliğimdendir" diyerek inanmaya devam edersiniz. descartes "bildiğim tek şey yaşayarak tecrübe ettiğim şeydir" der. hayatımızdan örnekleyemediğimiz ayetler konusunda acele edip vazgeçmemek gerekir. bu durumda geriye dualar kalır "öğrenebileceğimiz şeyleri öğrenmeye dair". işte buna da takva denir zaten (insanın üstün olanı). böyle böyle herşey birbiriyle bağlantılıdır lakin "öğrenmenin kolay olduğunu sanmayın" derim. "muhakkak ki türlü şekillerde imtihan edileceksiniz". totalde iman zaten "biraz bilmemektir" ve hayatın sonuna kadar bu gerçekle yaşamaktır. bir ayeti anlamadın diye imandan olacaksan, zaten geçmiş olsundur.
    2 ...
  4. 3.
  5. maalesef durum,değer olgu ayetleri var. soruyorum yok diyen arkadaşlara

    din nedir ? kuranda din denilen şey nasıl anlatılır. tevhid nedir ?

    cariye ile ilgili ayetler din mi ?
    adetli kadınlarla ilgili ayetler din mi ?
    çok eşlilik ayetleri din mi ?
    alışverişte 3-4 şahit bulundurun ayetleri din mi ?
    ehli kitap cizye verene kadar onlarla savaşın ayeti din mi ?

    eğer bunlara din diyorsanız uygulayacaksınız. yok bunlar dönemseldir , o günkü toplumun içinde yer alan şeylerdir, çağımız ve değerler değişmiştir diyorsanız o zaman başka. yaptığınız din tanımı sizin kurana bakışınızı belirleyecek. her yazan dindir ve evrenseldir diyenler buyursun ışidi izlesin.
    0 ...
  6. 4.
  7. Yahu göz gördü, gönül sevmiş se, ahlakını beğenmiş se ne varki bu evlilik te anlamadım? Yani etrafımızda bir sürü böyle evlilik var.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük