tam olarak ne oldukları halen kesinlik kazanmamış gök cisimleri, bazıları diyor ki bunlar merkezinde kara delik bulunan kadim galaksiler, bazıları diyor ki ışık hızının bize oynadığı bir oyun, çünkü bazılarının ışığının bize ulaşması milyarlaca yıl sürüyor, e bizim gördüğümüz ise belki bugün çoktan yaşlanmış bir galaksinin henüz emekleme dönemleri. bazıları ise karşılaştığı herşeyi yutan kara deliklerin aksine kuasarların evrene enerji püskürten beyaz delikler oldukları. böyle teoriler, iddialar vs ler uzayıp gidiyor kuasarlar hakkında. haklarında kesin olan tekşey ise bildiğimiz evrende kuasarlardan daha fazla enerji yayan başka birşey yok.
Evrendeki "şimdilik" en parlak gök cisimleri olduğu biliniyor. Merkezlerinde süper kütleli kara delikler vardır ve bu kara delikler toz ve gazı içeri çeker. Diğer partikülleri ise kuasar dısarı atar. Bu özelliğinden dolayı kuasarlara "akdelik" de denir. Kuasarlar bize çok uzaktır. Mesafe o kadar fazladırki bize kuasarların milyarlarca yıl önceki görüntüsü gelir. Mesela 10milyar ışık yılı uzaktaki kuasarın 10milyar yıl önceki görüntüsü bize gelir. Şuanki halleri ise 10milyar yıl sonra görüntülenebilecek. (Gelişen teknolojiyle belki biraz daha once)
Dünyaya en yakın bilinen kuasar 12milyar ışık yılı uzaklıktadır. Güneş Dünyaya 8 ışık dakikası yakınlıkta olduğuna göre ve kuasarların 12milyar ışık yılı uzaklıktan bile günesten parlak olmaları ne derece etkili cisimler oldugunun bir diger kanıtıdır. Ve Dünyaya 1.5 ışık saniyesi uzaklıktaki Aya gitmek bile en en en gelismis teknolojiyle sekiz saat surdugunu goze alırsak bir kuasarın kara deliğinin etkisi altına girmemiz suan icin imkansız görünüyor. Tabi yine de bilemeyiz. Çünkü insanlığın şu zamana kadar keşfettiği şeyler sadece evrenin %5lik kısmından ibaret. Geri kalan %95lik kısım hâlâ gizemini koruyor.
Bir tanesi 2015 yılında arizo: binoküler teleskop tarafından keşfedilen sdss j0100+2802 dir.
Büyük patlamadan sadece 900 milyon yıl sonra oluşmuş ve 420 trilyon güneşin yayacağı ışığa eş değer bir ışık yayar.