sokrates'in kankası. sokrates'in ölüme mahkûm edilmesinden dolayı büyük üzüntü yaşamıştır ve sokrates'in bunu hak etmediğini düşünmüştür. arkadaşının idam kararını aldıktan hemen sonra sokrates'in yanına hapishaneye gider ve onu hapishaneden kaçırmak, ölümden kurtarmak ister. ancak, kriton bir türlü sokrates'i kaçmaya ikna edemez. çünkü sokrates, sürgünü kabullenmek istemez ve atina'da kalıp ölüme razı olur.
sokrates' i sürgünü kabul etmesi için ikna etmeye çalışan yakın arkadaşı, öğrencisi. eğer başarılı olsaydı şuanda sokrates okuyor olmazdık, zaten sokrates de bunun için kabul etmemiştir. bukadar savıştıktan sonra bana inananları yarı yolda bırakamam der ve idamı kabullenir. platon' un aynı adlı bir kitabı vardır. bu kitapta kriton ve sokratesin son konuşmaları yer alır.
Kriton diyaloğunda, Sokrates in öğrencisi ve ahbabı Kriton, Sokrates i kaçırmak için çeşitli planlar yapar ve Sokrates i ikna etmek için onu ziyarete gelir. Mahkemenin asıl amacı, Sokrates i öldürmek değil susturmak olduğundan, Sokrates in hapishane günleri fazlaca bir disiplin altında değil, aksine firarı oldukça kolay kılınabilecek bir ortamda geçer. Fakat Sokrates, hayatı boyunca erdem hakkındaki öğretilerinin ardında durarak, söylenenlerin ve uygulananların tutarlı olması gerektiğine işaret ederek, kaçma fikrini kabul etmemiştir. Devletle yaptığı anlaşmayı bozmayacağını da gerekçe göstererek erdem öğretisine bir örnek daha eklemiştir.
sokrates' in yakın dostu olan yunanlı filozof. sokrates' i, baldıran zehiriyle haksız cezasını gerçekleştirdiği sırada da yalnız bırakmayan, jacques louis david tarafından, sokrates' in ölümü adlı ünlü tabloda, sokrates' in yanıbaşında, anlattıklarını dinlerken resmedilendir.