benim yüce kitaptan anladığım şudur ki;
mukaddesi iki ana başlık altında inceliyorum. birinci başlık toplumsal sorumluklar. nedir bu toplumsal sorumluklar;
bireyin kendine olan, ailesine olan, akrabalarına-yakınlarına olan, çevresine olan(tanımadığı diğer insanlar) ve canlı(bitki-hayvan)-cansız mahlukata olan sorumluklar. bu sorumluluklar genel itibar ile ahlaki değerler-öğretilerdir. canlıya zarar vermemek, hırsızlık yapmamak, haksızlık yapmamak, bir işin hakkını vermek, yalan söylememek, adaleti gözetmek vb. istediğiniz kadar çoğaltın.
imani sorumluluklar;
genel olarak şahsi ibadetlerin tamamı. namaz-oruç-hac gibi. yani yapılmaması halinde (varsa)sonuçlarından sadece şahsın kendisinin etkilediği sorumluluklar.
birinci sorumlulukları yerine getirirsek şayet ortamımızda refah, ferah, denge, huzur içinde yaşarız. tıpkı avrupa ülkelerinin çoğunda ve abd olduğu gibi. yani sosyolojik, ekonomik ve siyasal olarak gelişimini tamamlamış, zamanını ve parasını yaşamı daha da iyileştirmeye harcayan toplumlar gibi. işte bu islamın toplumlara yönelik yasasıdır. ne acıdır ki bunu uygulayanlara biz şuanda medeni, çağdaş, gelişmiş ülkeler diyoruz.
ikinci sorumluluklar yani imani olanlara çok girmeyeceğim onu az çok biliyoruz. çifte dikiş. hem dünya hem ahiret kurtuluyor.