1900 lerde klasik fizik yüksek hızlarda hareket eden parçalarda yetersiz kalmıştır. einstein özel görelilik teoremi ile bu sıkıntıyı ortadan kaldırmıştır.Newtonun mükemmel yasaları günlük hayat için , eylemsiz referans sistemleri için geçerlidir, kullanılabilirdir. Bakalım fizik karşımıza daha neler getirecek
1900lü yıllarda her şeyin bir karacisim ışımasıyla başlayıp, günümüze kadar uzandığı bir serüven. öncülerinin, Heisenberg, Schrödinger, Planck gibi bilim adamlarının olduğu ve sonraları Einstein'a Nobel ödülü kazandıran fizik bilimin sıradışı bir tarafı.
felsefî açılımları henüz tam olarak incelenmemiş olmasına rağmen*, "fuzzy logic" ve "kaos matematiği" gibi matematik ağırlıklı alanlarda paralel gelişme yaratan fizik dalı.
sıkça rastlanan, "bildiğimiz tek şey, hiç bir şeyi bilmediğimizdir", "bugüne kadar bildiğimiz her şey yanlış" türü lafların gerçek olduğunu bize göstermesi olası. zira, anlaşıldığ kadarıyla, "her şey belirsizdir" ve "her şey görecelidir". boltzmann'ın savunduğu diferansiyel yöntemle artık yeni ve yaratıcı yaklaşımlar getirilmelidir.
"yokluk ile varlık: aynı andan mümkün"
gelin bakalım ezberciler.
heinz r. pagels'in kozmik kod (1982) adlı kitabından bir alıntı:
içimizdeki bir şey kuantum kuramını anlamak istemez. zekamızla onu kabul ederiz, çünkü matematiksel olarak tutarlıdır ve deney sonuçlarıyla uygundur. yine de zihnimiz huzursuzdur. fizikçiler ve başka insanların kuantum kuramını anlamakta güçlük çekişleri bana, çocukların henüz anlamadıkları bir kavramla karşılaştıkları zamanki yanıtlarını hatırlatıyor. psikolog jean piaget, bu olayı çocuklarda incelemiştir. belli yaştaki bir çocuğa, her biri farklı şekle sahip, aynı düzeyde bir sıvı ile doldurulmuş saydam kaplar gösterilirse, çocuk tüm kaplarda aynı miktarda sıvı olduğunu düşünür. çocuk henüz, sıvı miktarını yalnız yükseklikle değil, hacimle de ilgili olduğunu anlamaz. çocuğa problemi doğru görmenin yolu açıklanırsa, çocuk genellikle bunu anlar, fakat hemen eski düşünme şekline döner. ancak belli bir yaştan sonra, altı veya yedi yaş civarında, çocuk miktar ile hacim arasındaki ilişkiyi anlamaya başlar. kuantum kuramını anlamaya başlayış buna benzer. onu anladığınızı düşünmeniz ve zihninizde kuantum gerçekliğinin bir resmi oluşmasından sonra, tıpkı piaget ın deneyindeki gibi, hemen eski, klasik düşünme tarzına dönersiniz.
Esasen son derece önemli gerçekler sunmaktadır modern fiziğin son bulguları. şöyle ki; atomun en küçük yapı taşı olan parçacıklar %50 parçacık ve %50 elektromanyetik dalga özelliğine sahiptir. yani ya dalga gibi davranırlar ya da parçacık gibi. iki durumdan birindeyken diğer özelliği devre dışı kalır ama potansiyelini kaybetmez.bazı teorik fizikçiler milyarlarca galaksinin her birinin içindeki yüzmilyarlarca yıldız ve gezegenin yaydığı elektromanyetik dalgaların uygun açılarla uygun konumda kesişip yoğunlaşmak suretiyle parçacık potansiyelinin devreye girerek maddeyi oluşturduğunu düşünmektedirler. yani evren tek bir tümel yapıdır ve olağanüstü düzeyde bilinçlidir, kudretlidir...
herşey max planck'ın kara cisim ışımasını bulmasıyla başlar ve sarpasarar. indeterministtir kendileri. nedenlerin canı cehenneme sonuçlar kendi kafasına göre şekillenebilir der. sonuçlar hakkında da kesin bir hüküm veremez, belirli bir olasılık aralığı tanımlar. bu olasılık aralığıwerner heisenberg'in en büyük kazığıdır ve belirsizlik ilkesi diye adlandırılır. schrodinger, bhor, eisenstein, feynman teorinin ilerlemesine katkıda bulunurlar.sonraları schrodinger ve eisenstein kucaklarında büyükttükleri bu teoriyi reddeder.* kuantum fiziğinin olasılıklı gelişimini kabullenmek istemezler. şu an genel görecelik ile kuantum teorisinin ortak paydada buluşturma çabaları sürmektedir ama çabalamaktan öte gidilememektedir.
fizik bölümünün üçüncü sınıfının ikinci döneminde gösterilen derstir. çok zor diye bilinir, geçen insan sayısıda bu dersin ne kadar zor olduğunun bir kanıtıdır.
kuantum fiziği hakkında yapılmış olan "what the bleep do we know" adlı bir belgesel vardır. konu iyi işlenmiştir. kuantum fiziğine ilgi duyanlar bu belgeselle işe başlayabilirler.
* caylaklar * icin kolay, ustalar icin zor birseydir. yeterince uzerinde calisan kuantum fizigi ile ilgili bir soruyu cozebilirken; kisinin gercekten ne yaptigini anlamasi ustalik gerektirir.
afrikada kanat cırpan bir kelebegin abdde olusturabilecegi fırtınalari, hapsiran bir insanin saniyenin milyonda birlik bir zaman süreci icinde dünyayı atomlara ayırabilecegi gibi konulari inceleyen bilim dali.
yani sevgilim fena kıstırıldık.
dünyada bize fena bir kazık atılıyor.
algılarımıza bir kazık atılıyor.
ve sanırım sevgilim.
bizim ateşi bulmamıza daha temiz bir beş bin yıl var.
atomların halaya kaktıkları bu engebeli evreler.
bu şeytana pandik atan insan aklının kıyıları.
koşut alemlerdeyiz ve sen bir alemsin sevgilim.
yani oldu mu şimdi.
seviştikten sonra pıtrak bu protonlar.
bu insan klonları bu ekşi klonlar.
bu arkaik duygular tirişkadan goygoylar.
beni sen sevgilim fizik yasalarından arıt.
beni tenzih et hiroşimalardan.
sonra yamacıma gel erik ağacından bir fistan.
bitlerimi ayıkla işlemcime güç ver.
durduk yere bir karabasana uygula beni.
ellerin sanılandan uzakmış.
hatta bu uzak fikri uzaklardan da uzakmış.
bir yerin sızlıyor gözlerin bir ahu tanesi.
bir atom taneciği damdan düşer gibi hurra.
yani bu yüzündeki metal buğu.
ellerindeki şu gül dalı çiziği.
ve tahmin etmekten başkaca yol.
bırakmıyorsa bize sevgili kuantum fiziği.
büyük ihtimal seni sevmekteyim.
üniversitelerde fizik bölümü okuyan her öğrencinin mezun olmasına engel derslerden biridir. 3.sınıfta genel itibariyle gördüğünüz bu ders size yeterince zor gelmediyse üzülmeyin size bir üst dönemde kuantum mekaniği diye bir ders verirler . Mezun olmaktan tamamen vazgeçmediyseniz hala , artık sizi hiçbir şey yıldıramayacak ve diplomanızı alabilceksiniz demektir.
fizikte kabul gören tüm teorierin aksini savunan bir görüştür. en basit açıklaması bir maddenin aynı anda iki farklı yerde olabileceğidir. teorik olarak kavranabiliyor aslında ama işi günlük hayata vurduğunuzda aklınız karışıyor saçma geliyor filan.
pozitivizm, ve determinizme savaş açarken, septisizme bıyık altından şehvetli tebessümler gönderen doğru mudur yalan mıdır bilinmez bilinse de ne işe yaradığı konusunda bir karar verilmez, tuhaf, fiziğin mistik, hem fipfizik hem metafizik hemde felsefik olanıdır. görelilik ilkesine, belirsizlik ilkesine, eşitsizlik ve olasılıklara karşı nesnenin aldığı konumdur kısacası.
tüm evrenin atomlardan oluştuğu, atomların da atom altı parçacıklardan oluştuğu tüm varlık, madde ve objelerin bir salınımı yani rezonansı olduğu bunun da dengeyi sağladığı, atom altı parcacıkların değişkenliklerinden ya da mevcut durumun dışında bozulmalardan kaynaklanan farklılıkların zincirleme olarak herşeye etki ettiği ve tamamen bir bozulmanın söz konusu olduğu, bir kaos ortamı doğurduğu, kaosların da yeni sistemler doğurduğu ve sürekli böyle kendisini yenileyerek ve yineleyerek deveran ettiği koskocaman sistemin bir parçası olduğumuz iddia ve ideasıdır.
bu durum asgari ücretli bir işçinin eve götüreceği ekmek ve para konusunda ne gibi bir değişikliğe neden olur ne derece bizi ilgilendirir, güncel, gerçek hayatta, acımasız, güçlünün güçsüzü ezdiği doğa kanunun gereği ve insanın acımasızlığı konusunda ne gibi bir faydası vardır? tartışılır.
alev alatlı, schrodinger in kedisi adlı rüya ve kabus ikilemesinde ucundan kıyısından bahsetmiştir.