bir hayvanın ısırması sonucu açılan cerahatlı yaradan insanın hayvanda bulunan ve pek de hoş olmayan kuduz mikrobunu kapması ileortaya çıkan kuduz aşısı olmadan tedavi olmayan hastalıktır.
--spoiler--
bir ağanın almanyadan getirdiği kurt köpeği aralarında ağanın da oğlu olmak üzere köyün çocuklarını ısırır. köylü köpeği öldürmek istese de ağa, köpeğin kuduz oldugunu kabul etmez ve bunu engeller. üstüne üstlük kendi oğluna aşı yapılmasını da istemez. dispanser köye hayli uzaktır. çocukları dispansere götürme işi ağanın kızına(necla nazır) aşık olan topal gence(tarık akan) düşer.
--spoiler--
avrupa kıtasında büyük ölçüde "kökü kazınmış" bir rahatsızlıktır. ancak bu kıtanın istisnası, sadece bizim yurdumuzdur.
bunda; kuduzun kapılması güç bir rahatsızlık oluşunun etkisi yoğundur.
99 verilerine göre: 13 vatandaşımızın hayatını yitirdiği bu potansiyel, eskiye nazaran oldukça azalmıştır.
olası ısırılma vakalarında; kuduz mikrobunun kapılma eşiği, ısırılan noktanın beyne uzaklığı ve derinliğe ile, ilintilidir.
bu nokta bacak ve ayak kısımlarında ise, tehlike azalmaktadır. ayrıca; basit gibi dursa da, vak'a sonrası yapılacak; sıcak sabunlu su ile ovalama işlemi, zehri büyük ölçüde bertaraf edecektir.
içleri rahat edemeyen arkadaşlar, başvuracakları bir sağlık merkezinde "kuduz aşısı" olabilirler.
şayet, son 5 yıl içerisinde olmadılarsa, bir de "tetanoz aşısı" olacaklarını unutmamalılar!
kuduz aşısı vakayı takibenki 28 günde, tam 5 kez tekrarlanır.
çok nadide bir hastalık. kedi tırmıklasa, sansar ısırsa, yarasa konsa tehlike arzediyor neredeyse. sonunda ağzından salyalar ve köpükler saçarak sevdiğiniz insanların üzerine saldırma olasılığınız olduğu için de "gelen aşıdan gelsin" deyip oluyorsunuz hakkında dandik rivayetler olan kuduz aşısını.ısıran hayvanı tespit edip gözlem altında tutamadığınız her durumda kesinlikle aşısını olmanız tavsiye ediliyor. acayip korkunç insan suratları ile anlatılan bu hastalıktan ödünüzün kopmaması için de size kötü niyetle yaklaşan her hayvanı tuttuğunuz gibi bir yere kapamanız tavsiye olunur. yoksa fellik fellik "siyah beyaz kedi gördünüz mü" diye sokaklarda dolaşıyorsunuz.
belirtmeliyim ki görmeyen kimse yok.
Dünyada her yıl 55 bin kişinin ölümüne yol açan virüs hastalığı. Dünya sağlık Örgütü 28 Eylül'ü hastalığın önemini göstermek amacı ile Dünya Kuduz Günü ilan etmiştir.
ilk olarak hayvan ısırığının olduğu yerdeki kasa yerleşen virus daha sonra asetilkolin reseptörleri sayesinde santral sinir sistemine geçiyor. sinir sistemine geçmeden önce müdahale yapılırsa yaşama şansı artıyor.
Kuduz,zararlı bir RNA virüsünün bulunduğu salya ile temas sonrasında gerçekleşir.belirtileri suya karşı aşırı hassasiyet ve üst solunum yolu bozukluklarıdır.tedavi edilmemesi durumunda ölüme sebebiyet verir.en büyük korunma yolu kuduz aşısı olmak ve kuduz olduğu belirlenen ya da kuduz olma ihtimali olan hayvanlardan uzak durmaktır.