1) bir dış noktadan geçen iki kriz teğetinin uzunluğu eşittir. bu şu anlama gelir, aynı kaynaktan sebeplenen iki ülkedeki krizin süreleri eşittir. kriz aynı anda başlar ve aynı anda biter.
2) kriz teğeti kirişinin y ekseniyle yaptığı açı, krizin derinliğini verir. eğer açı sıfırsa, kriz teğet geçti deriz ve sakin sakin oturur panik yapmayız, ancak kriz teğetinin kirişi 30-90 derece aralığında ise o zaman önlem almak gerekir.
türkiye gibi , piyasa esnekliği iç ve dış etkenleri üst seviyede bağlı olan bir ülkede , başbakanın "kriz var eyvah" demesi , 2001'e bir dönüş olacakken ; bundan nemalanamayan "arzuhan doğan yalçındağ ve çetesi" nin , "baba doğan ve taifesi" aracılığıyla halkın diline dolattırdığı cümledir : kriz teğet geçti...
tabii ki geçmedi , oldukça etkiledi.ama 2001 deki gibi, 28 şubat postmodern darbesinin faturası olan bir kriz değil , küresel ölçekte bir bunalımdı.ne yazıkki "kriz çığırtkanlarının da " çabasıyla hala etkili olarak devam ediyor dünyada ve ülkemizde.
fakat "korku , korkunun kendisinden daha etkileyicidir.özellikle ekonomik alanda -korkutulmuş- bir kitle , sahip olduklarını saklayarak , ihtiyaçlarını erteleyecek ; zaten küresel ölçekte para girdisinden sıkıntılı olan ülke ekonomosini daha sıkıntılı günlere iteceklektir" gerçeğinden hareketle , medya "kriz etkisini" arttırmaya çalışmıştır ve bunun için , zaten milli görüş ekseninde büyük zaaf olan "boş boğazlılığın" ve " derdini ifade etmedeki köşeli söylemlerin" etkisiyle ağızdan çıkan "kriz teğet geçti" söylemini "provakatif ölçekte" kullanmıştır.