insan vücudu uyurken yenilenir, dinlenir. * bölük bölük uyumak, yatağın rahatsız olması, çok sumuşak yada sert olması, az yada çok uyumak kısaca rahat bir uyku çekememek sonucu ortaya çıkabilir.
bazı insanlara tembelliği çağrıştıran fakat kesinlikle ağrılı, sıkıntılı ve stres bozukluğu yaratabilen bir hastalıktır. hatta bu hastalık için dayanışma grupları oluşturulmuştur. yaptığı bir işten çok yorulan veya aktivitesi az olan insan sadece yorgundur veya tembeldir. ismi komik fakat kendisi oldukça ciddi bir hastalıktır. kalp krizi ve kanseri tetikler. tedavisini çok az kişi gerçekleştirebilir.
yorgunum da yorgunum. cok sey yapmak lazım. itekle dur kendini. dis fircalamak bile zor gelir mi insana . oturdugunda kalkmak istememek. can sıkıntısı da varsa abooo artarak devam ediyor. haydi tum yorulanlar kosunn simdi .
kesin nedeni hala tam olarak bilinmese de, psikoloji kaynaklı olması muhtemel rahatsızlık. kaygı, stres, depresyon, düzensiz yaşam, uykusuzluk gibi olayların karması. hepsinin bir anda kişiye hücum etmesi. çözümü düzenli bir yaşam, sağlıklı beslenme, düzenli spor.
yapılan bilimsel araştırmalara göre yegane nedeni metabolik sendrom olan durumdur..metabolik sendrom ise ''unlu,şekerli ve glisemik indeksi yüksek gıdaların sık tüketilmesinden'' kaynaklanır..
unlu,şekerli ve glisemik indeksi yüksek gıdalar;
1-) kan şekerini hızla yükseltirler ve bu durum postprandial hiperglisemiye yol açar..postprandial hiperglisemi,beta hücre hasarına bu durum da zamanla glukoz intoleransına yol açar..dolayısı ile ortaya çıkan glukoz intolereansı zamanla hormonal dengeleri olumsuz etkiler..bu durum fiziksel ve zihinsel performansı azaltır..bir dünya da hastalığa yol açar..
2-) kan şekerinin hızla ve fazlaca yükselmesi,kan şekerini azaltmakla görevli olan insülin hormonunun da gereğinden fazla yükselmesine yol açar..gereğinden fazla insülin hormonu,igf-1 hormonunu da arttırır..hem insülin hemde igf-1 growth etkisi yaratarak kontrolsüz hücre üremesini situmüle ederler..kontrolsüz hücre üremesi ise kanser demektir..
sonuç olarak karbonhidratlı besinleri azaltır,karbonhidratları sadece sebze ve az şekerli meyvelerden alırsanız,unlu ve şekerli gıdalardan da uzak durursanız bir ay içinde kronik yorgunluk sendromundan eser kalmayacaktır..
hastanenin biçok bölümünde dolaştırıldıktan sonra 'gayet sağlıklısınız kuruntu yapıyosunuz bence' diyen doktorun ağzını burnunu kırmak istediğiniz ama insanda bunu yapacak kadar bile istek ve enerji bırakmayan hastalık.