sabah beri kromozom fotoğraflarıyla boğuşmaktan bunalıp kafamı dağıtmak için girdiğim sözlükte bile başlık olarak karşıma çıkan olay. yeter artık kromozom görmek istemiyorum.
mitotik kromozomların uzun eksenleri boyunca farklı boyanmaları kromozom-bantlama teknikleri olarak adlandırılır.
kromozom analizinde hedef, olası tüm anormalliklerin saptanması olduğundan kromozomların yapısal anormalliklerinin tanınmasına olanak sağladığı için bantlama teknikleri kullanılmaktadır.
ayrıca kromozomal evreye girmiş olan dna;da meydana gelen yapısal (translokasyon, delesyon, insersiyon, inversiyon, duplikasyon), sayısal (anöploidi, poliploidi) değişiklikleri ve köken farklılıklarını saptamak, elde edilen sonuçla fenotip ile genotip arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.
bantlama metotları ise;
g-bantlama (GiMSA)
r-bantlama (REVERSE)
q-bantlama (QUiNACRiNE MUSTARD)
c-bantlama NOR BANTLAMA (GÜMÜŞ)
fısh
t bantlama
dapı/distamin a bantlama
sky/ spectral caryotyping
kromozomların bantlanması içerdikleri heterokromatin ve ökromatin bölgelerin kromozom üzerindeki dağılımına bağlıdır.sıkıca katlanıp kalınlaşan heterokromatin bölgeler g bant ile koyu boyanır.az kalınlaşıp katlanan bölgler ise g bant ile açık renkte boyanır.
ayrıca bunlara ek olarakta r ve nor bant teknikleri de vardır.
kromozom bantlaması için değişik yöntemler geliştirilmiştir. bunlar arasında en çok kullanılanları giemsa boyası ile sağlanan g bantlama 'quinacrine mustard' ile sağlanan Q bantlama, sentromerin bulunduğu bölgelerde bant oluşumlarına yol açan C bantlama vb .dir.
karyotip analizi, son yıllarda kromozom bantlaması teknikleri kullanılarak yapılmakta.
kromozom bantlama tekniklerinin temeli özel kimyasal uygulamaar ve boyalar kullanılarak kromozomlarda enine boyanmış bölgelerin (bantlar ) meydana getirilmesine dayanır.Bu bantlar , sayı ve dağılımları farklı kromozomlarda değişik buna karşılık homolog kromozomlarda aynı olacağı için, kromozom çiftlerinin ayırt edilmesinde büyük kolaylık sağlarlar.