islam dininin kitabı olan kuran-ı kerim'de miras bölüşümü ile ilgili ayette göz çarpan hatadır.
nisa suresi 11 ve 12. ayetlerde islam dinine uygun miras bölüşümü anlatılmıştır fakat ayetten hareketle ortada bir yanlışın olduğu ortaya çıkmaktadır. yani kuran'ı kerim'de hata vardır bu hata matematiksel bir hatadır fakat matematiksel veya mantıksal olması birşey ifade etmez, kutsal bir kitaptaki hata ne tür olursa olsun eleştiriye veya gözden geçirilme gereksinimi uyandırmalıdır.
bu hata ise şu şekilde yazı ve sayısal değerlerle açıkça ifade edilmiş ve okuyanları ikna etmiştir.
ps: eğer bu hatayı kabul etmeyecekler varsa bence okumasınlar ki matematik yalan söylemez. feridun düzağaç demiş, "bu matematik bize yalan söylüyor hocam" diye ama o bir şarkı sözü.
Nisa Suresi/11. Allah size, çocuklarınız hakkında, erkeğe, kadının payının iki misli (miras vermenizi) emreder. (Çocuklar) ikiden fazla kadın iseler, ölünün bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer yalnız bir kadınsa yarısı onundur. Ölenin çocuğu varsa, ana-babasından her birinin mirastan altıda bir hissesi vardır. Eğer çocuğu yok da ana-babası ona vâris olmuş ise, anasına üçte bir (düşer). Eğer ölenin kardeşleri varsa, anasına altıda bir (düşer. Bütün bu paylar ölenin) yapacağı vasiyetten ve borçtan sonradır. Babalarınız ve oğullarınızdan hangisinin size, fayda bakımından daha yakın olduğunu bilemezsiniz. Bunlar Allah tarafından konmuş farzlardır (paylardır). Şüphesiz Allah ilim ve hikmet sahibidir.
Nisa Suresi/ 12. Yapacakları vasiyetten ve borçtan sonra eşlerinizin, eğer çocukları yoksa, bıraktıklarının yarısı sizindir. Çocukları varsa bıraktıklarının dörtte biri sizindir. Çocuğunuz yoksa, sizin de, yapacağınız vasiyetten ve borçtan sonra, bıraktığınızın dörtte biri onlarındır (zevcelerinizindir). Çocuğunuz varsa, bıraktığınızın sekizde biri onlarındır (zevcelerinizindir). Eğer bir erkek veya kadının, anababası ve çocukları bulunmadığı halde (kelâle şeklinde) malı mirasçılara kalırsa ve bir erkek yahut bir kızkardeşi varsa, her birine altıda bir düşer. Bundan fazla iseler üçte bire ortaktırlar. (Bu taksim) yapılacak vasiyetten ve borçtan sonra, kimse zarara uğramaksızın (yapılacak)tır. Bunlar Allah'tan size vasiyettir. Allah her şeyi hakkıyle bilendir, halîmdir.
Bu ayetlere göre varsayalım ki, bir adam öldü ve geride üç kız evlat, bir ana, bir baba ve eşini bıraktı.. Yukarıdaki ayetlere göre miras paylaşımı şöyle olacaktır:
Üç kız evlada mirasın 2/3'ü, ana ve babanın her birine 1/6, karısına 1/8 kalacaktır.
Bu durumu, matematiksel olarak hesaplarsak:
(2/3)+(1/6)+(1/6)+(1/8 )= 27/24 = 1,125 bulunur! (Halbuki 1,0 olması gerekirdi!..)
Bu sonuç Kur'an'da verilen oranların hatalı olduğunu göstermektedir. Çünkü mirasın %112,5 u mirasçılara dağıtılamaz. Böyle %100'ün üstünde bir dağıtım yapmak imkansızdır.
ÖRNEK:
Adam ölüyor. Geride kalan varisler şunlar; eşi, 3 kız çocuğu, annesi ve babası..
Buna göre miras dağıtım oranları Nisa suresi 11. ve 12. ayetin de şöyle bildirilmiştir:
Kız çocuklarına mirasın 2/3 ü
Anneye mirasın 1/6 sı
Babaya mirasın 1/6 sı
Eşine mirasın 1/8 i
------------------------------------
Adamın kalan mirasını 120 milyar farzedelim:
120 x 2/3 = 80 çocuklara
120 x 1/6 = 20 anneye
120 x 1/6 = 20 babaya
------------------------------
toplam = 120 Görüldüğü gibi mirastan eşe hiç para kalmadı.
Eğer eş de almış olsa;
120 x 1/8 = 15 Eşe düşen pay
----------------------------
Toplam = 135 olacaktı.
Halbuki ortada 120 milyar var. Eşe 1 kuruş dahi kalmadı.
işte bu Kur'an ayetlerinin hatalı olduğunu gösterir.
Halife Ömer'in Hataya Karşı Avl Yöntemi:
Bu hatayı düzeltmek için Ömer "avl", "avliye" olarak adlandırılan basit bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem allah’ın verdiği oranlardan yola çıkıp bir noktada ufak bir değişiklik yaparak oranların tümünü değiştiren ve toplamı %100 olacak yeni oranlar elde eden bir yöntemdir... Günümüzde islam hukuku miras konusunda bu yöntemi esas alır.
Avl yöntemiyle bir anlamda Kur’an ayetlerinin dışına çıkılmakta ve Kur’an’a göre şeriat uyguladıklarını söyleyenler, mecbur kalarak kendi uydurdukları hüküm ve yöntemi kullanmaktadırlar.
Burada payda 24’e değil de 72’ye yükseltilmiştir. Sonucun 1 çıkması içinse
Payda 81 yapılır;
48/81 + 12/81 + 12/81 + 9/81 = 81/81 = 1
Yani matematik olarak yanlış olan ama çaresiz ve zorunlu kalınarak hileli bir yöntemle
oranlar değiştirilmek suretiyle paylaşımın sağlanması yoluna gidilmiştir.
Böylece yeni oranlar:
üç kızın toplam payı= 48/81
annenin payı= 12/81
babanın payı= 12/81
zevcenin payı= 9/81
olacak şekilde değiştirilmiş olur.
Tabi elde edilen bu oranlar ayetlerde ifade edilenlerden farklıdır. Ayetlere baktığımızda bu oranları göremeyiz. Bu oranların sadeleştirilmiş şekillerine de bakalım:
üç kızın toplam payı = 48/81 = 0,593 Halbuki Kur'an 2/3 = 0,666 diyor
babanın payı = 12/81 = 0,148 Halbuki Kur'an 1/6 = 0,166 diyor
annenin payı = 12/81 = 0,148 Halbuki Kur'an 1/6 = 0,166 diyor
zevcenin payı = 9/81 = 0,111 Halbuki Kur'an 1/8 = 0,125 diyor
Görüldüğü gibi ayetlerde belirtilen oranların kullanımı mümkün olmadığı için bu oranlar değiştirilmiştir ve başka oranlar kullanılmaktadır.
Böyle basit bir dört işlem hatasının, her harfi, her kelimesi Allah sözü olduğu bildirilen Kur'an'da yer alması, Allah gibi kusursuz bir varlığın hatası olmasa gerek. O halde, bu hatanın sebebi ne olabilir dersiniz?
Bu, Kur'an'ı Muhammed'in uydurduğunun en önemli delili midir?
Bu hata şimdiye kadar izah edilememiş, mantıklı, bilimsel bir yanıt verilememiştir.
Diğer çelişkiler "müphemdi, müteşabihdi " diyerek, kelimeleri çarpıtarak, tahrif ederek, yanlış bilgiler verip demagoji yaparak bir şekilde geçiştirilebilir. Ancak Matematik laf değil, işlem ister. Matematik de mecazilik, müteşabihlik sökmez.
Nitekim Halife Ömer'de sökmediğini görmüş ve Avl denilen aldatma yöntemi uygulamıştır.
Bu ayetlerdeki hatayı anlayanlar ve çözüm bulamayanlar ama hala Kur'an'ı Muhammed'in uydurmadığını düşünenler aşağıdaki soruları yanıtlamaya çalışmalıdırlar. Çünkü ana-babadan alınmış, hazıra konulmuş imanın tazelenmesi ve sorgulanması gerekir. Gördüğü yanlışlara rağmen imanında direnmek imansızlıktan daha kötüdür. Eğer Tanrıya inanıyorsanız ve bilen, gören, işiten, hesap soransa Tanrı, sahte imanları da, gerçek imanları da iyi bilmesi gerekir. Aldatılamaz, kandırılamaz. Kendisini alet ederek dünya menfaatleri elde edenlerden de, yanlışı göre göre, bile bile onların peşinden gidenlerden de hesap sormasını iyi bilir.
Sorular:
1- Muhammed vahyi mi yanlış anlamıştır?
2- Ortada vahiy diye birşey yok ilham mıdır hepsi?
ilhamlar da hata içerir mi diyorsunuz?
3- Yoksa Kur'an toparlanırken mi hata yapılmıştır?
4- Ya da Kur'an tahrifata mı uğramıştır?
Halife Osman ayetlerle oynamış olabilir mi?
5- Yoksa Allah da hata yapabilir mi diyorsunuz?
6- Allah değil de Muhammed mi matematikten anlamıyordu?
7- Yoksa bu konudan uzak duralım, ele almayalım,
Şeytani bir soru mu diyorsunuz? Şeytani bir soruya neden olan hatanın Kur'an'da ne işi var?
avliye meselesini ortaya atıp, payların tutarının paydadan çok olduğunu ileri süren bir internet sitesinde ;allah matematik bilmiyor mu?; diye saptırıcı bir soru üzerine verdiğim cevaptır: bunun, tanrı;nın matematik bilgisiyle ne ilgisi var? kurândaki miras hukuku, yüzyıllardan beri mevcut olan arap miras hukukunun, kadın ve çocuklar lehine düzeltilmiş şeklidir. bu paylaştırma daha önce mevcuttu. kurân daha önceki hukuk sisteminin adaletsiz yanlarını düzelterek uygulanmasını tavsiye etmiştir. islâm hukukunun miras taksim dalına feraiz denilir. bu taksim işleminde üç husus karşımıza çıkabilir: 1- fariza-i adile: varislerin hisselerinin toplamıyla paydanın eşit olmasına adil taksim, 2- reddiye: payların toplamının, meselenin ortak paydasından eksik olmasına reddiye, 3- fariza-i aile (avliye): payların toplamının, ortak paydadan büyük olmasına da avliye denilir.
burada hisselerin toplamı ortak payda kabul edilerek eksiklik, her varisin hakkı, hissesi oranında azaltılır. mesela ölen kişinin eşi, 3 kızı, anası ve babası varsa eşi 1/8, kızlar 2/3, ana babanın her biri 1/6 alır. mesele 24ten gelir ama payların toplamı 27 eder. bu durumda payda 27ye çıkarılır. mal
27 parçaya ayrılır ve herkes hakkı oranında payını alır. kurânda meselelerin 6 veya
12 yahut 24 üzerinde hesap edileceği söylenmiyor ki! feraiz ilmi denilen miras taksimiyle uğraşanlar kolaylık için ortak paydalar düşünmüşlerdir. yok efendim tam değilmiş de yarım çıkıyormuş da... yarım çıksa ne olur? sanki yarım, matematiğin gereği değil mi? tamları yapanlar da yarımlardır. bu tür sorular, bilgisizleri dinden soğutmak isteyen tanrıtanımaz, dinsizlerin uydurmalarıdır.
--alıntı--
birde ben hesap yapayım. fakat ne kadar ispatlasakta sorun üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olduğundan boşa çaba olduğunu bilerek kasalım.
şimdi 300.000 liramız var ve öldük. iki erkek, üç kız, bir eş ve anne babamız var.
eşi 300.000, liranın 1/8 i yani 37.500 alacak. kalan>262.500
erkek çocuklar iki kızın alacağı kadar pay alacaklarından iki erkek 4 kız kadar payı alacaktır. 4kız*+3 kız= 7 kız var gibi düşüneceğiz.
çocuklar paranın 2/3 ünü alıcak. anne baba ise 1/6 alacaklar. iki tane 1/6 >1/3 yapar ve toplamda çocuklar ve anne babanın tolamı % 100 eder.
yani anne ve baba 87500 lirayı paylaşır. çocuklar ise 175.000 lirayı paylaşır
anne ve baba kişi başına 43750 lira alacaklar.
erkek çocuklar 50.000
kız çocuklar 25.000
şimdi özetlersek;
eşi 37500
annesi 43750
babası 43750
1.oğlu 50000
2.oğlu 50000
1.kızı 25000
2.kızı 25000
3 kızı 25000
bunun nesi yanlış. sen yeterki müslüman ol. ben sana paylaştırırım. böyle salak salak hesap yanlışı var diye uğraşma balam.
edit; başlıkta cehalet veya ard niyetle oranlar çarpıtılmış. mirasın eşler çıktıktan sonra geri kalanın % 100 kabul edilerek paylaştırıldığına değinilmemiş.
0.125 in 1/8 olduğunu matematik bilenler bilir ve nasıl bir hataya düştüğünü rahatça görürdü. miras eşlere 0,125 ve kalan kısım üzerinden paylaştırılır.
Aslında burada kaçırılan detay şudur. Farz-ı muhal (hâşâ) o ayetleri siz yazsaydınız nasıl yazardınız?
Toplamlar nasıl "1" çıkardı? Ne kadar ayet yazılması gerekir? Gelin kabaca hesaplayalım. (Gerçi üstteki ilkokul seviyesi hesabı idrak edemeyen birisi bunları anlar mı bilemem) Aslında zor bir hesap
değil birkaç kombinasyon;
Başlayalım "Erkek Çocuk,Kız Çocuk(tek veya fazla olma durumu ayrı ayrı),Anne,Baba,Kardeş,Eş" 7 farklı değişkenimiz var. Bunların tüm kombinasyonları için "üstte belirtilen toplam 1*X çıkacak
şekilde" farz-ı muhal (hâşâ) ayetlerler yazmak istesek;
üstteki 7 durumdan sadece 1inin olması, sadece 2sinin olması,sadece 3ünün olması....sadece 7sının olması şeklinde seçimler yapılmak zorundadır(permutasyon). (Kızçocuklardaki seçim teklik/çokluk aynı
anda olamayacağından 6 değişken seçip,kızçocukları kendi içinde 2ye ayırabiliriz)
(6 1) permütasyonu= 6
(6 2) permütasyonu= 15
(6 3) permütasyonu= 20
(6 4) permütasyonu= 15
(6 5) permütasyonu= 6
(6 6) permütasyonu= 1
6+15+20+15+6+1=63 kombinasyon, bu değer kızlar kendi içinde 2 tip olduğundan 5in permütasyonları da(1+5+10+5+1+1=23).
Hesaba dahil edilir 63+23=86 kombinasyon ortaya çıkar.
[burada tekrar belirtiyim, üstteki hesabın kabacadır, kombinasyonun büyüklüğünü göstermek içindir]
86 farklı kombinasyonlardan örnekler verilmek istenirse;"sadece tek kızçocuğun kalması", "sadece anne-babanın kalması", "anne-baba-kızkardeşin kalması" gibi 80 küsür örnek verilir. Bu 80 küsür
kombinasyonların tamamı için ayetler yazılsaydı en az 86 ayetten(ki içinde çok uzun ayetler de bulunmak zorunda olacak) oluşacak bir kısmı nisa suresinde ayırmak gerekecekti.(nisa 176 ayettir)
Allah(cc) kendini zeki sanan ve hakikaten zeki olan tüm insanoğlunun toplam zekasının, sonsuz misli zekaya sahip olduğundan bunca kombinasyona girmemiş, bize direkt işin özünü,algoritmayı vermiş,
birkaç ayette sureyi matematiğe boğmadan mükemmel bir şekilde durumu özetlemiştir.
islam hukukunda miras hesaplama yüzdelik üzerinden yapılmaz işlemler kesirler üzerinden gider ve hesaplama ondalık sisteme göre yapılmaz. sizin yanlış dediğiniz durum aslında islam hukuku almış birisi için kolaylıkla hesaplanır bir durumdur. ortada var olan sorunun (2/3)+(1/6)+(1/6)+(1/8 )= 27/24 = 1,125 olması iddasıdır fakat kuran matematiği ondalık sayma sistemi üzerine kurulu olmadığı için bu hesaplama size yanlış gibi görünür. hesaplama için yapmanız gereken şudur- değeri hedef almak-.
yukarıda belirttiğim toplama işemini sadeleştirmeden yazarsak ortaya şu durum çıkar ki, yukarıdaki işlemin aynısıdır.
16/24 + 4/24 + 4/24 + 3/24 = 27/24. buraya kadar herşey anlaşılır sanırım. mirasçılarımız gene yukardaki gibi üç kıs bayan eş v anne baba olsun ve miras 120 milyar olsun (iyi para be!) işte islam hukukunda miras hesaplaması bira daha farklıdır. 120 milyarlık değer 27'ye bölünür ve çıkan sonuç 4.44444 diye gider biz bu sonuçu 4.45 dersek işi kolaylaştırmış oluruz. bu değer kesirlerin paylarıyla çarpılır.
16 X 4.45 = 71,2 dir, 4 X 4.45 = 17.8 dir ve tekrar 4 X 4.45 = 17.8, 3 X 4.45 = 13.35 tir. neyse efendim toplamda 120,15 çıkar. oradaki on beş fzlalığı ise benim işlemi kolaylaştırmak için sayıyı yuvarlamamdandır.
kuran hukuku hesaplamalrı çok daha farklıdır bu yüzden, allahın matemateğiyle uğraşmak yerine daha yapıcı işlerle uğraşsak çok daha faydalı olur.
bir çok ilköğretim öğrencisini ondalık kesirlerden çakmaktan kurtaracak hatadır. Bulduğunuz sonuca öğretmeniniz yanlış derse aradaki farkı bölüştürün, böylelikle bir ondalık kesir sorusunu yanlış yapma şansınız kalmaz.
eğerin dildeki anlamını bilen, hatta bizzat kuranın indiği dili konuşan halife ömer'in 1.25 = 1 hatasını düzeltmek için avl diye bir yöntem getirmesine karşın ısrarla olmadığı iddia edilen hatadır. konu açıktır, kuran'a göre miras bölüştürmeye kalkarsanız hesabı tutturamazsınız, bakın halife ömer bile tutturamamış. ne yapmış, bir matematik işlemi ilave etmiş olaya, kendince adil bir şekilde dağıtmış, ama sonucunda verilen paylar kuran'dan farklı olmuş.
tekrar ediyorum, allah'ın hatasını kul ömer düzeltmiştir.