Beş vakit namaz; sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazları Kur'an-ı Kerim içinde değişik yerlerde belirtilir. Bazen ikisi, bazen üçü, bazen dördü değişik bir ifade üslupla anlatılmaktadırlar. Hazret Muhammed (Asm), Kur'an-ı Kerim'i hem sözü ve hem de işi ile anlatma hakkına sahip olduğu için, ki bu hak kendisine Allah tarafından verilmiştir, sözü ve hayatı ile farz namazın beş olduğunu açıklamıştır.
Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor:
"(Ey Muhammed!) Gündüzün iki tarafında ve gecenin gündüze yakın vakitlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri giderir. Bu, öğüt alanlar için bir öğüttür." (Hud, 11/114)
Gündüzün iki ucu, akşam ve sabah namazı, bir kısmında da yatsı namazı vardır. Üç vakit bu ayette zikredilmiştir.
"Güneşin zevalinden (öğle vaktinde Batı'ya kaymasından) gecenin karanlığına kadar (belli vakitlerde) namazı kıl. Bir de sabah namazını kıl. Çünkü sabah namazı şahitlidir." (isra, 17/78)
Güneşin batıya yönelmesinden gece olana kadar kılınan namaz, ikindi namazıdır. Sabah namazı tekrar edilmiştir.
" O halde, onların söylediklerine sabret ve güneşin doğuşundan ve batışından önce Rabbini hamd ile tespih et. Gece vakitlerinde ve gündüzün uçlarında da tespih et ki hoşnut olasın." (Taha, 20/130)
Burada beş vakit namaza işaret edilmektedir. Âyette geçen "hamd ile tesbih"ten maksat namazdır. Güneş'in doğmasından önce sabah namazı, batmasından önceki ikindi namazı, gecenin bir kısım saatleri akşam ile yatsı, gündüzün bazı taraflarındaki namaz ise öğle namazıdır.
Ayrıca
Bakara suresinin, "namazlara ve ayrıca orta namaza devam edin" mealindeki 238. ayet-i kerimesinde "namazlar" anlamındaki "salavat" kelimesi çoğuldur. Arapça da çoğul üçten başlar. "iki'' ye tesniye denir ve ''iki namaz'' sözü "salateyn'' şeklinde söylenir. Demek oluyor ki, ayetteki ''salavat'' sözünden en az üç namaz anlaşılır. Ayrıca bir de "orta namaz" var. Çünkü matuf, matuf aleyhten (üzerine atıf yapılandan) ayrıdır. Bu sebeple "orta namaz", "namazlar'' ifadesine dahil olmadığı gibi, her iki yanında eşit sayı bulunmadığı için, üç namazın arasında yer alacak bir namaza ''orta namaz'' denilmesi de mümkün değildir. O hâlde, ayetteki "salavat" kelimesi, en az dört namazı ifade eder. Orta namaz buna eklendiğinde beş vakit namaz ortaya çıkar. Orta namazın ikindi namazı olduğu bazı hadislerde açıklanmıştır.
Hud suresinin 114'üncü ayetinde ise, "Gündüzün iki ucunda ve gecenin (gündüze) yakın saatlerinde namaz kıl..." buyurulmaktadır.
Ayet-i celilede ''gündüze yakın saatler" anlamındaki "zülef" kelimesi, "zülfe"nin çoğuludur. Yukarıda belirtildiği üzere en az üç adedi ifade eder. Demek oluyor ki, bu ayete göre gecenin gündüze yakın saatlerinde, (akşam, yatsı ve sabah namazı olmak üzere) en az üç namaz var. Ayrıca gündüzün iki ucunda da iki vakit var. Böylece bu ayet-i kerimeden de namazın beş vakit olduğu anlaşılmaktadır.
Bunlardan başka Nisa, 4/103; isra, 17/78; Rum, 30/17-18; Nur, 24/36; Kaf, 50/39-40; Dehr (insan), 76/25-26 ayet-i kerimelerinde de beş vakit namaza veya vakitlerine mücmel olarak işaret eden ifadeler bulunmaktadır. Bu mücmel ifade ve işaretler, Rasulüllah aleyhissalatü vesselamın söz ve uygulamaları ile açıklanmış, onun açıkladığı ve uyguladığı şekilde bütün Müslümanlar tarafından ameli uygulama olarak günümüze kadar devam ettirilmiştir. Asr-ı Saadetten beri her asırda Müslümanlar beş vakit namaz kılmış hiç kimse bunun aksini söylememiştir. Bu itibarla "Kur'an' da beş vakit namazın bulunmadığı" iddiasının ilmi hiçbir değeri yoktur.
Kuranda namazın nasıl ne kadar kılınacağı net anlatılmıyor. Misal başörtüsü ile ilgili çok detaylı bir ayet olduğu halde namazla ilgili yok. iranda mesela 3 vakit namaz varmış. Biz ise o kadar müslüman yanılıyor olamaz deyip herkesin yaptığına uyuyoruz. Çok da takılmamak lazım kıl veya kılma mühim olan iyi insan olmak.
Kafir gercegi inkar eden demektir. kuranda salat var ve bizde bunu soyluyoruz.siz kim oluyorsunuz da tanri nin salatini namaza cevirmeye kalkiyorsunuz. arastir bakalim suayp peygamberin salati neyi emrediyormus? tanri ile iletisim duasi varmidir tabiki vardir. yani her isteyen namaz yani rabbiyle iletisim dualarini yerine getirebilir. lakin salat cok onemli bir konu. sistem bunu namaza cevirmis ve bu kavramin uzerini ortmus. salat destek ve aydinlatma demek. bugun ne aydinlanma var nede toplumsal destek maddi manevi..bugun islam dunyasinin cehaleti salati terk etmesidir. salat tanri ya derinden saygi duyandan baskasina agir gelir. bugun salati terk ettik ve tanri belamizi verdi. bu oyle uzeri ortulecek bir kavram degil. hepimizin zararina cunku. adamin komsusu maddi sikintilar yuzunden kendini kendini asiyor ama muslumanin haberi yok. cunku salat kavrami imha edilmis. benim derdim namazla iletisim dualariyla degil.benim derdim tanrinin kuraninda bulunan salatin yok edilmesi.
evet kuranda beş vakit namaz geçmez çünkü kuranda namaz diye birşey yoktur.
kuranda olan salattır destektir.
tanrı'nın kitabında direk yazanı söylüyorum.
“Gündüzün güneş dönüp gecenin karanlığı bastırıncaya kadar (belli vakitlerde) namaz kıl; bir de sabah namazını. Çünkü sabah namazı şahitlidir.” (isrâ Sûresi 78)
“Gündüzün iki ucunda, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri (günahları) giderir. Bu, öğüt almak isteyenlere bir hatırlatmadır.” (Hûd Sûresi 114)
“Güneşin doğuşundan ve batışından önce Rabbini hamd ile tespih et. Gece vakitlerinde ve gündüzün uçlarında da tespih et ki hoşnut olasın.” (Tâha Sûresi 130)