yarı kamusal mal ve hizmetlerin özelleştirilmesinde kullanılan yöntemlerden birisi. tüketicilere yerel hizmet satın almaya yönelik olarak kullanılabilecek parasal değeri olan kuponların verildiği talep yönlü bir stratejidir.(1) bu yöntemde yerel yönetimler, tüketicilerin ihtiyaç duydukları bazı mal ve hizmetleri kamu veya özel kesimden kupon karşılığı temin etmelerini sağlar. kuponlar, talep edilen mal veya hizmetin bedelinin tamamını veya belirli bir kısmını karşılayabilir. yerel yönetim talep edilen mal veya hizmeti bizzat kendisi üretmeyip tüketcilerin rekabet ortamından da yararlanarak piyasadan alabilmelerini sağlarlar.(2)
kupon sistemi abd'de sağlık ve eğitim alanlarında uygulanmaktadır. örneğin, düşük gelirliler ile sağlık sigortasına sahip olanlar, doktorunuya da hastanesini kendi seçme hakkını sahiptir. böyle bir durumda kişiler, sağlık için ödedikleri bedelin hepsini ya da bir kısmını kamu fonlarından almaktadırlar. eyaletlerin bir çoğunda, çocuklarını özel kolejlere gönderen öğrenci velilerine bu şekilde yardım yapılmaktadır.(3)
(1)Ertuğrul Acartürk , "YEREL YÖNETiMLERiN HiZMET SUNUMUNDA ALTERNATiF YÖNTEMLER" http://www.deu.edu.tr/use...atif%20y%C3%B6ntemler.doc
(2),(3) bilal eryılmaz, "belediye hizmetlerinin yürütülmesinde alternatif kurumsal yöntemler", s.47