namaz: mecusilikte ateş önünde "boyun eğmek, secde etmek"tir.
not: kur'an'da bahsi geçen ibadetle ilgili iki kavram vardır. birisi salat diğeri salah'tır.
salat: peygamberimize allah'tan rahmet istemek, o'na ve bütün aile efradına selâm göndermektir.
salah: sâlih olmak, iyilik, dürüstlük; iyi huylarla süslenme, dînine bağlı olma.
sonuç: ateşe tapanlarda secde ediyordu. olay secdede değil demek ki.
fe izâ kadaytumus salâte fezkurûllâhe kıyâmen ve kuûden ve alâ cunûbikum, fe izatmanentum fe ekîmus salât(salâte), innes salâte kânet alâl muminîne kitâben mevkûtâ(mevkûten).
böylece namazı bitirdiğiniz zaman, artık ayaktayken, otururken ve yan üstü iken (yatarken), (devamlı) allah'ı zikredin! daha sonra güvenliğe kavuştuğunuz zaman, namazı erkânıyla kılın. muhakkak ki namaz, mü'minlerin üzerine, vakitleri belirlenmiş bir farz olmuştur.
Görülüyor ki Allahû Tealâ ayakta iken de, otururken de, yan üstü yatarken de hep Allahı zikretmemizi emrediyor ve Allahû Tealâ bizi sadece üç halde bulunmak üzere yaratmış. Dördüncü bir hali yok. Üç halin üçünde de hep Allahı zikretmek emrini almışız. Öyleyse namazın içinde de kalp zikri asıldır. Namazdan sonra da kalp zikri asıldır. Yani âyet bize daimî zikri farz kılıyor, daimî zikri emrediyor. Allahû Tealânın daimî zikir emri bir insan sadece ayakta olabilir, otururken olabilir ve yatarken olabilir bir dördüncü hal kimse için yoktur. Bu üç halin üçünde de Allahû Tealâ mutlaka Allahı zikretmemizi istiyor ve bundan 14 asır evvel sahâbe namaz sırasında da kalbî zikirlerini devam ettiriyorlardı, çünkü hepsi daimî zikre ulaşmışlardı. Öyleyse bu istikamette herkesin yapması lâzımgelen şey bu hedeflere ulaşmak, daimî zikre ulaşmaktır. Daimî zikir bütün insanların üzerine farzdır. Allahû Tealâ acaba neden yan üstü yatarken diyor? Çünkü yan üstü yatmamızı emrediyor, kıbleyi sağımıza alacağız, sırt üstü yattığımız duruma göre ön cephemizi kıbleye döneceğiz öyle uyuyacağız. Uyuduğumuz zaman da kulağımız yastığın üzerine gelecek, biraz onu kıpırdattığımız zaman sağa sola kulaklarımızdaki basınç sebebi ile kalbimizin çift atış sesini duymamız söz konusudur.
Bunun için Allahû Tealâ yan üstü yatmamızı emrediyor. Kalbimizin çift atışını duymaya başladığımız andan itibaren içimizdeki sesle dilimizi de kımıldatmadan Allah kelimesini tekrar etmeye başlayacağız, yani zikre başlayacağız ve muhtemeldir ki uyanırken de içimizdeki ses hâlâ Allah, Allah, Allah diye devam ediyor olacak. işte Allahû Tealânın bütün inanlardan istediği budur.
arkadaş kuranda domuz eti haramdır da yazmıyor ama pislikte yaşayan hayvanın eti size haram kılındı diyor yani kuranı anlamak zeki insanlar içindir sizin gibi aptal beyinliler için değil. açım bir ilmihal okuyun gerzekler.
buradan da ateizme piyaz çıkarmaya çalışmak tuhaftır. evet, kur'an'da namaz "salât"tır, oruç da "savm"... türklerin benimsediği namaz ve oruç, farsça'dır.
şimdi buradan ne çıkar diye bakıyorlar. çocuğum, islam'dan önce de namaz ve oruç vardı. islam'dan önce de peygamberler geçmişti.
doğru bir önermedir hatta pekiştirecek olursak mal kelimesi de geçmez ama bu durum yeryüzünde malların varlığını inkar etmemize neden oluşturacak bir sonuç çıkarmamıza gerekçe olamaz.
namaz farsçadır. ezanı dikkatli dinlerseniz hayye ale's Salah denir. Yani ibadet çağrılır. Ve bu ibadet bizim "namaz" dediğimiz günde 5 vakit yapılan ibadettir. Kılarsın kılmazsın ama müslüman isen farz olduğuna iman edeceksin. O'ndan sonrası Allah'a kalmış.
"Şüphesiz ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar." Ankebût sûresi (29)
"Eğer tövbe ederler, namazı kılarlar, zekâtı verirlerse onları serbest bırakın." Tevbe sûresi (9)
"Cuma namazı kılınınca yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin. Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz." Cum'a sûresi (62)
"Gecenin bir bölümünde de uyanıp kalk ve sana mahsus olmak üzere, nâfile namaz kıl; ola ki bu sâyede Rabbin seni övgüye değer bir makama ulaştırır." isrâ sûresi (17)
bunlar sadece bir kaçı, kuran-ı kerimde içinde "namaz" geçen 86 ayet bulunmaktadır.
ha bu arada tanım:bazılarının artık boş atıp kuru sallamaktan vazgeçmesi gerektiğine örnek olan asılsız tespittir.
-kur'a'da namaz kelimesi geçmiyor kiiii.
+eee napak. neden söylüyon ki bunu?
-eee şey. götüme namaz kılmak zor geliyor da benim. hihi.
+tipe bak. allah belanı versin.
-haydar abi bir sorunum var?
-nedir?
-abi kuran da namaz kelimesi geçmiyor ben artık namaz kılmayacam.
-eee?
-kuran da salad kelimesi geçiyor ben artık salad kılacam
-haldun.
-efendim abi
-ya harbiden bi siktir git şurdan haldun.
-tamam abi
Müslümanların kabul edemeyeceği gerçektir. Hatta şu anda baktım da o surede var, bu surede var toplamda da 86 surede var diyen şahıslar surelerin türkçesini koymuş. sureye istediği anlamı koymak gibi bir yetenekleri vardır bunların.
nitekim araplar namaz kelimesini kullanmaz, bu kelime farsça'dır hatta islam'dan önce ateşe tapan iranlılar'da ibadetlerine namaz demekteydi, arapça versiyonu salat'dır
--spoiler--
hz. ibrâhîm'e beyt'in mekânını (kâbe'nin yerini) indirdiğimiz (gösterdiğimiz) zaman: bana hiçbir şeyi ortak koşma! ve beytim'i (evim'i) tavaf edenler, kaim olanlar (ayakta duranlar), rükû edenler ve secde edenler için temiz tut. (dedik) ( hac suresi 26. ayet)
--spoiler--
istersen namaz de istersen salah de istersen ekmek de. var kardeşim bu. bunu inkar etmek en hafif tabirle cahilliktir.
--spoiler--
03:113 Hepsi bir değildir; Ehli Kitap içinde istikamet sahibi bir toplum vardır ki, gece saatlerinde SECDEYE KAPANARAK ALLAH'IN AYETLERiNi OKURLAR.
--spoiler--
--spoiler--
Ey Meryem! Rabbine divan dur. Secde et ve (Onun huzurunda) rükû edenlerle beraber rükû et demişlerdi. (Âli imran 43)
--spoiler--
--spoiler--
HAC 77:
Ey iman edenler! Rükû edin, secde edin; Rabbinize ibadet edin, hayır işleyin ki kurtulabilesiniz.
--spoiler--
yanlış bir öngörüdür. kuran´da namaz kelimesi geçer. bilimum ayetler vardır, şimdi o ayetleri buraya yazarsam o zokayı ben de yutmuş olurum, o yüzden oraya girmeyelim.
sonuçta yanlıştır. kuran´da namaz kelimesi geçer. bilmek isteyen de açar kuran ı kendisi okur. kendisi ortaya attığı öngörünün yanlışlığını bizzat görür.