Normal olan ve yapılması gereken konusma sitilidir eger denenicek olursa cocuk gelısımıne yararlı olucaktır ve sizide sasırtıcak konusmalara tanık olabilirsiniz.
çocuğa, ses inceltilmek suretiyle, durmadan "amanın da aman" "yerim ben senin o küçük kulaklarını" "abucuk gubucuk" "ebidübidü" gibi anlamsız cümlemsiler kurmaktan daha faydalıdır. onun ilgi alanına hitap eden konular hakkında normal bi ses tonuyla konuşursanız, çocuk sizle hem daha fazla ilgilenir, hem de kendini önemli hisseder. eğer konuşkan bi çocuksa tadından yenmez.*
uygulanması çok yararlıdır.. ciddiye alındığını, önemsendiğini daha iyi hisseder.. ama hata yaptığında büyükmüş gibi davranmak yanlış olur..yanlış telaffuz ettiği kelimeleri anında düzelterek söyleyip sonra konuya veya soruya geçilmesi gerekli.. o an doğrusunu çok daha iyi öğrenir..
ve ayrıca bütün bu konuşmalar yapılırken, kesinlikle onun boyuna inilmelidir.. göz göze bakabilinicek hizaya.. kızarken bile bu böyle olmalıdır..
düşünsenize bir devin size kızdığını.. nasıl bir acizlik hissedilir..
söz konusu çocuğun olgunlaşmasında çok önemli bir adımdır bence. çocukla sık sık sohbet edilmeli, bir konu üzerine düşüncelerini söylemesine izin verilmeli, fikirlerine değer verilmelidir. 'evladım sus bak büyükler konuşuyor' tripleri yapılmamalıdır. bu büyümek denen hassas maratonda çok önemli bir etkendir.
kendini kocaman zanneden bir çocuk ise zevklidir.
-kaan okul nasıl gidiyor? yok mu kız arkadaşın söyle bakalım, benden sır çıkmaz.
-ne kızı abla ben astronot olucam nasaya giricem diyorum sen bana kız diyosun. ufak tefek insanlar onlar, kağıda kalp çizip aşık oluyorlar. **
çocuk ile, hadi oglum attı yap, ham nerdeymiş gibi konusmaktansa "abartmadan" yetişkin biriymiş gibi konusmak cok daha dogrudur. Zaten uzmanlar da bu konuda benımle hem fikirler. *
4 yaşındaki ana kuzusu, halasıyla yapa yalnız kaldığı için zırıl zırıl ağlamaktadır ve diyalog şöyledir;
çocuk: annem nerdeee, beni niye bıraktı ühüüü ühüüüü...
hala: tamam da bi sor önce annen nerde diye bana.
ç: tamam, annem nerde, ühüüü.
h: babanı hastaneye götürdülerde o yüzden gittiler, birazdan gelirler. *
ç: tamam o zaman.
aynı gün ikinci kez çocuğun krizi gelir ve birazdan gelirler denmesine rağmen, gelmeyen anne ve baba yüzünden gece de halasında kalmak zorunda kalan çocuk yine huysuzlanmıştır;
ç: çikolata alın bana, çikolataaaaaa.
h: halacım şimdi bakkallar kapanmıştır, yarın alırız tamam mı?
ç: banane banane ühüüüüü.
h: o zaman sende bana ciklet al. o zaman sana çikolata alıcam.
ç: tamam vazgeçtim. *
çocuğun sesi soluğu bu istekle son bulmuş. *
çocukların kendilerine güvenlerinin gelişmesi açısından son derece yararlı faaliyet. daha küçüklükten adam yerine koyulduğunu hissedecektir çocuk. hatırlıyorum ben mesela. annem işten gelince beni karşısına alıp uzun uzun tüm gün ne yaptığını anlatırdı, yemek yaparken bi yere oturtup "şu kadar domates koyuyoruz" gibisinden yemek tarifleri verirdi..
-ee berkecan kızlardan haber ver?
+ne kızı ya osman amca
-hadi hadi vardır senin eheheh
+benim yok da.. senin kızın gidişatı gidişat değil
-hö?
+noldu yarram?
çocuğun gelişimi açısından iyi bir davranıştır. onların önünde eğilip göz teması kurarak büyük bir insanmış gibi konuşmak çocuğun kendisine değer verildiğini birey olarak görüldüğünü hissettirecektir. bebeklenerek konuşmak sadece onu geriye çekecek bir harekettir.
- emekli olsan bağkurdan mı olursun?
- ev içi bağ kuralım oyun oynarız.
- hayır emeklilik.
- emekli olunca mı? bağ kuracaz.
- hayır bağkur emeklilik tarzı.
- evet oyunda bağ kurabilmek cidden tarz meselesi
- tamam be tamam
- şaka şaka anladım nedemek istediğini online bağ kurarız sorun yok.
- tamam hadi oyun oynayalım.
çocuğun özgüveninin artmasında büyük rol oynar bu durum kendini ailenin pısırık çocuğu değil de sözü geçen bir birey olarak görür ve bunu dış hayatına da yansıtır.