Kronik farenjitin tedavisi oldukça zordur, cok sinir bozucu bir hastaliktir; sürekli nükseder ve sürekli grip olmaniza neden olur. Hem doktorun tedavi uygulaması hem de hastanın bazı durumlara dikkat etmesi gerekmektedir. Ancak yine de kronik farenjit çoğu zaman tam olarak ortadan kaldırılamaz. Tedaviyi belirlemek için kronik farenjiti ortaya çıkaran başka bir faktör olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer bulunursa önce onun tedavisi gerekir. Alerji, burun kemiğinde eğrilik veya burunda et, sinüzit, mideden asit kaçağı(reflü) gibi hastalıklar uygun şekilde gerekirse ameliyatla düzeltilmelidir. Antibiyotikler genellikle faydasızdır. Geniz akıntısını azaltıcı ilaçlar veya ağız gargaraları sık kullanılırlar. Bazen mideden asit kaçağını önleyici ilaçlarda verilebilir. Hastanın dikkat edecği durumların başında sigaranın dumanından bile uzak kalmak gelmektedir. Dikkat edilecek durumlar şöyle sıralanabilir:
-Sigara ve alkol almamak
-Tozlu yerlerde ve kirli havada bulunmamak
-Aşırı sıcak ve soğuk gıda almamak
-Üşümemeye çalışmak
-Alerjiye neden olan faktörlerden uzak kalmak
-Reflü düşünülen hastalarda akşam saatlerinde çay-kahve-alkol almamak ve mideyi aşırı doldurmamak
-Boğazı temizlemeye çalışmamak
Uygun tedavi ve hastanın maksimum dikkati bile kronik farenjitin bulgularını ortadan kaldırmayabilir. Ancak bulgular hafifleyebilir veya geçici olarak kaybolabilir.
bu hastalığın mağdurları cola gibi gazlı içeceklerden, turşudan, acı yiyeceklerden, aşırı soğuk, aşırı sıcak yiyeceklerden, ekmeğin sert kısmı gibi yutarken zarar verebilecek yiyeceklerden uzak durmalıdırlar.
sigara içmeselerde her doktora gittiklerinde sigara içmemeleri konusunda uyarı alırlar. bulundukları ortamda pasif içici durumuna düştükçe içlerinden derin derin söverler.
kronik faranjit 4 mevsim etkilidir. hava sıcaklığındaki değişim zamanları hastaların en zayıf dönemleridir.
balgamın da oluşmaya başlamasıyla yutkunmakta büyük güçlükler oluşur ve zoraki öksürükler boğazın kötüye gidişini artırır. faranjit hastalarının burundan nefes almaları önemlidir ancak hastalık sırasında burnun tıkanmasıyla istemsiz olarak ağızdan nefes alınır. özellikle uyurken hep ağızdan nefes alınması sebebiyle sabahları boğaz ağrısı artmış şekilde uyanılır.
kronik jaranjiti olanlar hasta olmamak için çok dikkat etmelidirler. çünkü hastalık başladıktan sonra ilaç tedavisi uygulanmadıkça kendiliğinden geçmez. bu yüzden yukarıdaki etkenlere dikkat edilmeli bununla beraber ağız ve diş sağlığına özen gösterilmelidir.
sene içinde faranjit hastalarının en çok zorlandıkları durumlar grip ve faranjitin beraber nüksetmesidir. senede bazen 2 ya da 3 defa olabilen bu durum hastanın vücut direncini büyük ölçüde kırar. yatağa düşmeden doktora gidilmelidir.
kronik faranjit günümüz şartlarında tamamen yokedilememektedir. Bu yüzden faranjit pekçok kişi için bir yaşam şeklidir.
yok mu üstadım bir tedavisi? bıktırdı ya.. evde sigara içen de bir peder olunca(laf anlatamıyorsun) sürekli azıyor. alternatif çözümlere açığım..
olum tıp nasıl ilerledi lan! kıçı boklu farenjitin çözümü yok amk.
Tedavisi yoktur. Dikkatli olmak gerekir. Ilık içecekler, tozsuz temiz nemli bir ortam, bağırmadan alçak sesle sakin konuşmak. Majezik boğaz spreyi rahatlatır.
hayatımda yaşadığım en kötü günleri yaşatan illet.
hayatımda bir kere sigara içmedim, alkol desen yılda 2-3 defa alıyorum. kola soda haftada 5-6 defa birer bardak içiyorum. yinede hastalık beni buluyor.
Boğaz da kaşıntı, kızarıklık, kuruluk, yanma hissi gibi belirtiler ile kendini gösterir. Tedavi ile geçmez sadece geçici rahatlama sağlar. Ölünceye kadar geçmez ara ara varlığını fazlasıyla hissettirir. Bol su içmek iyi gelir.