bugün okumaya başladığım kitap. okuduğum yerler ve üstünkörü baktığım sayfalar üzere kitapta yoruma yer verilmemiş. sadece karşılaştırmalar ve benzerlikler var. sorgulama sürecine girmiş kişiler için tatmin edici gibi bir yapıt gibi gözükse de vay amkk demek böyleymiş, demek musa bu olayı ordan öykünmüş gibi yaklaşımlar, önkabuller baştan taraflı ve yanlış olur. beni teorilerden tarafa iten şey muazzez ilmiye çığ ın dünyaca kabul edilmiş en iyi sümerolog olması ve tabletler, aksi düşünceye iten şey ise kutsal kitaplarda binlerce ayet, hikaye ve rivayetin olması. isteyince bunları bir şeylerle ilişkilendirmek zor olmasa gerek. ama kitap çok sağlam ilişkilerle geliyor. inanmamak için sağlam bir istinat olabilir. neyse şimdilik bu kadar bitirince görüşürüz.mjx.
ha bir de o kadar dinsizliğini vurgulayan var şu sözlükte ama dört tane entry girilmiş. hayret.
gerizekalılığın son perdelerinden birisi. ''dini, allah'ı * reddedeyim de nasıl edersem edeyim'' amaçlı yazılmış bilinçsiz kitaplar serisinin bir başkası.
arkadaş... 130000 civarı peygamber var allah'ın gönderdiği. bazısının ümmeti 1 kişi olmuş, bazısının o da yok.
tamam, tarihi bulgular, eldeki yazıtlar sümerlerin diğerlerinden daha üstün, daha gelişmiş tekniğe ve ticari yeteneğe sahip olduğunu gösteriyor da bunun sebebini neden dinsizliğe bağlıyorsun?
peygamberlerin babası olarak bilinen hz. ibrahim aleyhisselam'ın sümerler zamanında o bölgede yaşadığı biliniyor ve sümer kralı olup, tüm bu gelişmeyi onlara yaşattığı öngörülüyor.
hadi diyelim ki yalan, safsata...
kur'an, incil ve tevrat'taki (hıristiyan ve yahudilerin değiştirmesine gerek olmayan) kıssalar, tarihin farklı zamanlarında yaşanmış, hatta belki bazıları henüz yaşanmamış ama yaşanacak, ibret alınması gereken kıssalardır. bunların tarihte önemli bir yere sahip sümerlilere de aktarılmış olması çok mu garip?
ama tabii amaç inançsızlığı meşrulaştırmak, bilimsel dile dökmek olduğu için yazarın da okuyucunun da bakış açısı sınırlı oluyor.
130000 civarı peygamber gönderildiğini iddia eden bir dinin mensubu için tek çırpıda kenara atılabilecek bir kitap. gönderildiği tarihin ucu başı olmayan 130000 civarı peygamber gönderildiğine inanırsan dinine karşı olan benzer tarzdaki bütün antitezleri kendince çürütebilirsin.
130.000 clvarında peygamberden neden bir tanesi bile Japonya'ya gönderilmemiş, veya Çin'e, veya Güney Amerika'ya? Neden bu kadar insan gözardı edilmiş?
her kavme peygamber gönderilmiş diyen islamistler daha gönderilenlerin adlarını bile bilmiyor. gönderilmiştir, olabilir.
he adamın elinde kitap var ve biri onlara anlatmış( ki peygamberse elbet anlatmıştır) ama adamlar onları bırakıp dünya öküzün başında diyen birine inanmış.
ayrıca herkese gönderilmişse bunu kanıtlayıp, daha sonra bozulmayı da ortaya koymak lazım.
Gönderilmediğini nereden biliyorsun delikanlı? Aksine Kuran'da, ''biz her topluma elçi gönderdik'', ''elçi göndermediğimiz toplumları sorumlu tutmayız'' minvalinde ayetler var. Artı olarak, bir olayın başka tarihi kaynaklarda da olması, o olayın gerçekleşmemiş olduğunu göstermez; bilakis tutarlı olduğunu gösterir. Ve bu başka kaynaklar, Kuran'ın iddiasını da destekler.
Yani diyorum ki, kendi kendinizi kandırmayın atayizler. Sorgulayın sorgulayın ama; böyle saçma sapan ''argüman''larla dinsizliğe puan kazandırmaya çalışmayın, zira çok komik oluyorsunuz.
aydın büyüğümüz muazzez ilmiye çığhanımefendinin inkılap yayınlarından 1995 yılında çıkmış kitabı. eserde sümer kültürünün üç büyük dine etkileri örnekler ve belgeleriyle ortaya konuyor, tane tane. üstelik hiçte ateizm propagandasına denk gelinmeyen, semavi dinlerin kötülenmedikleri bir bilgi deposu. tanrının binlerce peygamber gönderdiği iddiasında olup üç tanesinden fazlasını sayamayanlar; keşke binlerce yıl öncesinden kalmış kanıtlara göz atsalar. tek tanrıcı ibrahim'in nerede ortaya çıktığına, kimlerden etkilendiğine bakmalılar.
onun işi bir şeyi yaratmak istediği vakit ol demektir, o şey hemen olur (yasin 82).
sümer'de de tanrılar "ol" der ve her şey oluverir.
dinlerin hepsinin sahibi Allahtır, gönderdiği her peygamber de aynı şeyle gelmiş, dolayısıyla benzerlikler kopya değil hükümlerin aynı olmasındandır,
sonradan insanlarca hükümleri değiştirilmiş ve hatta bazı peygamberlere tanrı diye tapılır olmuş(örneğin; zeus, buda, isa)
bu, dinlerin bir birinin kopyası olduğuna değil, aynı kaynaktan geldiğine delildir,
ama habis bir ruh bunu bile çarpıtabilir,
onları inandırmaya çalışmayın, inanmayacaklar, misal; ebu.cehil bilmiyor muydu hz.muhammed(sav) in peygamber olduğunu?
72 kere kapısına gitmiş, en son ebu cehil "biliyorum sen peygambersin ama kabul etmeyeceğim artık gelme" demiş,
bunlar da etmeyecek, bilim dedi diye evrim denen hurafeye inanacaklar, oysaki bilim ne diyor "gözlemlenebilir, deneylenebilir şeydir" diyor bilim için, evrimi gözlemleyebildiklerini falan sanacaklar,
bunlar evrime de böyle iman etmişler, imansızlıkları için tek dayanak kabul etmişler, bunun için her hurafeye sarılmaya hazırlar.