Süleyman tapınağı olarak bilinen mabedin kalıntıları üzerine kurulan müslümanların en kutsal mekanlarından birisidir. günümüzde israil kontrolündeki topraklarda bulunmaktadır. içindeki kayanın hz. Muhammedin cebrail ile miraca yükseldiği yer olduğuna inanılır.
hz. muhammed'in göğe yükselirken bu taşa basması, hz. ibrahimin hz. ismaili kurban etmek için bu taşı seçmesi, hz. davudun tanrıya burada dua etmesi, tufandan sonra nuhun gemisinin bu taşın üstüne oturması, israfilin surunu son kez burada üfleyeceğine inanılan yerdir aynı zamanda.
dini öneminden ziyade oldukça güzel düşünülerek yapılmasından dolayı göze güzel gelen mekandır. yanındaki ufak şeklin yanılmıyorsam 15 kat büyütülmesi fakat 11gen olan bu yapının büyütülürken aynı zamanda da 8 gen bir hal alması istenmiştir. Bu iş için tutulması planlanan mimarlara büyük paralar verilmek istenmiş fakat mimarlar bu parayı red ederek herhangi bir ücret almadan bu yapıyı planlamıştır hatta rivayete göre eşlerinin altınlarını satarakta giriş kapılarını altından yapmışlardır. 8gen yapının 4 kapısı bulunmaktadır ve bu 4 kapı 4 mevsimi sembolize etmektedir. her kapıdan girişte 5 adet kolon görülmektedir ve bunlarda günün 5 vakit namazını sembolize eder. ayrıca girişlerden birinde de 3 adet oyma vardır bu oymalar da dendiğine göre mekke, medine ve mescid-i aksayı belirtmektedir. yapının dışarısına bakıldığında ise osmanlılar tarafından renklendirildiği ve her rengin sembolize ettiği bir şey vardır. mavi gök yüzünü, yeşil cenneti, beyaz ise cennetin katlarını işaret eder. bu yapının etrafındaki yazılarda yasin ve fatiha suresi olmaktadır. ayrıca yapının içerisinde de hz.muhammed'in ayak izi olduğu söylenen bir bölüm bulunmaktadır buraya ellerini sokup bunu hissetmek isteyen insanlar mevcuttur ve bu ayak izi olduğu söylenen bölüm de osmanlılar tarafından sarılmıştır. ayrıca burada da mescid-i aksa'da olduğu gibi yılın haftalarını sembolize eden 52 adet pencere bulunmaktadır.
(bkz: dome of the rock) age of empires'te saladin campaigninde karşımıza çıkan yapı. mescidi aksa ile karıştırılmamalıdır. mescidi aksa kutsalken bu yapı daha çok emevi halifesinin yaptığı siyasi bir amaçla yaptırılmıştır. biz müslümanlar kubbetüs sahra ile mescidi aksa'yı aynı yer sanıyorsak kutsal şehirlerimizden kudüs'ün tarihini ve islamın önemli bir unsurunu bilmiyoruz ve birbirine karıştırıyoruz demektir. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1490410/+
bunca yaşıma rağmen mescid-i aksa olmadığını geçenlerde öğrenmiştim ve bir kaç gün önce de ziyaret etme fırsatı bulduğum yer. müslüman olmayanların girmesine kesinlikle izin verilmiyor. bir kadın görevli gözümün önünde fatiha'yı oku bakalım dediğinde adam okuyamayınca adamı dışarı çıkardı. bu taşın altında dar bir boşluk var ve bu boşlukta peygamberimiz diğer büyük peygamberlere imamlık yapıp namaz kıldırmış. museviler surun buradan üfürüleceğine inanıyor.