anayasanın uluslararası antlaşmalara uygun yorumlanmasına bağlı kalınarak, türk hukukuna göre kanunların kademelenmesinde üstünlük, eşitlik taşıyan normlarıdır.
- birinci kademede anayasa, anayasa mahkemesi kararları, anayasa teamülleri ve temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalar.
- ikinci kademede temel hak ve özgürlükler dışındaki milletlerarası antlaşmalar, kanunlar, içtihadı birleştirme kararları, osmanlı imparatorluğu döneminden kalma yasa niteliğindeki düzenleyici işlemler, 1924 anayasası dönemi "meclis yorumları" ve 1982 anayasasına göre çıkarılan kanun hükmünde kararnameler.
- üçüncü kademe de bakanlar kurulu'nun kanunun uygulanmasını göstermek, ya da emrettiği işleri belirtmek üzere çıkardığı tüzükler.
- dördüncü kademede, kanunlarla tanınmış yetkiye dayanılarak bakanlar kurulunca çıkartılan kaide kararnameler.
- beşinci kademede başbakanlık, bakanlar ve kamu tüzel kişilerinin kendi görev alanlarına ilişkin olarak, kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere çıkardıkları yönetmelikler.
bu sıralama piramit gibidir, en üstte anayasa bulunur. her kademe kendi üstündeki kademeye uygun olarak hazırlanır.
burada ki en büyük problemlerden birisi, uluslararası antlaşmaların anayasanın üstünde değerlendirileceğidir. yamulmuyorsam *** anayasanın 90.maddesi milletlerarası antlaşmalar usulüne uygun yürürlüğe girerlerse, anayasaya aykırılık sebebiyle anayasa mahkemesine başvurulamaz der.
fakat bu kanun gene de milletlerarası antlaşmaları anayasanın üstünde mi tutar? burada çeşitli yorumlar giriyor devreye..
benim fikrim bu anayasanın üstünlüğünü değiştirmez. ve/fakat tbmm'ye rahat hareket olanağı sağlar. siyasi iktidar olarak düşünmeyin, yapılacak antlaşmanın anayasaya uygunluğu, antlaşma metni hazırlanmadan komisyonlar tarafından incelenecektir muhtemelen.
gerçi çakal bir meclis varsa o dönemde, araya sıkıştırılabilir. bilmiyorum ya.. kim geçirdi lan beni bu dersten..