bebekleri sarıp sarmak suretiyle canlı bir insan sarması haline getirme işlemine kundak denilir.
bebek büyükçe bir bezin üzerine yatırılır,önce ayakları,sonra da kolları sarılır ve işte kundak hazırdır.genellikle bebeği sıcak tutmak için yapılan bu kundak,bebeklerin kan dolaşımını engeller ve onların rahatsız olmasını sağlar.özellikle anadolu'da kundak çok sıkı sarılır ve tıbben çok zararlı bir şeydir.
top, tüfek gibi kimi ateşli silahlarda; merminin silahı terk ettiği namlu denen bölümü gerek el yardımı, gerekse mekanik bir sistem ya da motorla yönlendirmek ve hedefe odaklamak için yapılmış; ahşap, plastik veya metalden bir çeşit yatak, namlu yatağı.
bebeklerin el-kol hareketleri kısıtlandığında gürültülerinin/seslerinin de daha azaldığını keşfeden; tarlada, bağda, bahçede çalışan annelerin (bu bilimsel gerçekten habersiz) icadlarıdır.
bebeklerin kundak denilen kumaşlarla -genellikle hareketlerini kısıtlayacak şekilde- sarıp sarmalanması. Geçmişte bazı kültürlerde aynı işlem için sargı bezlerinin (bantların) kullanımına da rastlanır. Tarihi antik dönemlere dayanan kundaklama işlemi, 17. yüzyılda Avrupa'da popülaritesini yitirmiştir. Günümüzde diğer kültürlerde de kullanımı giderek azalmaktadır.
belli bir zaman şarttır. çünkü bebek uyuduktan sonra yani uykuya daldıktan sonra ilk el-kol hareketinde kendini uyandırıyor ve dahası korkutuyor. korkarak uyanıyor ve direk ağlamaya başlıyor. işte bu gibi sıkıntıların olmaması için, derin ve uzun süreli uykuyu sağlamak için bir müddet kundak şart.