erkeklere bayanlar tarafindan verilmek icin en uygun hatta bazen yegane oldugu iddia edilen cicek. ahmet kayanin sevdigim dosta dusmana karsi sarkisinda soyle gecer:
..Sevdasi bir uçurumdur
Gözleri kor tanesi gözleri hançer
Gözleri cesarettir Krizantem çiçegidir emegi gülüm..
hiç görmedim onu. bana ahmet kaya'nın bir şarkısını hatırlatıyordu sadece..
ben küçükken papatyalar hala şehirlerde kendilerine sığınacak toprak parçaları bulabiliyorlardı ama krizantem o kadar şanslı değildi galiba...
narindir...dokunsanız kırılacak sanırsınız...siz onu ne kadar severseniz o da o kadar sever sizi...sevmeye bile kıyamazsınız onu...birazcık boynunu bükse gözleriniz yaşarır...onunla gülmek, onunla ağlamak istersiniz...hep yanımda olsun, kokusu tenime sinsin istersiniz...
özlemdir bazen ondan kalan, en azından özlemi terketmez sizi...
sadakat çiçeği.. nedense telaffuzu dahi dokunaklı gelir.. hem kolaylıkla kırılıp parçalanabilecek kadar naif, hem de ansızın parçalayıp kesebilecek kadar bilenmiş bi cismin ismi gibi.. krizantem.. ***
dilimde kemik bulundurmamamdan kaynaklanan haddimi aşan konuşmalarıma maruz kaldığı için kaç gündür aklıma takılmış yazar. art niyetle söylenmemiş kelimeleri büyüklüğünü göstererek bu seferlik gözrmezden gelmesini rica etmekteyim. *
istanbul'un levent semtinde çok sayıda çicek isimli sokaktan birinin adıdır. nispetiye caddesini levent çarşıya bağlama özelliği bulunur krizantem sokağın.
M.Ö. 15.yüzyıl kadar erken bir tarihte dahi Çin'de krizantem bir çiçekli bitki olarak ekilmekteydi. Antik bir Çin kenti Chu-Hsien olarak adlandırılmıştı, bunun anlamı "kasımpatı kenti"dir. Çiçek Japonya'ya büyük ihtimalle M.S. 8. yüzyıl dolaylarında getirildi. imparator çiçeği resmi mührü olarak kabul etti. Japonyada çiçeğin kutlandığı ve "Mutluluk Festivali" olarak anılan bir festival bulunmaktadır.
Çiçek Batı'ya 17. yüzyılda getirilmiştir. Carolus Linnaeus tarafından adlandırılan çiçeğin isminin kökeni, Yunanca chrys- ("altın") eki ve -anthemon ("çiçek") sözcüğüdür.
latince ismi chrysanthemum olan asteraceae familyasından hoş bir süs bitkisi. japonya da ölümü sembolize etmektedir ve cenaze çiçeği olarak kullanılır. ayrıca imparatorun mührü olarak kabul edilmiştir, japonya da çiçek adına düzenlenen festivalin adı mutluluk festivali dir.
1887 yılı ekim ayında imparatorun yeğeni Prens Komatsu Akihito eşi ile istanbula geldi. Abdülhamit heyeti Dolmabahçe Sarayında ağırladı. Akihito da Japon imparatorunun en büyük nişanı olan Krizantemi Abdülhamid e takdim etti. O zamana kadar hiçbir yabancı devletin nişanını kabul etmeyen Abdülhamit bu nişanı kabul etti.