kalp ve damar hastalıklarının oluşumunda ciddi rol oynayabilen; az miktarı faydalı iken çok miktarı fena halde zararlı olabilen enzimdir..
Ksantin Oksidaz enziminin fazlalığının ateroskleroz riskini bariz arttırdığı,oksidatif stres parametrelerini yükselttiği,lipid profilini bozduğu ve LDL kolesterolün oksitlenmesini sağladığı bilinen bir gerçek..
Hatta pek yakında kalp-damar hastalıkları ve tip-2 diyabetin, bir numaralı nedeninin Ksantin Oksidaz enzimindeki artış olduğu sonucuna varılabilir..O denli önemli..
bu enzim genel olarak yapısında molibden, non-hem demir ve labil sülfür içeren bir flavoproteindir. foksiyon olarak ise hipoksantini ksantine, ksantini de ürik asit'e çeviren, pürin metabolizmasında yer alan bir katalizör enzim olarak görev yapar..
ama fazlalığı başa beladır..undan şekerden ve fruktozdan zengin yiyeceklerin yenmesi ile ksantin oksidaz enziminin miktarı ve etkinliği artar..bu durum da hızlı yaşlanmaya, kalp-damar hastalıklarına,diyabete ve gut hastalığına neden olur..
sonuç: ürik asit miktarınız 5,0 mg/dl düzeyinin üzerindeyse korkun..çünkü ürik asit, ksantin oksidaz enziminin vücuttaki miktarını ve durumunu gösteren yegane parametredir..ürik asit yüksekse bu enzim de artmış demektir..kolesterol falan hikaye..asıl buna dikkat edin..