teorik fiziğin temel dallarından olup atom ve atomaltı seviyelerde klasik mekanik ve klasik elektromanyetizmin yerini almıştır. Genel görelik kuramı ile birlikte modern fiziğin yapı taşlarındandır.
dalga-parçacık ikilisini tek bir geçerlilikte inceleyen teoridir. diğer bir değişle atom ve ışığın mikroskobik dünyalarını inceler. günlük hayatımızda gözlemlediğimiz fiziksel olayları newton yasalarıyla pek güzel şekilde algılayıp, anlayabiliriz. Fakat, ne zaman ki atomik yapıların fiziğini incelemeye kalkışırsak newton fiziğinin yetersiz kaldığını, anlamlandıramadığı bir takım fiziksel olayların yaşandığını gözlemleriz, newton yasaları geçerliliğini kaybeder. işte o vakit kuantum mekaniği devreye girer ve mükemmel bir açıklama getirir. ama şu da unutulmamalıdır ki; kuantum mekaniği ile; newton yasalarının açıkladığı fiziksel olaylar da rahatlıkla açıklanabilir. aynı şekilde, ne zaman ki ışık hızına yakın hızlarda bir takım fiziksel olayları inceleme altına alırsak, o vakit de newton yasaları devre dışı kalır ve einstein amcamızın izafiyet(görelilik) teorisiyle cevap aramaya çalışırız.
her nedense çok büyük sistemlere (galaski evren) ve çok küçük sistemlere(kuantum atom vb) fizik bilimini uygulamaya kalkınca ortaya cıkan yetersizlikler (insani nedenlerden dolayı) nedeniyle uydurulan teorik fizik alt dalı.
bir elektronun hızı ve konumu aynı anda ölçülemez,ama bu elektron aynı anda hem hız hemde konuma sahiptir. şirödingerin kedisi gözlemciye göre belirsizdir ama kutu içindeki gözlemciye göre ya ölüdür ya diri.
teorik hesapta sorun olduğu için vardır bunlar, yoksa bir elektronun atom çekirdeği çevresinde dönüşünün bisiklet pedalını çevirmekten pekde farkı yoktur.