din çok kapsamlı bilgiler içerir. davranış bilimi ve doğru düşünce yöntemlerini de öğretmeyi amaçlar.
-davranış bilimi-
*dedikodu yapmak: dedi kodu yapan insanların konuştukları olayı aynen yaşadıkları gözlemlenmiştir. kuranda ''ölü kardeşinin etini yemek'' olarak örneklendirilmiştir. bu örneği okuyan nasıl tiksiniyorsa dedi kodu yapmakta öyle kötü bir şeydir. bu örnek kur'anın davranış bilimine katkısına örnektir.
-düşünce taktikleri-
*evrenin yaratılışını düşünmek: insanın ufkunu açan bir eylemdir. dünyanın uzayda ki konumu, evrenin büyüklüğü , yağmur ile her canlının yaşamını sürdürmesi gibi konular hayatı anlamamıza yardımcı olur. bu konu kuranda;
''Onlar ayaktayken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar. Göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler. “Rabbimiz! Bunu boş yere yaratmadın, seni eksikliklerden uzak tutarız. Bizi ateş azabından koru” derler.''_ali imran191.ayet
yani her zaman göklerin ve yerin yaratılışını düşünüp merak tmemin gerektiğinden bahsedilir. buda düşünce taktiğine bir örnektir.
sonuçta bir sorun olur ve o sorun hakkında cevaplar vardır sen düşünürsün birine karar verirsin veya daha iyi düşünür ortaya bir cevap da sen koyarsın ama müslüman neden düşünsün?
zaten cevabı var ve her şeyi çözmüş bide üstüne cennete gitmeye çalışıyor. ibadet etmek sorgulamak değildir, zaten neyi sorgulayacak.
adam bu evreni allah yarattı dedikten sonra acaba bu evreni kim yarattı sorusunu bir daha neden sorgulasın zaten cevabı belli.
sorgulama bir karar vermeme üzerine olur karar verdikten sonra kararı sorgularsan bunun adı şüphe olur ve inançla şüphe zaten aynı yerde fazla durmaz, ya inanır ya da şüphe edersin ve başka yollara yönelir farklı düşünceler benimsersin.