kuran da faizi yorumluyoruz

entry1 galeri0
    1.
  1. Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda hırsızlık, rüşvet, faiz ve kumar gibi meşrû olmayan yollarla yemeyin. Karşılıklı rızâya dayanan bir ticaret yapmanız ise elbette meşrûdur. Kendi nefislerinizi de öldürmeyin. Doğrusu Allah size karşı çok merhametlidir. (nisa 29. ayet)

    Birbirinizin malını haksız yollarla yemeyin. Başkalarına âit bazı malları, günah olduğunu bile bile haksız yolla yemek için mevki ve makam sahiplerine rüşvet vermeyin. (Bakara / 188. Ayet)

    Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının. Eğer Allah’a gerçekten inanıyorsanız, faizden doğan, ancak henüz tahsil etmediğiniz kazançları almaktan vazgeçin. (bakara / 278. ayet)

    faizle ilgili en belirgin ayetler yukarıdaki gibidir. bunları yorumlayacak olursak;

    1) nisa 29. ayete göre rızaya dayanan bir anlaşma ve ticaret yoksa,
    2) bakara 188. ayete göre haksız bir yol var ise,

    bakara ve nisa ya göre faizle alakalı en belirgin 2 ayet bunlardır.

    bu durumda faiz işleminde rızaya dayanan bir anlaşma mevcut. çünkü hem mevduat hem de kredi faizlerinde bireyler bir anlaşma imzalar. çünkü o da bir ticarettir. çünkü bir taraf elinde bulunan varlığını verirken diğeri ise o varlığı kullanmaktadır. muhasebeyle azıcık bağlantılı olan biri finansal tablolardan bilançonun hangi bölümlerden oluştuğunu bilir. varlıklar - kaynaklar. nakit ise varlıklarda yer alır.

    bakara ya göre ise haksız bir kazanç olmasına değinilmiş ancak günümüzde paranın bir varlık olduğunu bahsettik. günümüzde para değer kaybına uğrar. bunu ekonomiden çok iyi biliyoruz.

    en basitinden düşünelim, kendi aracınızı kiraya vermek için bir anlaşma yaptınız aracınız ise bir varlıktır. aracınız kullandıkça değer kaybına uğrar. o aracı kullandırmak için almış olduğunuz kazanç helal ise parada aynı şekilde düşünülmesi gerekir. bu dönemin şartlarına göre para olarak varlığınızı kullandırmak için verdiğinizde paranızın değerini enflasyona karşı koruyan kazanç sistemi faizdir.

    özetle para bir varlıktır. ticaret varlıkla veya hizmetle yapılır. iki tarafın rızası da mevcut ise ortada bir haksız kazanç veya rızasız bir işlem bulunmamaktadır. 1300 küsür yıl öncenin durumuyla şimdinin durumu aynı olmadığını düşünülerek faizi günümüzde haram kılmak son derece mantıksızdır.

    edit: böyle şeyleri yani özellikle faiz gibi finansal bir olayı yorumlamak bence mesleki bilgi gerektirir. din adamları tarafından yorumlanmasını doğru bulmuyorum.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük