incilde anlatıcı ağzı, kuranda emredici ağzı ağır basar. incil daha bireysel, kuran daha kitlesel/toplumsaldır.
incil daha pasifist ve daha insancıldır.
--spoiler--
Yeryüzüne barış getirmeye geldiğimi sanmayın! Ben barış değil kılıç getirmeye geldim. Çünkü ben oğulla babasının, kızla annesinin, gelinle kaynanasının arasına ayrılık koymaya geldim. insanın düşmanları, kendi ev halkı olacaktır‘
--spoiler--
(incil, Matta 10:34-36)
soran olursa incil çok güzel dersin, gel dersin kim bilecek.
kuranda birkaç yerde adı geçen incil, otantik ve orjinal haliyle yeryüzünde mevcut değil.
hz isa hiçbir yazılı metin bırakmadı.
kilisenin '' kutsal kitap '' adıyla kabul ettiği kitap, 325 değişik yazar tarafından yazılmış eserlerden dört tanesinin seçilip bir araya getirilmesi ve baş tarafına '' eski anlaşma '' adıyla, tevrat olduğu iddia edilen metnin eklenmesinden oluşur.
hal böyleyken neyin kosinüsünü alacaksın kardeşim ?
hazır mısınız hıristiyanlık ile müslümanlık (dolayısı ile kutsal kitapları) arasındaki en büyük farkı söylüyorum. "lem yelid, velem yuled." yaklaşık olarak "doğmamıştır , evlat sahibi değildir." şeklinde çevirebiliriz. ihlas suresitamam.
incil da olay dışarıdan bir anlatıcı tarafından anlatılırken. Kuran da tanrı sürekli onu de bunu da de vs. Konuşur durur. Muhammed hayatında hiç incil ve tevrat okumadığından ve sürekli incil inanırlarınından kelamullah lafı duyduğu için kutsal kitabın allahın kullarına hitabı sanmış olabilir ama derin yanılgı içindeymiş.
Eger ikiside birbirinin aynısı olsaydı kuran ın indirilme amacı olmazdı ,tefsir ve tasfirlerin incil metinlerinin önüne gecmesi sebebiyle başka bir kutsal kitap gönderildiği savunulmaktadır. ikisininde Yazılma amacı insanlıgı düzene, birliğe teşvik etmektir, temelde benzer emirler taşırlar ama incilde, bazı özel durumlar daha sonraki insanlar tarafından farklı yorumlanmıstır.
incil sakindir, tepkisizdi, pasifisttir.Kitleleri harekete geçirmez. islamdaki o ateşli, fanatik, devrimci ruh yoktur. işlerin savaşarak değil sevgiyle halledilmesi gerektiğini söyleyen sevgi dolu bir kitaptır.
herkes kitapları kendi dünya görüşüne göre yorumladığından aynı kitapta bile farklar bulabilirsiniz.
ama temelinde hepsinin tek bir amacı vardır.
seni insan yapmak.
incil daha çok güzel ahlak, doğruluk, iyilik v.b. gibi daha soyut konular üzerinde durmuşken, kuran ciddi ciddi ideolojik bir sistem oluşturmaya dönüktür. incil'de h.z isa'nın yaşadıkları, çeşitli öğütler içerir şekilkde anlatılıp, "bir yanağına vurana, öbürünü uzat" türünde uygulaması imkansız iyimserlikler sergilenirken, kuran da sahip olunan malvarlığının belli bir oranını zekat olarak vermek (vergi), kadınların miras hakları, şahitlik v.b. gibi toplumsal yaşamı düzenleyici türden, ilahi olarak uygulanmaları zorunlu kılınan kurallara yer verilmiştir.
incil kendi içinde farklı bölümlerden oluşurken kuran-ı kerim hem başlıbaşına tek bir kutsal kitap olup içinde incilin ana temasını ve kutsallığını da barındırır. bu yüzden incil sadece hristiyanlara ithaf edilebilirken kuran iki dinin de kutsal kitabı olacak kapasitede oluşturulmuştur.