şahsımda çok değil ama biraz olan göğüs tipi. bu kavram hastalık olarak algılanmamalı. kimilerinin de göğüsleri çıkık olur. her insanın kendine ait bir göğüs tipi vardır.
Çökük göğüs olarak bilinir, göğüs kemiğinin (sternum), kimi zaman kaburgalarla birlikte içe çökmesiyle ortaya çıkan yapı bozukluğu.
Henüz kemikleşmenin tamamlanmadığı yaşta çalışmaya başlayan, bu nedenle göğüslerine bastırarak işledikleri kunduralar göğüs kafeslerinde biçim bozukluğuna neden olan kunduracı çıraklarında sık görüldüğü için bu adla anılır. Genellikle doğumda dikkati çekmez. Ameliyatla tedavi edilmezse giderek daha belirginleşir.
Vakaların çoğunda bozukluğun nedeni diyaframın orta kirişinin normalden kısa olmasıdır. Geri kalan vakalarda kalpte hafif yer değişikliği vardır ya da diyafram göğüs boşluğundaki yapıları aşağı doğru çeker. Cerrahi girişim bebeklik ya da küçük çocukluk döneminde yapılırsa çok başarılı olur.
Sıklıkla kalp ve akciğerleri etkiler. Kalp sola kaymıştır, çevredeki dokuların bu organa yaptığı basınç artar. Akciğerlerin solunum sırasında yaptığı hareketler bozulur.
Belirtiler arasında egzersizle ortaya çıkan solunum güçlüğü, kalp çevresinde ağrı, baş dönmesi ve kalp atımının düzensizleşmesi sayılabilir.
Sternum geride yani içtedir. iman tahtası alt kaburga ve kıkırdaklarıyla birlikte omuriliğe doğru çöker. Kıkırdak kaburgaların fazla büyümesi sebebiyle ortaya çıkar. Erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görülür. iç organlara zararı yoktur. Kalbe bası yapabilir buda ritim bozukluğuna yol açabilir. (Pectus:Göğüs) (Excavatus:Oyuk)